Senioren Journaal van maandag 30 mei

Eerst kijken wat u allemaal nog zelf kunt

In Twente krijgen thuiszorgcliënten een alarmerende brief die een nieuwe toekomst van de wijkverpleging inluidt. ‘Voordat er zorg bij u wordt ingezet kijken we eerst naar wat u allemaal nog zelf kunt. Zijn er bijvoorbeeld mensen in uw omgeving die u kunnen helpen? Ook kijken we naar mogelijkheden om hulpmiddelen of zorgtechnologie in te zetten.’

Pensioenmigrant heeft zelden spijt

Ouderen die na hun pensioen voorgoed in het buitenland zijn gaan wonen, hebben daar meestal geen spijt van. Zij vertrokken vooral uit Nederland vanwege de rust en de ruimte, beter weer, het avontuur en omdat in het buitenland wonen goedkoper is.

Niet allemaal bovengemiddeld vermogend

Hoewel er een grote variatie is in hoe mensen ouder worden, spreekt de overheid ze volgens vertrekkend SCP-directeur Kim Putters allemaal op dezelfde manier aan. Dit gaat uit van het positieve beeld van een bovengemiddeld vermogend mens, die in staat is langer thuis te wonen, zorg te regelen, met mantelzorgers en een sociaal netwerk om zich heen.

Uitvaart duurzamer en persoonlijker

De uitvaartbranche is flink veranderd, schrijft het AD bij het begin van de Week van de Begraafplaats (tot en met 3 juni). Afscheid nemen van het leven wordt duurzamer, persoonlijker en intiemer.

Eerst het leven zachter in plaats van de dood

Het idee van D66 lijkt sympathiek voor wie zelfbeschikking hoog in het vaandel heeft, schrijft Kustaw Bessems in de Volkskrant over het wetsvoorstel voltooid leven. “Maar verdiep je erin en het is die zelfbeschikking waarover je je zorgen moet maken. Alles wijst erop dat we als samenleving druk om te sterven zouden zetten op een groep die we iets heel anders verschuldigd zijn: het leven zachter maken, in plaats van de dood. Met sociale contacten, voldoende welvaart, aandacht voor zingeving en geestelijke steun.”

Toekomstbeeld inclusieve verandering

In Zwolle lijkt op basis van enquêtes onder het burgerpanel en de gesprekken met diverse zorg- en woningaanbieders en afvaardiging van seniorenraad en huurdersverenigingen het toekomstbeeld ‘inclusieve verandering’ het meest realistisch, meldt RTV Focus Zwolle.

De prioriteiten van Amersfoort

Na onderzoek van goede ervaringen uit heel Nederland en bijeenkomsten met de betrokken partijen, gaat Amersfoort volgens De Stad Amersfoort voor wonen en zorg aan de slag met: het toevoegen van geclusterde woonconcepten; de huisvestingopgave rondom 24-uurszorg verder verdiepen; onderzoeken waar verpleeghuizen een verbindende rol kunnen spelen in de wijk; en werken aan bewustwording over prettig ouder worden.

Pensioen en werk combineren

Op hogere leeftijd iets blijven doen op de arbeidsmarkt is zeker een deel van de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt, zegt Kène Henkens, hoogleraar Pensioensociologie, tegen de NOS. “De AOW-leeftijd is natuurlijk al verhoogd, maar waar meer aandacht voor nodig is, is het combineren van pensioen en werk.”

Dringend uitnodigen te solliciteren

Er zijn veel vitale en gemotiveerde gepensioneerden die graag nog 10 of 20 uur aan het arbeidsproces deel zouden willen deelnemen, denkt een lezer van BN De Stem. “Eerlijk gezegd lees ik in vacature-teksten nooit dat gepensioneerden dringend worden uitgenodigd om ook te solliciteren.” Van één fulltime baan zouden twee, drie of vier parttime banen gemaakt kunnen worden.

Kwaliteit van leven en zelfredzaamheid

Bijdragen aan de kwaliteit van leven én de zelfredzaamheid en autonomie van de patiënt zijn de belangrijkste uitgangspunten in het werk van de specialist ouderengeneeskunde, aldus een artikel in Medisch Contact over het 50-jarig bestaan vanberoepsvereniging Verenso: Hij biedt een luisterend oor, geeft deskundig advies en respecteert de wensen van de patiënt.

Premieverschillen autoverzekering

De premie voor de autoverzekering wordt vanaf je 65e steeds hoger. Nieuws.nl legt uit hoe dat komt dat en hoe je als oudere je  autoverzekering toch zo voordelig kunt houden. “Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering voor ouderen is gemiddeld 15 tot 20 euro per maand.”

Hoe goed voorbereid op noodgeval?

Bijna een op de tien ouderen in Zeeland heeft niemand in de buurt bij wie ze in een noodgeval terechtkunnen. Dat blijkt volgens de PZC uit onderzoek naar de zelfredzaamheid van oudere Zeeuwen, in opdracht van het Rode Kruis uitgevoerd  door een student Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Inholland. “Uit mijn enquête blijkt dat oudere Zeeuwen over het algemeen vinden dat ze goed zijn voorbereid. Maar hun antwoorden laten soms stof voor twijfel.”

Zorg op conto van mantelzorg

Dat ouderen thuis willen blijven is een alibi om te besparen en de zorg af te schuiven op mantelzorgers, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Een vast ritme is belangrijk maar de thuiszorg komt met een beetje pech pas rond het middaguur om ouderen uit bed te helpen en aan te kleden. En rond etenstijd om alvast de steunkousen uit te trekken en de pyjama aan te doen.”

AOW steeds verder achterop

In de loop van veertig jaar zijn minimumloon en AOW steeds verder achterop geraakt bij de welvaartsontwikkeling, zegt voorzitter Tuur Elzinga van de FNV in de Telegraaf.  De FNV wil een forse verhoging van het minimumloon met een koppeling aan de AOW en verder onder meer verruiming van de groep die €800 energiecompensatie krijgt.

Niet gedacht, wel in de val getrapt

Auteur en cyberspecialist Maria Genova probeert Nederland wijzer te maken met haar boek ‘Slim geleerd, snel online’. Ze deelt tips om online oplichting te voorkomen, maar vertelt ook wat je kan’ doen als je tóch slachtoffer wordt. Vijftigplussers zijn vaak het doelwit van oplichting. Daarom is het boek vooral gericht op deze leeftijdsgroep, aldus de Telegraaf.