Senioren Journaal van donderdag 31 oktober

Politie samenwerking met thuiszorg

De politie gaat samenwerken met (thuis)zorgorganisatie Allerzorg. Tijdens een pilot gaat Allerzorg haar cliënten met hulp van de politie waarschuwen voor de vele verschillende babbeltrucs.

Jongeren een grotere stem geven

‘De ergernissen tussen generaties stapelen zich op.’ Om de kloof tussen generaties te slechten ligt de bal vooral bij de oudere generaties, die aan het roer staan. ‘Zij moeten oude patronen durven loslaten en jongeren een grotere stem geven.’

Schamen bejaard te zijn? Dacht het niet

Zo’n brief in de krant over bejaardenhorror is ‘een uitstekend voorbeeld van wel oud willen worden, niet oud willen zijn. ‘Vermoedelijk bent u ergens tussen de 50 en 75 jaar, dé leeftijd voor deze wens’,reageert een 83-jarige.

Die dure zorg is niet nodig, burger kan het zelf

‘Burgers, vooral veel gezonde gepensioneerden op zoek naar zingeving, staan te popelen om zorgprofessionals werk uit handen te nemen.’ Zet de burger vooraan, zegt een hoogleraar, professionals komen pas in beeld als er wat overblijft.

Zware beroepen doormodderen

‘Als je iets wil doen voor de zware beroepen zou het, ook voor de toekomst, het beste zijn om dat soort banen uit te bannen en meer geld te steken in automatisering’, zegt  een hoogleraar arbeidsverhoudingen die met pensioen gaat.

Hofje als woonconcept helemaal terug

Hofjes met Toekomst wil samen met thuiszorgorganisatie Aecare hofjeswoningen combineren met een totaalpakket aan zorg en welzijnsdiensten. Andere zorgorganisaties, woningcorporaties en lokale initiatieven worden uitgenodigd aan te sluiten.

Focus van zorg naar welzijn

‘Nederland moet de focus verleggen van zorg naar welzijn, waarbij zelfredzaamheid en een geschikte woning en -omgeving centraal staan.’ Dit wordt gesteld in een CBRE-rapport over wat Nederland kan leren van wonen en zorg voor ouderen in andere landen

Logeerzorg van de Toekomst

‘Logeerzorg creëert een win-win situatie, zowel voor thuiswonende ouderen als hun naasten.’ Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is de uitvoering minder eenvoudig door  financieringsproblemen, privacy- en hygiënevoorschriften, en een tekort aan personeel.

Pensioenfondsen graag geld achter de hand

Pensioenfondsen willen dat deelnemers straks een positief beeld hebben bij het nieuwe stelsel. ‘Dan kun je beter onder het nieuwe stelsel verhogen, dan nu.’ Een verlaging zou veel beroering geven, ook politiek gezien.

We kunnen het niet meer op z’n beloop laten

‘Senioren zelf aan zet’ loopt echt als een trein, zegt de projectleider: Al duizenden mensen hebben een bijeenkomst bijgewoond. Uitgangspunt is eigen regie. ‘Wij gaan ze niet vertellen wat ze moeten doen.’ ‘Het gesprek over morgen gaat ons allemaal aan’, aldus de overheid.

Sleutelbos met labeltje

Aan je sleutelbos een labeltje met je telefoonnummer bevestigen? De eerlijke vinder kan zo snel en eenvoudig de eigenaar even bellen, maar de politie waarschuwt voor  van oplichting.

Gemeente huis-aan-huis magazine

De gemeente Maastricht introduceert TiM, oftewel Thuis in Maastricht Magazine (twee keer per jaar huis aan huis). Dit na moties van GroenLinks en de Senioren Stadspartij, die vroegen om een meer toegankelijke, papieren informatievoorziening.

Praktische tips om prettig oud te worden

De derde levensfase na het pensioen is een uitdaging voor veel mensen. Het boek ‘Wie prettig oud wil worden, begint op tijd!’ is een praktisch hulpmiddel voor deze uitdaging.