Senioren Journaal van dinsdag 4 augustus

Extra jaar, mag dat zo veel kosten?

Huisarts Danka Stuijver beschrijft in haar column in de Volkskrant –tegen de achtergrond van de discussie over de zorgkosten-  ongemakkelijke vragen bij het sterfbed van haar lievelingspatiënt: mocht zijn behandeling zo veel kosten? Zijn immunotherapie heeft in het laatste jaar ongeveer een ton gekost. Een behandeling waardoor hij in plaats van 88 jaar, 89 jaar mocht worden (een jaar waarin familie en arts tegen elkaar zeiden: “Geweldig dat hij dat allemaal nog mee mocht maken”). “Had hij er vrede mee gehad wanneer hij niet meer in aanmerking was gekomen voor immunotherapie? Ik vermoed eigenlijk van wel. Maar dat gesprek, dat hebben we nooit gevoerd.”

Buurtpreventie krijgt meer taken

De buurtpreventieteams in de gemeente Moerdijk gaan vanaf volgend jaar niet alleen meer surveilleren om woninginbraken te voorkomen, maar bijvoorbeeld ook praatjes maken met ouderen of verloedering van tuintjes monitoren. Het gaat om 21 teams die samen zeshonderd leden hebben, aldus dagblad BN De Stem. “Buurtpreventie draagt bij aan de objectieve en subjectieve veiligheidsbeleving van onze inwoners, ondernemers en andere partijen.”

Beth Shalom verloor kwart van zijn bewoners

Het Joodse zorgcentrum Beth Shalom in het Amsterdamse Buitenveldert (onderdeel van Cordaan) werd hard getroffen door het coronavirus, aldus Het Parool. Ruim een kwart van de bewoners is overleden. Tientallen bewoners en medewerkers raakten besmet. Naar de begrafenis durfden familieleden of vrienden soms niet te komen, omdat ze zelf ook kwetsbaar waren. “In één geval kwam er helemaal niemand en stond ik er alleen met de uitvaartbegeleider”, vertelt de rabijn. Het zorgcentrum telt inmiddels 75 bewoners. Sinds mei zijn er weer nieuwe mensen bijgekomen.

Verpleeghuizen zetten zich opnieuw schrap

Rotterdamse verpleeghuizen bereiden zich volgens Trouw voor op misschien nóg meer besmettingen in de havenstad.  “We maken ons wel zorgen”, laat het samenwerkingsverband van Rotterdamse ouderenzorginstellingen weten. “Met het aantal besmettingen nemen ook de risico’s weer toe.” Tegelijk klinkt dat men nu beter is voorbereid, klinkt het. “Nu het virus wat langer rondwaart, weten we gewoon beter hoe we moeten handelen”, zegt zorgkoepel Laurens in Rotterdam.

Afkoelsjaals en vochtafstotende planten

Afkoelsjaals voor ouderen, vochtafstotende planten en gericht kledingadvies moeten ervoor zorgen dat Hoeksche Waardse ouderen niet bezwijken aan hittestress. De provincie Zuid-Holland trekt volgens dagblad BN De Stem 45.000 euro uit voor deze drie initiatieven, die ouderen door de tropische zomers heen moeten loodsen.

De Derde Helft in Schagen

Sportpark Groenoord in Schagen wordt volgens het Noordhollands Dagblad een nieuwe ontmoetingsplek voor 55-plussers. Lekker bewegen, een kop koffie drinken, een goed gesprek voeren. Dat is waar de ’Derde Helft’ in het kort om draait: een nieuwe sociale plek voor sportief aangelegde 55-plussers. De Derde Helft is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij en heeft als doel de sportkantine een nieuwe functie geven.

Geriatrisch expertisecentrum Maastricht

Zorgorganisatie Envida wil woonzorgcentrum La Valence in de Maastrichtse wijk laten uitgroeien tot een geriatrisch experticecentrum. De eerste stap is volgens De Limburger al gezet: 28 van de 130 bedden zijn nu bestemd voor ouderen die van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis komen, maar nog niet direct naar huis kunnen. Hier wordt, samen met de cliënten en hun familie, bekeken welke hulp precies nodig is om hen thuis te kunnen laten blijven. Het centrum is onderdeel van een ‘groter plan om de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen’.

Trainingen tegen internetcriminaliteit

Rotterdam hervat in het najaar de trainingen voor ouderen tegen internetcriminaliteit. Die waren geschrapt in verband met de coronacrisis. Maar ze blijken harder nodig dan voorheen, aldus Dagblad 010. In 2019 was nog maar 12 procent van de melders bij de Fraudehelpdesk boven de 65 jaar. Tot nu toe in 2020 gaat het al om 25 procent.

’Pensioenfondsen moeilijke jaren voor de boeg’

De financiële situatie van de pensioenfondsen werd niet slechter de afgelopen maand. Dat betekent niet dat de fondsen uit de gevarenzone zijn. Door de lage rente en de effecten van de coronacrisis op de aandelenbeurs hebben de pensioenfondsen het nog steeds moeilijk. Dat schrijft Aon volgens de Telegraaf in haar maandelijkse Pensioenthermometer. Net als in juli was de gemiddelde dekkingsgraad 93%.