Senioren Journaal van donderdag 4 februari
Oud worden in stijl
Wie goede zorg en fijn wonen wil combineren, heeft daarvoor de keus uit veel betaalbare mogelijkheden. Maar regel het wel op tijd, zeggen deskundigen in Elsevier Weekblad. Het magazine beschrijft de opkomst van onder meer de zorgvilla’s (‘Je kunt hier al vanaf anderhalf keer modaal terecht’), particuliere thuiszorg (tot en met het inhuren van een verpleegkundige die komt inwonen), mantelzorgwoningen (kinderen kopen het ouderlijk huis en de ouders betrekken een woning in de achtertuin) en de knarrenhoven (‘zelfstandige woningen die ooit je eigen hospice kunnen zijn’).
Meer eenzaamheid, waar zijn de vrijwilligers nu?
Er is fors minder animo voor vrijwilligerswerk dan tijdens de eerste lockdown, aldus Nieuwsuur. Het aantal aanmeldingen bij NLvoorelkaar, de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland, is met 81 procent gedaald. Veel initiatieven zijn inmiddels gestopt. En dat terwijl hulp nu nog harder nodig is dan tijdens de eerste lockdown. Meer 75-plussers voelen zich eenzaam, blijkt uit onderzoek van NLvoorelkaar.
Patiënt centraal bij geriatrische revalidatie
Ewout Smit onderzocht het bevorderen van patiëntgericht werken in de geriatrische revalidatie en promoveert daar vandaag op. Hij ontwikkelde in samenwerking met patiënten en professionals een meetinstrument dat de voortgang van revalidatie meet juist vanuit het perspectief van de patiënt en dat daarmee de patiënt een belangrijke stem geeft in zijn/haar behandeling.
‘Behoefte om te verhuizen groeit’
Er zijn snel meer geschikte seniorenwoningen nodig om noodgedwongen verhuizingen te voorkomen, stelt Cees van Boven van Woonzorg Nederland. Op dit moment wonen 61.000 65-plussers in een ongeschikte woning. “Hoe langer we wachten, hoe hoger de nood.” Ook al willen de meeste ouderen niet verhuizen, Van Boven ziet een groeiende behoefte. “Steeds meer ouderen kiezen proactief voor een andere woning. Gemak en het sociale aspect zijn dan belangrijke drijfveren. Voor al deze mensen geldt hetzelfde: er is lang niet genoeg aantrekkelijk aanbod.
Zorgcoöperatie zet Buurtambassadeurs in
Vrijwilligers van zorgcoöperatie De Striensche gaan actief ouderen in Strijen bezoeken. Met een praatje bij de deur hopen zij volgens Hoeksch Nieuws te horen of er behoefte is aan gesprek, belletje of boodschap. Als de contacten zijn gelegd worden er Buurtambassadeurs aangewezen, die de nodige informatie uit hun buurt hebben en weten wie behoefte heeft aan contact of helpende hand.
Toolbox kunst en dementie
In het ‘Dementia in Cultural Mediation‘-project (DCUM) ontwikkelen vier landen (België, Nederland, Denemarken en Spanje) gezamelijk een multisensoriële toolbox over kunst en dementie. In een drie dagen durende webinarreeks zijn vanuit alle projectpartners een aantal culturele activiteiten gepresenteerd. Dit varieerde van literatuur tot muziek, maar ook fotografie, schilderkunst, toneel en diverse andere vormen waren vertegenwoordigd.
WIJK-app voor klusjes en noodgevallen
Afgelopen september kreeg de moeder van Creative Business-student Isabel Klooster een hersenbloeding, waardoor zij afhankelijk werd van haar familie. Samen met drie studiegenoten van Saxion Hogeschool bedacht zij tijdens een studieproject de WIJK-app, waarmee mensen die lichamelijk beperkt zijn buurtgenoten kunnen oproepen voor klusjes of noodgevallen. “Mijn moeder mist zoiets echt en vindt het heel goed dat we dit doen.”
