Senioren Journaal van woensdag 30 maart

Niets was vroeger beter

Of de op 109-jarige overleden Zweedse Dagny Carlsson echt de oudste blogger ter wereld was weet niemand. Dat maakte ook niet uit: Ze had een aanstekelijk optimisme en een miljoenenpubliek. Ze kreeg een prijs omdat ze een rolmodel was geworden voor ouderen. Zelf keek ze volgens de Volkskrant liever naar de jeugd. ‘Leeftijdgenoten zijn meestal niet zo leuk meer’, zei ze.

Flitsboodschappen per scootmobiel

Cliënten van thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt gaan aan de slag bij flitsbezorgdienst Flink. Dat doen ze niet met een snelle elektrische fiets, maar met hun scootmobiel. De bedoeling is om de ouderen actief en betrokken te houden binnen de maatschappij, zo meldt Sleutelstad uit Leiden.

Regels zijn regels bij pensioenfonds

Samen geleefd met een man die 34 jaar pensioenpremie heeft betaald en dan achter het net vissen omdat het pensioenfonds je relatie niet erkent: het notarieel samenlevingscontract was niet aangemeld.  “Behalve dat dat grote financiële gevolgen heeft, voelt het ook als een schop na.”

Eisen stellen aan projectontwikkelaars

“De gemeente moet duidelijk zeggen wat ze wil. Als je bijvoorbeeld voor ouderen wilt bouwen, dan moet je die positie innemen. Dus eisen stellen aan projectontwikkelaars.” Dat zegt Jac Nouwens van de werkgroep ‘Samen ouder worden in Boxtel’.

Stimuleren om elkaar te helpen

In Oosterhout is in appartementencomplex Kastanjeburg aan De Braak Huis van De Braak geopend, een plek voor activiteiten, informatie en advies voor zelfstandig wonende ouderen. “We stimuleren de bewoners om elkaar te helpen, voordat ze hulp vragen.”

Dienstverlening banken verbeteren

Gemiddeld genomen is de waardering onder de bevolking voor betaaldiensten hoog. Een aantal groepen ervaart echter een achteruitgang: onder meer een deel van de ouderen, aldus De Nederlandsche Bank. DNB wil deze trend keren, samen met banken en belangenorganisaties verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer.

Ansichtkaart van de nieuwe beweegcoach

De nieuwe beweegcoach van Mook en Middelaar vindt haar werk geweldig, vertelt ze in De Gelderlander. Ze ziet ouderen die eerder alleen thuis zaten, nu toch meewandelen en contacten aanknopen. “We hebben door corona een rare start gehad, ik heb nog geen presentatie kunnen geven. Maar ik heb net een ansichtkaart laten maken met mijn gezicht erop, die krijgt iedereen in de bus.”

Dementievriendelijke pad landelijke primeur

Blauwe tegels als de broodkruimels uit het sprookje van Grimm, pijlen op speciaal geplaatste bankjes, een verbreed en verlaagd zebrapad en extra verlichting; ze zorgen ervoor dat ouderen makkelijker de weg vinden tussen zorgcentrum en winkels in de Wesselerbrink. Met deze dementievriendelijke route heeft Enschede een landelijke primeur, aldus de ANWB volgens dagblad Tubantia.

Jongeren vaker slachtoffer van fraude

Een totaal van 16% van de Nederlandse bevolking werd in 2020 slachtoffer van fraude, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Iedereen kan slachtoffer worden. Wel worden jongeren vaker slachtoffer dan ouderen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Dit zou kunnen komen omdat jongeren meer online zijn.

Huisartsen luiden noodklok over bureaucratie

Huisartsen van de actiegroep #helpdehuisartsverzuipt hebben een zelfgemaakte scheurkalender aangeboden in de Tweede Kamer. De kalender staat vol met bizarre voorbeelden uit de dagelijkse bureaucratische praktijk waarin huisartsen moeten werken, aldus de NOS.

Gezond oud worden op het Kolenerf

Twintig tot vierentwintig woningen voor ouderen, die rond eigen huis kunnen tuinieren en eigen groenten en fruit verbouwen. “Hoe sneller het er komt, hoe beter”, zegt de initiatiefnemer in  AD Rotterdams Dagblad over het project Kolenerf dat hij graag in Nieuwerkerk aan den IJssel wil realiseren.”We gaan uit van 60-plussers die nog actief zijn en willen blijven.” De wethouder is enthousiast.