Senioren Journaal van maandag 30 november
23 jaar wachten niet genoeg voor appartement
Ze dachten precies aan de regels te voldoen om van een huis met trap te kunnen verhuizen naar een gelijkvloers appartement. Maar Tom (82) en Ria (80) van de Klomp uit Nieuwegein vangen bot bij Woningnet door pech, waar ze niets aan kunnen doen, schrijft AD Utrechts Nieuwsblad. Ze vonden een ideaal appartement in buurgemeente IJsselstein, net als hun huidige huis een sociaal huurwoning. Ze hebben 23 jaar wachttijd opgebouwd. Bovendien geldt in de regio Utrecht sinds kort een regeling voor precies deze doelgroep. De corporatie in dit geval (Mooiland) bleek echter niet aan deze regeling mee te doen.
Ouderdom uitzitten
In korte tijd las NRC-columnist Frits Abrahams zowel een roman als een verhaal over bejaarde mensen; beide maakten grote indruk. De autobiografische roman heet Afscheid. Schrijver Cherry Duyns “vermijdt weliswaar sentimentaliteit, maar hij schrijft in zijn sobere stijl met veel inlevingsvermogen over zijn moeder en haar ontluisterende neergang in haar laatste jaren. Ik onderging het als een beklemmend boek: wie oud wordt, ziet hier zijn voorland.” Het verhaal van Mathilde Waye gaat over “de ouderdom uitzitten, omringd door bedillerige professionele hulpverleners”. “In zeven wrang-hilarische pagina’s schetst Waye een onontkoombaar beeld van levens die in een uitgesteld sterven zijn uitgemond”.
Geen indexering, kans op korten reëel
De pensioenpremie van ABP gaat omhoog in 2021. Het pensioenfonds kondigt ook aan dat door de extreem lage rente het niet mogelijk is om de pensioenen te verhogen (indexeren) en dat de kans op verlagen van de pensioenen in 2021 reëel is. Als een verlaging nodig is, gebeurt dat op zijn vroegst op 1 juli 2021.
‘Koopkracht loopt al tien jaar terug’
De staat eist ten onrechte dat pensioenfondsen grote buffers aanhouden. Daardoor worden pensioenen al jaren niet verhoogd, terwijl er wel voldoende geld voor is. Dat hebben de Stichting PensioenBehoud (SPB) en ouderenorganisatie KBO-Brabant vrijdag betoogd voor de rechtbank in Den Haag. “Gepensioneerden zijn woedend omdat ze al 25 procent koopkrachtverlies hebben geleden.
Leeftijdsgrens opschalen
’60-plussers hoeven niet of nauwelijks deel te nemen aan het dagelijks leven en kunnen zich eenvoudig in de huiselijke sfeer afzonderen’, zei een jongeman in de Volkskrant. Een lezer reageert: “Als bijna 60-plusser en velen met mij, juist ook in vitale beroepen, staan wij nog midden in het werkzame leven. Zeker gezien de verhogingen van de pensioengerechtigde leeftijd.” Zij denkt namens vele 60-plussers te spreken “om voor te stellen die leeftijdsgrens (tussen werken en thuiszitten) maar eens op te schalen naar de term 70-plussers.”
Met demente moeder in lockdown
Een duivels dilemma: wat doe je als er eindelijk plek is voor je moeder in het verzorgingstehuis, precies ten tijde van de lockdown? Zeg je ’ja’, of juist ’nee’ en ga je zelf voor haar zorgen… De Amsterdamse schrijfster Corrie Verkerk (63), weduwe en enig kind, koos met haar hart en deed het laatste, schrijft de Telegraaf. Ze schreef er een ontroerend boek over, dat woensdag verschijnt. Het draagt de titel ‘Dag mam’, want moeder Willy is inmiddels overleden. Spijt heeft ze nooit gehad van haar beslissing. ’Ik zou het zo weer doen.’
Prestatieafspraak meer kleine woningen
Talis gaat meer kleine woningen bouwen in Wijchen. Dat blijkt volgens De Gelderlander uit de prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningbouwvereniging. Daarin zetten de gemeente Wijchen en Talis het beleid voor de komende jaren op het gebied van sociale woningbouw op een rijtje. Talis gaat de woningvoorraad verversen, waarbij het aandeel kleine woningen toeneemt. Omdat er minder gezinnen zijn dan vroeger en meer stellen, alleenwonenden en ouderen, neemt de vraag naar kleinere woningen toe.
Met wooncoach naar praktischer woning
Om oudere inwoners er toe aan te sporen te verhuizen, krijgt Hellevoetsluis een wooncoach. Het idee is dat ouderen door te verhuizen naar een kleinere en meer praktische woning, ruimte maken voor andere woningzoekenden. Soms komen mensen niet eens op het idee dat verhuizen beter zou zijn”, zegt de wethouder in AD Rotterdams Dagblad. Een wooncoach kan ze niet alleen op de voordelen wijzen, maar ze ook helpen met praktische zaken.
Schoenen passen op je eigen stoep
Schoenen passen en kopen, op de stoep voor je huis. De Bestse Bata Superstore werkt nu met ‘Shoefeurs’, meldt het Brabants Dagblad. Het laten voorrijden van de Shoefeur kost niks en er is geen verplichting om iets te kopen. ”We hebben het bedacht voor mensen die vanwege corona liever niet naar de winkel komen. Vooral onder ouderen merken we wel dat dat voorkomt. En de Shoefeurs kunnen natuurlijk ook uitkomst bieden als iemand niet of moeilijk de deur uit kan.”
Friesland 25 Doortraproutes
Jetty de Vries en Karin Broer van de Fietsersbond zouden deze zomer groepsactiviteiten voor ouderen organiseren, aldus Omrop Fryslân. Door het coronavirus kon dat niet doorgaan, maar er was een Plan B: een idee voor Doortraproutes. En dat is een groot succes: in korte tijd zijn er al 25 van deze fietsroutes voor ouderen. In zo ongeveer alle Friese gemeenten zijn die zogeheten Doortraproutes, gemaakt in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid en de Friese gemeentes.