Senioren Journaal van woensdag 29 juli

Meer zeggenschap dokter in verpleeghuis

Negen nieuwe specialisten ouderengeneeskunde voor Proteion (actief in Noord- en Midden-Limburg). Dat is volgens dagblad De Limburger het resultaat van een campagne die dit voorjaar is ingezet met als doel meer specialisten in dienst te krijgen. Samen met de locatiemanagers werd voor de campagne een plan gemaakt waarin de dokter meer zeggenschap zou gaan krijgen in het beleid. “Veel organisaties zeggen dat ze goed luisteren naar wat artsen ­inbrengen, maar de praktijk is dat het zelden echt zo is.”

Lucratief beleggen in ouderen met dementie

Kleine privébeleggers, vermogende families en multinationals: allerlei geldschieters zien profijt in de zorg voor senioren. Website Follow the Money bericht hierover.Zo neemt het beleggen in luxe villa’s voor ouderen met dementie de laatste jaren enorm toe. Brochures beloven rendementen van 7 procent of meer. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de zorg?

Zo maak je gezonde maaltijd voor ouderen

Hoe zorg je ervoor dat ook senioren met minder eetlust voldoende gevarieerd en gezond blijven eten? Het Voedingscentrum sprak met zeven maaltijdaanbieders, Misset Horeca schrijft over de uitdagingen en oplossingen. Hollandse pot-gerechten zoals stamppot, sukadelappen met rode kool en bami zijn al jarenlang favoriet. Daarnaast kampen veel senioren met een afnemende eetlust en veranderende voedingsbehoeften.

Grote belangstelling knarrenhof Enschede

De belangstelling voor een ‘knarrenhof’ in Enschede blijkt volgens dagblad Tubantia zo groot, dat de initiatiefnemers niet één, maar meerdere bouwlocaties zoeken. De nog op te richten vereniging Hof Enschede heeft nu al 120 leden. Het Seniorenplatform had wel gedacht dat het  concept de doelgroep zou aanspreken, maar  was overdonderd toen de uitslag bekend werd van de gehouden enquête.

Veilig mobiel blijven

De ANWB maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkeling van het aantal verkeersslachtoffers onder oudere fietsers. “De cijfers die het CBS publiceerde, benadrukken opnieuw het belang van investeringen in verkeersveiligheid, juist ook voor deze groep.” De ANWB pleit daarom opnieuw voor maatregelen om wegen en fietspaden veiliger te maken, zoals het plaatsen van afgevlakte stoepranden, het wegnemen van paaltjes en het creëren van rustpunten op brede oversteekplaatsen zodat voetgangers in fasen kunnen oversteken.

Licht herstel pensioenfondsen

De Nederlandse pensioenfondsen hebben weer meer geld in kas. Na een superslecht eerste kwartaal steeg het vermogen in het tweede kwartaal met 106 miljard euro naar 1556 miljard. Gemiddeld staan de fondsen er nu zo goed voor, dat ze bij een gelijkblijvende situatie niet zouden hoeven te korten. Toch blijven volgens RTL Nieuws de zorgen bestaan.

Jongeren Aan Zet In Crisistijd

Emmertje sop, schuursponsjes gereed en poetsen maar. Het was volgens NH Nieuws schrobben en pimpen bij zorgcentrum Keijzershoff in Anna Paulowna. De rollator-wasstraat is een initiatief van Jongeren Aan Zet in Crisistijd van de gemeente Hollands Kroon. De ‘doet en ontmoet’- momenten tussen ouderen en jongeren duren nog tot eind augustus. De jongeren ontvangen een cadeaubon van 75 euro voor hun vakantiewerk.

Impact lockdown op sport en bewegen

Diverse onderzoeksinstituten onderzochten de effecten van de lockdown op sport en bewegen door ouderen, aldus Beter Oud. Ipsos Onderzoek toonde aan dat wekelijkse sport- of beweegdeelname van 65-plussers terugliep van 58% naar 46%. Het Mulier Instituut voegt daaraan toe dat 31% van de 65-plussers wel ándere sport- en beweegactiviteiten is gaan doen. Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid constateert dat ruim 70% van de ouderen sinds de lockdown minder buitenshuis is gaan sporten.

‘Oudere kan werk- én zorglast niet aan’

Er zijn zorgen over de last waarmee oudere werknemers te maken krijgen, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in de Telegraaf:  Zij moeten immers én langer doorwerken (gezien de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd) én krijgen op oudere leeftijd meer te maken met de zorg voor ouders/familie (en soms ook kleinkinderen). Hwet Pensioenakkoord biedt hiervoor geen oplossingen, “omdat er alleen mensen aan tafel zaten met te weinig pensioenkennis en maatschappelijke kijk op pensioen”.

SBS6-serie Restaurant Misverstand

SBS6-programma Restaurant Misverstand volgt negen relatief jonge mensen met dementie. “Zij gaan onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw als restaurantmedewerker aan de slag. Geen van allen heeft ervaring in de horeca. SBS6 en Alzheimer Nederland willen met het programma begrip voor -en kennis over- dementie vergroten. “Restaurant Misverstand is vanaf 31 augustus te zien bij SBS6.