Senioren Journaal van vrijdag 28 februari
Verwijshulp010 voor spoedplaatsingen
De Rotterdamse zorgorganisaties, verenigd in samenwerkingsverband ConForte, starten op 2 maart met een coördinatiepunt voor verwijzers als verbetering van de ketenzorg rondom ouderen: Verwijshulp010. “De tijd dat een verwijzer voor een spoedplaatsing 10 telefoontjes naar verschillende zorgorganisaties moest plegen is voorbij.”
Financieel Veilig Ouder Worden
Steeds meer notarissen sluiten zich aan bij de Lokale Allianties ‘Financieel Veilig Ouder Worden’, die financieel misbruik van ouderen willen tegengaan. Waar er begin 2018 nog zestien Lokale Allianties en negentien allianties in oprichting waren, zijn er nu minstens 64 van deze netwerken, en ongeveer vijftien lokale allianties in oprichting. Dat zegt de initiatiefnemer en coördinator tegen Mr. online.
‘Gelukkig ouder worden’ in Amsterdam
In een bijeenkomst ‘Gelukkig ouder worden’ is donderdag de toekomst van collectieve woonvormen van ouderen in Amsterdam besproken. Hoe kunnen corporaties en ontwikkelaars in de toekomst het beste inspelen op de behoeften van bewoners? En waar zijn ze al mee bezig? Woonzorg Nederland zoekt de samenwerking met andere partijen ‘om onze doelstelling waar te maken: seniorenhuisvesting naar een hoger plan brengen.’
‘Grijze druk’ schuift als onweer dichterbij
Onder die kop schrijft een verslaggever van de Volkskrant over zijn bezoek aan de Adviescommissie Ouderenbeleid, onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente Utrecht. Het gaat om vrijwilligerswerk. Maar vrijwillig advies is gratis en luisteren is niet verplicht, dus ‘de actieradius is niet enorm’, erkent de voorzitter. Ook ‘seniorenburgemeester’ Corrie Huiding heeft weliswaar geen macht, maar als ‘burgemeester’ komt ze wel makkelijker overal binnen om te lobbyen.
Inzet dorpsondersteuner loont
De inzet van een dorpsondersteuner leidt ertoe dat mensen minder vaak naar de huisarts gaan, de eenzaamheid afneemt af en dorpsgenoten zoeken elkaar vaker opzoeken, meldt RTV Noord uit een onderzoek in opdracht van de vereniging Groninger Dorpen. In Wedde werd tussen 2015 en 2017 ruim 38 euro per ingeschrevene bij een huisarts bespaard, totaal ruim 80.000 euro.
‘Wonen in de buurt van de drie A’s’
“Senioren willen in de buurt van de drie A’s (arts, apotheek en AH of Aldi) en/of geclusterd wonen”. Dat zegt de voorzitter van KBO-afdeling Volkel, die de noodzaak van nieuwbouw voor ouderen al jaren onder de aandacht brengt. Volgens KBO-Brabant maakte een recente uitzending van Zembla veel indruk. Aan de hand van een voorbeeld uit Volkel werd daarin in beeld gebracht hoe in veel gemeenten ouderen eenzaam en alleen thuis zitten.
Fietsbezorger voor ouderen
In Geleen werken ondernemers en centrummanagement Geleen aan een plan voor een bezorgdienst per fietsvoor ouderen. Het gaat erom extra service te bieden aan bezoekers van het centrum, die zelf hun (dagelijkse) boodschappen niet kunnen of willen dragen. Het is niet de bedoeling dat klanten van thuis uit zaken bestellen, aldus dagblad De Limburger. Gedacht wordt studenten in te zetten als fietsbezorger.
‘Senioren gaan niet snel duurder wonen’
“Senioren gaan niet zo snel duurder wonen: , zegt wethouder Gerard van As van de gemeente Alphen aan den Rijn in AD Groene Hart. “Wanneer ze met zijn tweeën huren en gezond zijn, hebben ze vaak lage woonlasten en voor nieuwbouw lopen die al snel op naar 700 euro per maand. En iemand met een beetje pensioen kun je met een sociale huurwoning niet helpen. Van 500 naar 1100 euro in de vrije sector, dat doen mensen ook niet. Dat is iets waar mensen nog wel eens aan voorbijgaan.”
Ouderenspecialist in gezondheidscentrum
Haren krijgt een van de grootste gezondheidscentra van Groningen. “Het is bijna een mini-ziekenhuis’’, is te lezen in het Dagblad van het Noorden. Er komen ruim vijftig mensen te werken. Het idee is dat de verschillende zorgbedrijven die er in zitten zo veel mogelijk gaan samenwerken. Van ouderenzorginstelling ZINN komt er ook een specialist ouderengeneeskunde.
‘Oud worden, kan ik me die luxe wel permitteren?’
Is er straks nog voldoende zorg, vraagt Maryze Schoneveld van der Linde zich af in het AD. Zij heeft een ernstige stofwisselingsziekte. Met enkele voorbeelden schetst zij een pijnlijk beeld van de complexe zorgvraag. “Ik ben nog in staat om, met familie en zorgverleners, mijn zorg te regelen. Maar ik maak mij zorgen om mijn toekomst. Is er genoeg zorg als ik ouder word? Ik vraag me weleens af of ik wel ‘oud’ wil worden. Kan ik mij die luxe wel permitteren?”
Buurtzorgpensions populair
Het aantal mensen dat gebruik maakt van een buurtzorgpension in Zeeland is de laatste jaren flink gestegen, meldt Omroep Zeeland. In een buurtzorgpension kunnen mensen aansterken en herstellen na een operatie als dat om wat voor reden dan ook thuis niet lukt. Zeeland heeft er twee: in Vlissingen en in Zierikzee.
Heupairbag en Smart Glass
Een deel van de ouderen in Friese verpleeghuizen krijgt een airbag in de broek tegen heupfracturen bij vallen. Het is een van de drie zorgtechnologieën waar acht Friese zorgorganisaties –in navolging van tanteLouise in Bergen op Zoom- mee aan de slag gaan, aldus de Leeuwarder Courant. Verder worden geïntroduceerd een signaleringssysteem voor te plannen continentiezorg en een bril (Smart Glass) waarmee verpleegkundigen specialisten ouderengeneeskunde op afstand kunnen raadplegen.