Senioren Journaal van donderdag 28 april
Artsen willen geen meldplicht rijgeschiktheid
De artsenfederatie KNMG laat weten tegenstander te zijn van een meldplicht voor artsen als de rijgeschiktheid van patiënten negatief wordt beïnvloed door een aandoening of medicatiegebruik. Zo’n plicht is één van de mogelijkheden die worden om de verkeersveiligheid te verbeteren, aldus Medisch Contact.
KLM luxere klasse voor ouderen
KLM past de inrichting van tientallen vliegtuigen aan om meer ruimte te creëren voor op luxe gestelde passagiers. Die groep van vooral ouderen moet voor extra inkomsten gaan zorgen, want zakenreizigers zijn minder gaan vliegen.
Steeds meer ouderen met koophuis
Ouderen bezitten in Nederland een steeds groter deel van de woningvoorraad, maar ze verkopen hun huis relatief maar weinig. Redelijk veel senioren blijven op hoge leeftijd in hun koophuis blijven wonen en verhuizen niet naar een seniorenwoning.
Weten wat er met de pensioenen gebeurt
De Autoriteit Financiële Markten heeft eerste editie van het AFM Transitiebulletin pensioenen gepresenteerd. ‘Deelnemers moeten weten wat er gebeurt, waaraan ze toe zijn en wat ze nu en straks kunnen verwachten.’
Uitvoering euthanasiewet verbeteren
Deskundigen vinden dat de euthanasiewet uitstekend in elkaar zit maar dat aan de uitvoering ervan nog wel het een en ander te verbeteren valt. Zo worden de verzoeken van mensen met dementie of een stapeling van ouderdomsklachten nog vaak niet gehonoreerd.
Verpleeghuis of niet, trek op tijd aan de bel
Laten we ouderen zo lang mogelijk thuis wonen of is het beter iemand te laten opnemen in een verpleeghuis? Advies: Beter het gesprek aangaan in een situatie waarin er nog van alles kan dan als er crisis is.
Weinig animo voor extra boosterprik
Na twee grote vaccinatierondes en een opfrisprik of booster mogen 60-plussers en mensen met een slechte gezondheid nu al twee maanden een herhaalprik tegen covid-19 halen bij de GGD. Het animo blijkt volgens het FD niet zo groot als in voorgaande rondes.
Dankbaar voor AOW
Waarom wordt een AOW-uitkering bijna standaard AOW-tje genoemd, vraagt een lezer van Trouw zich af. “Ook in het verhaal van de 80-jarige man die boodschappen steelt. Hij heeft alleen een ‘AOW-tje’ waarvan hij niet rondkomt. Laten we het gewoon AOW noemen en dankbaar zijn dat we in een land wonen waar je – ook al heb je nooit gewerkt – geld krijgt. Je kunt er in ieder geval een deel van je gasrekeningetje van betalen.”
Maak kleiner wonen aantrekkelijker
“De woningbouwvereniging bood mij onlangs een kleinere, meer passende woonruimte aan”, schrijft een 83-jarige lezer van het Haarlems Dagblad. “Het probleem was echter de huur, die hoger was dan de huur die ik momenteel betaal.” “Als het kabinet wil dat, in het kader van de doorstroming, mensen zoals ik naar een kleinere woning verhuizen, moet het kabinet er wel voor zorgen dat ze er beter op worden. In ieder geval dat ze er niet op achteruit gaan.”
Spoedeisende hulp geen maatschappelijk werk
In een FD-artikel over het zorginfarct merkt de manager Spoedeisende Hulp van het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis op dat maatschappelijke problemen ook onderdeel zijn van het zorginfarct. ‘Stel: een vereenzaamde man van in de zeventig komt bij ons terecht, bevuilt zich, maar er is geen reden tot opname. Die proberen we naar huis te helpen, maar we zijn ook geen maatschappelijk werkers. Dan heb je een tijdsdilemma, want je wilt wel helpen, maar er zijn ook andere patiënten die hulp nodig hebben.’