Senioren Journaal van maandag 3 augustus
‘Bewoners heel erg achteruit’
Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) onderzocht welke manieren verzorgingshuizen toepassen om te versoepelen en wat daar de resultaten van zijn. Prof. dr. Raymond Koopmans zegt tegen Omroep Gelderland: “De impact van de coronamaatregelen is groot. Je ziet toch dat veel bewoners zich eenzaam begonnen te voelen.” Een ergotherapeut zegt: “Er wordt heel veel verzonnen om hen nu bezig te houden en ik merk dat bewoners heel erg achteruitgaan. Ik wil niet zeggen dramatisch, maar ze zijn steeds minder te motiveren.”
‘Als ik oud word neem ik een hofjeswoning’
“Het klinkt als een beetje suffe droom, hofjes bouwen. Maar soms zijn eenvoudige antwoorden de vervulling van grote wensen. Dan neem ik later als ik oud word geen eenzaamheidslijnen bij mijn mond maar een hofjeswoning”, schrijft Marjoleine de Vos in haar column in NRC. Zij verwijst naar Floris Alkemade, die zich bij zijn afscheid als rijksbouwmeester, zich afvroeg: “Wat zegt het over ons dat we de vergrijzing als een probleem hebben gedefinieerd? Wat doen we aan de vereenzaming waaronder een op de tien volwassenen lijdt?” Een van zijn antwoorden was: hofjes bouwen, en binnen bestaande bebouwing kijken wat er mogelijk is.
Dementie deels uit te stellen of te voorkomen
Een commissie van vooraanstaande wetenschappers pleit in The Lancet om meer werk te maken van preventie van dementie. Zij ziet drie nieuwe factoren – luchtvervuiling, overmatig alcohol gebruik, en hersenletsel door ongevallen, die van invloed zijn op het ontstaan van dementie. Dit in aanvulling op negen eerder genoemde. Het artikel bevestigt volgens Alzheimer Nederland dat gezond leven invloed heeft op het uitstellen (en in een deel van de gevallen mogelijk zelfs voorkomen) van dementie.
Starters in plaats van ouderen
Een paar maanden geleden nog was het plan om van Kloosterhof in Liempde een complex voor ouderen met een lichte vorm van dementie te maken. Dat is van de baan, aldus het Brabants Dagblad. Woonstichting Joost kiest alsnog voor appartementen voor starters. “De coronacrisis heeft de situatie veranderd. De vraag naar verpleegplaatsen is sterk afgenomen. Bovendien blijkt er in Liempde ook weinig vraag van ouderen naar de relatief kleine appartementen.”
Al járen geen bezoek
“Alle verontwaardiging over de lockdown van verpleeghuizen wekte de indruk dat heel Nederland stond te popelen om op bezoek te komen, maar veel bewoners krijgen zelden bezoek”, schrijft Thomas van der Meer, werkzaam in een verpleeghuis en deze maand gastcolumnist bij de Volkskrant. “Er zijn bewoners die al járen geen bezoek hebben gehad.”
Coronahulp vrijwilligers kon beter
Vrijwillige hulp bleek tijdens de eerste maanden van de coronacrisis voor een derde van de hulpbehoevenden in Nederland tekort te schieten. Hoewel er duizenden mensen in actie kwamen en het aanbod vaak hoger was dan de vraag, bleven veel mensen verstoken van hulp. “Het probleem is nog niet voorbij. Sommigen missen vooral sociaal contact. Daarom nemen we maatregelen”, zegt Jeroen de Punder, directeur van NLvoorelkaar, met 170.000 deelnemers het grootste vrijwilligersplatform van ons land, in het AD.
Drie afdelingen in quarantaine
Bewoners van drie afdelingen van verzorgingshuis Huis ter Wijck in Beverwijk zijn in quarantaine geplaatst nadat een uitzendkracht positief testte op het coronavirus, meldt NH Nieuws. De uitzendkracht heeft recent nog gewerkt op de drie afdelingen, waar tussen de 50 en 60 ouderen wonen.
Stap In Stap Uit rijdt weer, wel duurder
Oudere Zutphenaren die slecht ter been zijn, kunnen mogelijk snel alsnog met een elektrisch minibusje de binnenstad in. Stichting Stap In Stap Uit wil volgens dagblad de Stentor twee Italiaanse centrumbusjes leasen. De vervangende busjes zijn wél een stuk duurder dan de gele minibusjes die begin juli de weg niet op mochten omdat ze geen kenteken hebben.
Heupairbag Wolk in Breda
Een aantal Bredase Woonzorgcentra introduceert de heupairbag ‘Wolk’. Het hulpmiddel kan bij een val een gebroken heup voorkomen, aldus Breda Vandaag. Afgelopen week vond de startbijeenkomst plaats. Daar kregen zorgmedewerkers een uitgebreide uitleg over de werking van de ‘Wolk’. De sensoren in de heupairbag detecteren een valbeweging. Vervolgens worden in een oogwenk de airbags opgeblazen. Op die manier zijn de heupen beschermd voordat zij de grond raken.
Ineens pensioen van ex
Na soms tientallen jaren kregen sommige mensen onlangs ineens bericht dat zij nog recht hadden op het partnerpensioen van hun ex. Pensioenuitvoerder MN lijkt een grote schoonmaak te houden. “Sinds een paar jaar zijn er betere technologische systemen, daarmee wordt nu een groep mensen boven water gehaald”, zegt een woordvoerder van pensioenfonds PMT in de Telegraaf. Die groep mensen zou anders pas bij het overlijden van hun ex informatie krijgen over het partnerpensioen. Nu worden zij eerder geïnformeerd.