Senioren Journaal van vrijdag 29 mei
‘Corona Safe Zones voor ouderen’
Richt Corona Safe Zones in voor ouderen. Dat wordt in Trouw bepleit vanuit de afdeling bouwtransformatie van de Hogeschool van Amsterdam. Dan kunnen ook kwetsbare mensen naar buiten. Corona Safe Zones zijn speciaal afgebakende en zorgvuldig ingerichte stukken openbare ruimte die in een hoogstedelijke buurt beschutting bieden voor de coronakwetsbare groepen om in de eigen woonomgeving in de buitenlucht te verblijven.
Hoe konden zoveel ouderen besmet raken?
Het beschermen van de meest kwetsbare mensen was een belangrijke doelstelling van het kabinet. NRC gaat na hoe dan toch 9.700 bewoners van verpleeghuizen besmet konden raken: Toen de testen kwamen , was het halve verpleeghuis besmet.
Planbureaus harde conclusies coronatijd
Mensen met een kwetsbare mentale gezondheid hebben in de eerste maanden van de coronacrisis niet altijd de noodzakelijke zorg en begeleiding gekregen, oordelen de Nederlandse planbureaus volgens NU.nl. Volgens experts moeten familieleden en mantelzorgers bij een volgende opleving van het coronavirus met voorrang beschermende middelen toegewezen krijgen, omdat anders “onmenselijke situaties” kunnen ontstaan.
Verpleeghuizen nu ook geldproblemen
Het coronavirus zorgt in verpleeghuizen nu ook voor forse geldproblemen. Haagse Wijk- en Woonzorg vreest volgens AD Haagsche Courant zelfs bankroet te gaan nu in drie door het virus getroffen verpleeghuizen de kamers leeg blijven. Het Brabants Dagblad meldt dat vergeleken met drie maanden geleden de situatie 180 graden is gedraaid en lege kamers op nieuwe bewoners wachten.
Droomhuizen & Senioren
Dat is de titel van een commerciële bijlage vandaag bij het FD: “Deze zomer wordt anders dan anders, spendeer hem in eigen huis en blijf gelukkig en gezond, ook op hogere leeftijd.” De directeur van KBO-PCOB geeft haar visie op de kunst van het leven, de directeur van ANBO benadrukt hoe zwaar de fantastische ouderenzorg het heeft. Analysenederland.nl
Herstel in verpleeghuis
Menig ouder is weerbaarder tegen corona dan gedacht. Die hoopvolle boodschap valt volgens de Telegraaf af te leiden uit de laatste cijfers van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. In verpleeghuizen zijn voorlopig meer bewoners hersteld van het virus dan eraan overleden. “Het verpleeghuis is óók een plek waar mensen overleven”, zegt een specialist.
Slachtoffer woningbrand vaak oudere
De Brandweeracademie maakt zich volgens de Telegraaf grote zorgen over het hoge aandeel alleenwonende ouderen dat om het leven komt bij woningbranden. “Zeker met het oog op de verdergaande vergrijzing in ons land zijn de cijfers zorgelijk angstaanjagend te noemen”, de Brandweeracademie. “Nu al is meer dan de helft van het aantal doden bij brand 65 jaar of ouder. Bij ongewijzigd beleid zal dit aantal schrikbarend toenemen.”
Geen afscheid door ruzie rond coronaregels
De laatste wens van een echtpaar om elkaar nog één keer in Goes te zien voordat de man zou sterven, mondde volgens het AD woensdagavond uit in een fikse ruzie bij een woonzorgcentrum. De Telegraaf bericht over knallende ruzies tussen zorginstellingen en boze familieleden in coronatijd. Personeel dringt aan op soepelere regels.
Documentaire ouderen in coronatijd
Filmmaker Ruud Lenssen uit Horst maakte een documentaire over zeven ouderen in zijn straat die vanwege de coronadreiging aan huis zijn gekluisterd. “Op een dag heb ik gewoon aangebeld en gevraagd of ik ze mocht filmen”, vertelt hij in De Limburger. De film toont hoe ze kaarten, fietsen op de hometrainer, met de hond spelen en televisiekijken. Lenssen: “Er gebeurt niks, niemand wordt ziek, maar toch voel je heel goed aan dat deze lieve mensen het heel moeilijk hebben.”
‘Geef verpleeghuizen ruimte voor maatwerk’
Met het totale bezoekverbod in verpleeghuizen werden bestuurders, cliënten en medewerkers buitenspel gezet. Geef verpleeghuizen de ruimte om maatwerk te leveren nu ze weer geleidelijk open mogen gaan, betoogt Harry Finkenflugel (bestuurder van zorgorganisatie Warande) in de Volkskrant.
Kunstminnende senioren doneren ruim 8 ton
De oproep van een aantal senioren aan andere ouderen om vakantiegeld (deels) te doneren aan de door de coronamaatregelen zo getroffen kunstwereld, heeft inmiddels 840.000 euro opgeleverd. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. De actie werd kortgeleden bedacht door een gepensioneerde internist uit Bussum en zijn vrouw. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft beloofd het opgehaalde bedrag te verdubbelen. De actie ‘Doe Mee Met Je AOW’ loopt nog tot 20 juni.
Nog veel vragen rond verruiming bezoek
Patiënten en cliënten van verpleeghuizen zijn blij met de nieuwe vrijere bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen. Maar ze hebben nog wel vragen over de gang van zaken. Dat geldt ook voor mantelzorgers. Dat blijkt uit een brief van een groot aantal andere organisaties aan de Tweede Kamer
FNV: vroegpensioen voor álle werknemers
Het kabinet moet de zogenoemde boete op vroegpensioen in het licht van de dramatische toestand op de arbeidsmarkt afschaffen voor alle werknemers en niet alleen voor zware beroepen, zoals is afgesproken in het pensioenakkoord. Dat zegt FNV-voorzitter Han Busker in het FD. Ouderen eerder laten stoppen met werken kan massaontslagen voorkomen.