Senioren Journaal van donderdag 3 februari

Zorg in laatste levensfase moet echt beter

Daisy Janssen is benoemd tot hoogleraar in het specialisme ouderengeneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Zij zet zich met name in voor betere zorg in de laatste levensfase, thuis of in een zorginstelling. “We moeten echt tijdiger herkennen waar patiënten en hun naaste omgeving nog behoefte aan hebben”, zegt Janssen. In het verpleeghuis gebeurt dat vaak wel, voegt ze toe, maar bij kwetsbare ouderen die thuis wonen – dat is veruit de grootste groep – lang niet altijd.

Wat te doen met de digitale achterblijver

Een grote groep mensen gaat niet mee in de digitaliseringsslag van de banken. Bij Rabobank heeft eenderde van de particuliere klanten de afgelopen drie maanden niet online gebankierd, schrijft EW. Vraag hierbij is hoe ver je kunt gaan in het op kosten jagen van de digitaal zwakkeren in de maatschappij: Hoeveel filialen kun je sluiten tot het digitale achterblijvers te hard raakt? Hoelang nog tot ook de dure dienstverlening aan niet-digitale klanten apart wordt gezet in één gezamenlijk bedrijf en de laatste bankfilialen allemaal geel worden geverfd?

Wet zorg en dwang nog onvoldoende ingezet

Uit een peiling van Alzheimer Nederland onder een grote groep mantelzorgers blijkt dat onvrijwillige zorg vaak voorkomt in de ondersteuning van mensen met dementie. “Inzet van onvrijwillige zorg is niet altijd te voorkomen, maar als onvrijwillige zorg wordt toegepast, is communicatie met familie, een deskundige blik van buiten en een gestructureerde aanpak met stappenplan cruciaal. Daar is de Wet zorg en dwang (Wzd) voor ingericht. Deze wet is echter nog te onbekend en onvoldoende toegepast.”

Premantelzorgwoning vanaf 67 jaar

Een aparte kleine woning in je tuin bouwen voor je – mogelijk op termijn – hulpbehoevende ouders? In de gemeente Buren mag dat binnenkort waarschijnlijk, een ruime raadsmeerderheid heeft daar voor gepleit, meldt De Gelderlander. Tegenstanders pleitten voor strenge regels. “Als je niet uitkijkt, ontstaat er een nieuwe buurt achter de buurt.” Van premantelzorg is sprake als er nog geen acute noodzaak is, maar dat wel verwacht kan worden. Voor senioren geldt als minimale leeftijdsgrens 67 jaar.

Ouderen meer bereid anderen te helpen?

Boodschappen doen voor de buren als ze ziek zijn, vrijwilligerswerk doen of geld geven aan goede doelen, zijn ouderen meer bereid tot hulp aan anderen dan jongeren? Daar lijkt het volgens Welingelichte Kringen wel op. Onderzoekers vergeleken volwassenen tussen de 55 en 84 jaar met jongeren van 18 tot 36. De ouderen bleken in het algemeen meer bereid om zich fysiek in te spannen om anderen te helpen dan de jongere deelnemers.

Praktijkondersteuning huisartsen gered

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaat een nieuw financieringssysteem voor huisartsenpraktijkondersteuners voorlopig niet verplichten. Daarmee reageert de verzekeraar volgens de NOS op het brede protest onder huisartsen dat in december ontstond. De artsen vreesden toen dat hun praktijkondersteuners onder de nieuwe regels onbetaalbaar zouden worden en dat daarmee de lokale zorg ernstig zou gaan verschralen.

Minister zonder verborgen agenda

De nieuwe minister voor langdurige zorg, Conny Helder, staat te boek als een innoverende, hands-on bestuurder en sympathiek mensenmens, aldus een profiel in het FD. Kwaliteiten die ze hard nodig zal hebben om haar politieke tegenstanders te overtuigen van de noodzaak voor anders en minder in de zorg. Helder is knap in het zoeken naar samenwerking met andere partijen, zegt de voormalige voorzitter van de centrale cliëntenraad van TanteLouise (waar Helder bestuursvoorzitter was). ‘Ze heeft een hele open manier van communiceren en probeert je niet een bepaalde kant op te duwen: ze houdt er geen verborgen agenda op na.’

Box 3: gemiddelde leeftijd 60 jaar

Het kabinet gaat de komende twee maanden op zoek naar een oplossing voor een grote groep spaarders die volgens een uitspraak van de Hoge Raad te veel belasting hebben betaald, meldt de NOS uit het debat in de Tweede Kamer. In totaal betalen 1,3 miljoen Nederlanders belasting in box 3. Het zijn voornamelijk ietwat oudere mensen, schrijft Trouw: de gemiddelde leeftijd is 60 jaar. Opgeteld betaalde het deel dat alleen spaargeld heeft, en dus niets belegde, samen voor 580 miljoen euro aan belasting over hun vermogen in 2017. De vraag is nu wie daar iets van terugkrijgt.

Goes nog in discussie over adviesraden

Ouderen in Goes mogen nog hoop koesteren dat ze een orgaan krijgen dat specifiek hén vertegenwoordigt. Het opheffen van adviesorganen is nog geen gelopen race, meldt de PZC. Het Bondenberaad Groot Goes zou graag zien dat Goes weer een volwaardige seniorenraad krijgt. De wethouder zegt dat het burgerpanel de kers op de taart is, maar zeker niet het enige middel. Hij vindt echter dat de bestaande adviesraden qua draagvlak en inclusiviteit een minder goed instrument zijn. In de raadsvergadering van volgende week valt een besluit. D66 dient misschien een voorstel in om het opheffen van adviesraden op te schorten.

Onderzoekacademie Noorderbreedte

Zorggroep Noorderbreedte start een onderzoeksacademie, meldt de Leeuwarder Courant. Het bijzondere is dat medewerkers ook zélf onderzoek doen, waardoor de uitkomsten eerder worden gebruikt, stelt manager Gea van Dijk. “Nu is het nog vaak zo dat medewerkers vooral gegevens verzamelen voor een promovendus. Die maakt daar dan een analyse van. Wij willen dat onze medewerkers echt zelf het onderzoek doen, uitzoeken wat belangrijk is voor de cliënt.”

Doorstroming in Purmerend

De gemeente Purmerend en woningcorporatie Rochdale zijn het eens over de bouw van 38 sociale huurwoningen (appartementen) op de locatie van Sporting De Gors. Er komen 38 gelijkvloerse appartementen op de locatie. De opzet is dat 55+’ers naar de nieuwe appartementen gaan verhuizen en eengezinswoningen voor (jonge) gezinnen zullen achterlaten.

Veertien maanden cel voor babbeltruc

Een Nieuwegeiner (25) die kwetsbare ouderen oplichtte via babbeltrucs moet van de rechter veertien maanden de cel in, meldt AD Utrechts Nieuwsblad. Ook dient hij de vier slachtoffers duizenden euro’s schadevergoeding betalen.