‘Vaccineer al die ouderen in één keer’
Een belemmerende factor bij de covidvaccinaties is het grote aantal groepen dat na elkaar voorrang krijgt de komende maanden. Dat zijn er nu negen en binnen bepaalde groepen, zoals ouderen, is er nog weer differentiatie van oud naar jong. Een berucht voorbeeld zijn verpleeghuizen waar sommige bewoners onder de instellingsarts vallen en anderen onder de huisarts, waardoor ze niet gelijktijdig gevaccineerd worden. Vanuit operationeel oogpunt onbegrijpelijk, zegt oud-militair en adviseur crisisbeheersing Gert-Jan Ludden in NRC. “Het kan zoveel makkelijker: rij met een mobiel team langs alle verpleeghuizen in een regio, en vaccineer alle ouderen in een keer.”
‘Ouderen gelijk aan kwetsbaar? Nee!’
‘Het wordt tijd dat de ouderen zich gaan opofferen voor de jongeren’, zei psychiater Boudewijn Chabot in NRC. ANBO-directeur Anneke Sipkens, reageert: “Kwetsbaar. Daar gaat het dus om. En staat ‘ouderen’ gelijk aan ‘kwetsbaar’? Nee! Het overgrote deel van de ouderen is vitaal. Er zijn meer dan drie miljoen mensen van 65 jaar en ouder en daarvan is 80% niet kwetsbaar. Dus stop in deze discussie met het praten over ouderen. En heb het weer over ons allemaal. SAMEN zouden we corona er toch onder krijgen?”
Graag meer dan alleen standaardappartementen
“Laten we beter onderzoek doen, aantrekkelijke concepten en producten creëren en senioren verleiden om te verhuizen”, schrijft Yvonne van Mierlo (directeur Blauwhoed Studio) in Cobouw. “In plaats van verhuizen wanneer het niet anders meer kan, zien we bij onze projecten empty nesters positieve keuzes maken voor nóg een gelukkige levensfase.” Belangrijk is dat gemeenten ook daadwerkelijk voor aanbod voor senioren kiezen en dat er ook een meer divers aanbod komt, “dus meer dan alleen standaardappartementen”.
Hoogbejaarden in regen en kou in de rij
Tientallen hoogbejaarden stonden woensdagochtend in de regen en kou in een lange rij te wachten voor de vaccinatielocatie bij de Brabanthallen in Den Bosch. Dat was niet de bedoeling, volgens GGD Hart voor Brabant tegen het AD. “Dat hier toch mensen buiten in de kou en regen moesten wachten, vinden we erg vervelend. Veel mensen kwamen vanochtend veel eerder dan afgesproken.” Omroep Brabant meldt dat een fout in het computersysteem van de GGD de oorzaak was dat veel 85-plussers in Brabant tientallen kilometers moesten reizen voor hun coronavaccinatie.
Verzekeraars zorgen over ouderenzorg
Zorgverzekeraars zien volgens Zorgverzekeraars Nederland dat de grenzen van onze gezondheidszorg bereikt zijn, zowel wat betreft de groei van de zorg als het aantal mensen dat in de zorg kan werken. “Zij maken zich in het bijzonder zorgen over de langdurige zorg, die in Nederland de duurste is van Europa. Het langer thuis laten wonen van ouderen vormt een grote uitdaging voor de komende jaren. Ouderenzorg moet daarom een belangrijk plek krijgen in het gesprek over de toekomst van onze zorg.” Zorgverzekeraars vinden dat in de discussienota Zorg voor de Toekomst van het ministerie van VWS hieraan nog meer aandacht kan worden besteed.
‘Wat lijden wij in deze tijd?
“Wees eerlijk: gezonde, gepensioneerde grootouders”, schrijft een lezer van de Volkskrant, “wat lijden wij in deze tijd? Natúúrlijk zijn we beperkt in onze vrijheden, gaan onze clubjes niet door, hebben we weinig of geen fysiek contact met onze (klein)kinderen. Maar we kunnen beeldbellen, wandelen, fietsen en soms zelfs buiten sporten. En laten we wel wezen: wij hebben heel veel om op terug te kijken, onze kleinkinderen nog niet.”
Helft Nederlanders zet zich actief in voor buurt
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70%) hecht veel waarde aan een sociaal betrokken buurt. Meer dan de helft (55%) zet zich hier dan ook actief voor in. Dat blijkt uit onderzoek van RegioBank naar het belang het gemeenschapsgevoel onder ruim 1000 Nederlanders.