Senioren Journaal van vrijdag 28 oktober

Meeste senioren voelen zich gelukkig

Ondanks dat we van crisis naar crisis gaan, voelen ruim zeven op de tien ouderen zich momenteel (erg) gelukkig. Dat blijkt volgens KBO-PCOB uit het grote Zingevingsonderzoek van deze seniorenorganisatie. De allerbelangrijkste factor voor senioren om zich wel of niet gelukkig te voelen, is het hebben van sociale contacten. “Waarom investeren we dan als overheid niet meer in verenigingen die voor die sociale connectie zorgen, zodat een nog grotere groep betrokken kan worden?”

Duurzaamheidsmarkten voor ouderen

Veel ouderen krijgen te maken met stille armoede. Ouderenwelzijnsorganisatie SWOA in Arnhem gaat op zoek naar de vergeten ouderen, aldus Omroep Gelderland. Door het organiseren van drie duurzaamheidsmarkten kunnen ouderen kennismaken met besparingsmaatregelen die goed zijn voor het milieu, maar zeker ook helpen de kosten in toom te houden.

Wie betaalt de robotstofzuiger

Robotstofzuigers nemen thuiszorgmedewerkers zwaar werk uit handen. Tijd voor een bakkie koffie met de ouderen levert het niet op, verlichting voor de zorgmedewerkers wel. Onduidelijk is nog wie de robotstofzuiger gaat betalen. De gemeente Den Haag ziet er een maatschappelijke businesscase in.

Bij intake meer kijken naar iemands netwerk

Zorgverzekeraar VGZ investeert in initiatieven waardoor de zorginstroom kleiner wordt. Zo is er een pilot gedaan waarbij de thuiszorg bij een intake met een nieuwe cliënt uitgebreider de tijd neemt om te kijken naar de inzetbaarheid van iemands netwerk. Uiteindelijk scheelt dat een uur zorg per week per cliënt.

Kijk- en voelbingo mensen met dementie

Voor mensen met dementie is er nu de kijk- en voelbingo, een spel met alleen maar winnaars. Bedenker hiervan is een verzorgende bij Mijzo in Tilburg. “Iedereen is heel enthousiast. Er wordt veel gelachen en er is even geen onrust. Daar doe je het voor!” Er is octrooi op aangevraagd en toegekend. Inmiddels is het spel professioneel vormgegeven en in productie genomen.

Ouderen mijden drukke plekken

Ouderen zijn voorzichtiger geworden in hun sociale contacten sinds het aantal coronabesmettingen oploopt. In een peiling van ANBO zegt 45% van de 65-plussers dat ze minder vaak naar drukke plekken gaan. De animo voor het halen van de herhaalprik is tot nu toe een stuk lager dan bij vorige vaccinatierondes. In de ANBO-peiling zegt 63% de laatste prik te hebben gehaald.

Pleidooi humanere kijk op dementiezorg

“Mensen met vergevorderde dementie worden vaak beschouwd als ‘een lege huls’, alsof écht contact niet langer mogelijk is. Maar ze zíjn nog steeds mensen, met behoefte aan persoonlijk contact en verbinding.” Kortom, een menselijk bestaan, stelt Zorgbalans na onderzoek met Stichting Presentie. Om de beeldvorming te veranderen is het samenwerkingsverband Oog voor Dementie gestart.

Ouderen roepen jongeren op tot actie

Om meer reuring in de brouwerij te krijgen moeten progressieve Sliedrechters harder op de trom slaan en vooral beter samenwerken. Daarbij is de inbreng van jongeren broodnodig. Die oproep doen vier 70-plussers uit Sliedrecht in AD De Dordtenaar. De vier zijn niet van plan een nieuwe politieke partij op te richten. “Wij zijn alle vier boven de 70, het zal van de jongeren moeten komen. Die moeten maar beslissen welke vorm het krijgt.”

Zorgen om nieuw pensioenstelsel

Kijkers van Meldpunt maken zich grote zorgen over het nieuwe pensioenstelsel waarover de Tweede Kamer begin november vergadert. Zij denken erop achteruit te gaan, en zitten met veel onduidelijkheden. Daarom komt Meldpunt met een special over het nieuwe pensioenstelsel, meldt Omroep MAX: vanavond 19.50 uur op NPO 2. De Seniorencoalitie roept de politiek op om te laten zien dat er een koopkrachtig pensioen komt.

Apeldoornse Meet Up Samen grijs worden

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht documentaire ‘Samen grijs worden‘ organiseert Meet Up 055 op 9 november een themabijeenkomst over toekomstbestendige ouderenzorg in de gemeente Apeldoorn. Sprekers zijn Jos de Blok (eigenaar van Buurtzorg), Laurine Blonk (filosoof en sociale wetenschapper) en Conny Moons (procesregelaar stichting Knarrenhof).

Bril of gehoorapparaat niet zo goed als gratis

Brillen- en gehoorapparatenwinkels roepen consumenten op voor het einde van het jaar nog een nieuwe bril of gehoorapparaat te kopen. Gratis of ‘zo goed als’, zo wordt beloofd. De zorgverzekeraars denken daar heel anders over, blijkt uit de AD-rubriek zorgverzekeringsmythes: Ook bij brillen en gehoorapparaten geldt vooral dat solidariteit alleen toekomst heeft als we alleen zorg gebruiken die nodig is. “En niet meer dan dat.”

Hoe krijgt Corrie Storm genoeg lucht?

De beademingsmachine van Corrie Storm uit Leusden staat 24 per uur dag aan. Uitzetten is geen optie, maar de energiekosten worden onbetaalbaar. Zorgverzekeraars en gemeenten zoeken oplossingen voor patiënten zoals zij, meldt de Volkskrant. Er is een groep van zeker tienduizenden Nederlanders die door zorggerelateerde energiekosten in de problemen komen, zegt de patiëntenvereniging voor mensen met een chronische ziekte.

Geen geld voor agenda van ouderen

Coöperatie Ouderen in Regie heeft weinig vertrouwen in het Boxtelse gemeentebestuur. De organisatie vindt mooie woorden in de begroting, maar mist concrete acties. Gemeente Boxtel en ouderenbeleid zijn volgens het Brabants Dagblad al geruime tijd een ‘dingetje’. Organisaties zoals Ouderen in Regie, maar tot voor kort ook Samen ouder worden in Boxtel ruziën erover. Onlangs nog zette Samen ouder worden uit onvrede een streep door de samenwerking.

Vereenzaamd in te groot huis

Ook vandaag in het AD bijval voor Kamerlid Nicky Pouw-Verweij, die het bejaardenhuis in moderne versie terug wil. “Als ik bij ons in de straat kijk, met zo’n 25 eengezinswoningen, wonen er drie vrouwen van wie de man inmiddels is overleden. Zij zijn niet meer in staat zo’n groot huis te onderhouden maar kunnen nergens anders terecht. De jongeren die smachten naar een dergelijke woning, hebben hierdoor het nakijken. We hebben het dan nog niet eens gehad over het feit dat deze mensen gewoon vereenzamen.”

Meer wachtenden langdurige zorg

Vanuit de langdurige zorg zijn er volgens de Nederlandse Zorgautoriteit nog geen signalen dat de stijging van het aantal besmettingen leidt tot problemen. Het lukt nog om de zorg te verlenen met de bekende protocollen en maatregelen. Het aantal wachtenden op langdurige zorg neemt wel opnieuw toe. Een sterke stijging in augustus kwam doordat het CIZ een achterstand in indicatiestellingen heeft weggewerkt.