Senioren Journaal van maandag 28 november
Brunssum wil pinautomaat binnen
Burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum gaat met banken in gesprek om een extra pinautomaat op een binnenlocatie te realiseren. Ze volgt volgens dagblad De Limburger een breed gesteunde oproep uit de raad op van partijen die zien dat veel ouderen zich niet veilig voelen bij een pinautomaat buiten.
Pensioenverhoging, dát hebben mensen nodig
Na wekenlang debat over de nieuwe Pensioenwet is de Tweede Kamer in de greep van de twijfel: is dit de goede wet op het goede moment? Juist wél, zegt minister Carola Schouten in een Volkskrant-interview. Met verwijzing naar de recente aankondiging van verhoging van pensioenen zegt zij: ‘We zien nu al dat het nieuwe stelsel verschil maakt.’
Ontmoetingsruimte 7 dagen per week
Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk (SOSW) heeft vanaf 1 februari weer een eigen ruimte, meldt Achterhoek Nieuws. 55-plussers kunnen er zeven dagen in de week terecht om anderen te ontmoeten en aan allerlei activiteiten deel te nemen of gewoon voor een kopje koffie. De gemeente betaalt de huur, de verdere vaste kosten zijn voor de stichting.
Mond vol van zelfredzaamheid
Mantelzorg is de tegenhanger van zelfredzaamheid waarover heeft dit kabinet de mond vol heeft, zo schrijft Kitty Jong (vice-voorzitter FNV) in het AD. “Zelfredzaamheid moet. Ook als je je leven lang hebt gewerkt, hulpbehoevend bent en zelfs als je lijdt aan dementie.” De FNV-bestuurder pleit voor een beleid dat mantelzorgers veel meer ontziet.
Met Nederland vergrijzen ook sociale media
Ze worden gekscherend ’granfluencers’ genoemd: ouderen die zich op social media begeven, soms met een groot aantal volgers. Maar betitel hen vooral niet zo, zeggen deskundigen in de Telegraaf. “Veel marketeers zijn vooral druk met toffe, hippe, gave generatie Z of millennials, terwijl de koopkracht bij babyboomers en generatie X zit.”
Zorg maar voor jezelf
Onder die kop start NRC een serie waarin wordt beschreven hoe schaars de zorg en wat de oplossingen zijn. De toezichthouder zegt: “We zullen tegen mensen moeten zeggen: wat je zelf kunt, zul je zelf moeten doen. Wat de mensen in je netwerk kunnen, zullen zij moeten doen.”
Samen Leuk Oud Worden
In Dordrecht is de vereniging Samen Leuk Oud Worden – kortweg SLOW – opgericht. Doel is het realiseren van vijftien koopappartementen voor 55-plussers in Dordrecht, met gemeenschappelijke tuin en woonkamer. Vanavond is er een nieuwe (online) informatiebijeenkomst om mensen te werven.
Wanneer is het leven ‘voltooid’
Sterven hoort bij het leven, maar wanneer is dat leven ‘voltooid’? Die vraag staat centraal in de Volkskrant-op-zondag in een speciale editie waarin eerdere artikelen zijn gebundeld over levenseinde, euthanasie, middel X, zorgverlening en voltooid leven. Over de beweging rond Laatste Wil wordt opgemerkt dat de ‘doe het zelf’-burger allang zijn eigen weg vindt, buiten de wet om, terwijl de wankele medemens lijdt en verder strompelt.
Ouderen willen niet weg uit hun wijk
Ouderen in de Leidse Merenwijk geven hun eigen woning en de veiligheid in de wijk een dikke acht. Ze hebben geen behoefte om uit de wijk te verhuizen. Essentiële voorzieningen zijn aanwezig: arts, apotheek en supermarkt. Dit blijkt uit volgens Sleutelstad uit een enquête die de gemeente samen met de wijkvereniging hield.
Vooroordelen gemeenschappelijke woonvormen
Het kabinet wil meer wil inzetten op geclusterde woonvormen, zoals hofjes. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis werd duidelijk dat veel senioren sceptisch staan tegenover gemeenschappelijke woonvormen. “Nader onderzoek wees uit dat dit vaak voortkomt uit vooroordelen: onbekend maakt onbemind. Daarom is het belangrijk senioren te informeren en tijdig bij bouwplannen te betrekken.”
Herwaardering oudere werkzoekenden
Werkgevers zien te vaak ouderen over het hoofd bij de zoektocht naar nieuwe werknemers. Minister Karien van Gennip hoopt volgens de Telegraaf met een aantal experimenten zowel bedrijven als werkenden te stimuleren. Volgens haar is het grootste probleem de beeldvorming rond oudere werkzoekenden. “Ik denk dat het begint met een brede herwaardering van die groep, of dat nou 55- of 60-plussers zijn.”
Samen oud is samen zeuren
“Samen oud zijn en ouder worden is samen zeuren”, schrijft een lezer van Trouw naar aanleiding van een artikel over woonvormen voor ouderen. “Zorg ervoor dat je in een omgeving woont waar generaties met elkaar leven; gewoon de straat, de buurt. Natuurlijk weet ik dat het niet voor iedereen mogelijk is, maar je wordt moedeloos als je al vooraf kiest met een stel ouderen oud te worden. Ik vind dat ongezond. Leef je leven, mensen.”
En daarom blijf ik ondanks alles katholiek
Tegenover een liefdeloze katholieke kerk, staat een kerk die het gebod van naastenliefde wel waar maakt, betoogt theoloog Eric Holterhues in Trouw. “De kerk is voor mij een plek met aandacht voor kwetsbaren. Zoals het parochiecentrum bij mij in de buurt, dat drie keer in de week open is voor mensen, om een kaarsje op te steken, maar ook om een kop koffie te drinken. Met name voor de ouderen in de wijk betekent dat veel.”
Exorbitante rekening na kortsluiting
“We hebben meer dan honderd zaken van malafide elektriciens en rioolontstoppers.” Dat zegt juridisch dienstverlener DAS in de Telegraaf in een artikel over een echtpaar (86 en 80), dat bijna vijfduizend euro betaalde voor het repareren van een meterkast (een klus die volgens deskundigen 1500 tot 2300 euro zou moeten kosten). Ook bij loodgieters en slotenmakers komt het voor dat klanten ineens een bizar hoog bedrag moeten betalen.
Twintig mille voor verlies eigen KBO-bar
20.000 euro van de gemeente helpt in Heesch om ouderenbond KBO weer terug in dorpshuis De Pas te krijgen. Het geld verzacht het verlies van de eigen bar, dat de ouderen na een jaar vol protesten toch nemen. De gemeente wil de KBO komend jaar 8000 euro geven, om het verlies aan barinkomsten op te vangen, en in de drie jaren erna telkens een kwart minder. ‘De strijdbijl is begraven en we kijken nu naar de toekomst’, zegt het KBO-bestuur in het Brabants Dagblad.