Senioren Journaal van donderdag 27 oktober
Waarom heel veel mantelzorgers afhaken
“Wat er nu gebeurt, is dat men in Den Haag al vanaf 2015 aan het bezuinigen is op alles wat met ouderen te maken heeft.” Hiermee besluit Willem Bakker, voorzitter stichting Ouderennetwerk West-Friesland en lid van de landelijke Raad van Ouderen, een open brief aan minister Conny Helder: Help, ik ben mantelzorger voor ouderen die geen netwerk meer hebben! Bakker beschrijft waarom volgens hem heel veel mantelzorgers afhaken.
Ach, wat is oud?
Sprekend over het thema ‘Ach, wat is oud?’ belicht prof. dr. Douwe Draaisma hoe overlijdensadvertenties er heel anders uit zien dan twintig jaar geleden. Zo zie je bijvoorbeeld nooit meer staan: na een lang en arbeidzaam leven overleed op 83-jarige leeftijd… “Nee, tegenwoordig zie je eerder: volkomen onverwacht overleed op 92-jarige leeftijd…”
Oud bloed féést voor hele bedrijf
‘Potje kaarten met je vriendinnen of verdien je liever een centje bij? Stiksters 65+ gezocht.’ Met die slogan lonkt een meubelbedrijf uit Waalwijk naar de gunsten van professionele pensionado’s. Ook voor de logistiek worden gepensioneerden ingezet. “Wij bepalen niet wanneer ze moeten werken, dat doen zij.”
Leren om weer zélf te poetsen
Inwoners van Vlissingen die op de wachtlijst staan voor huishoudelijke hulp kunnen een bezoekje verwachten van een ergotherapeut. Dat is iemand die mensen helpt om dagelijkse activiteiten – zoals het huishouden – zoveel mogelijk zelf uit te kunnen voeren. Het betreft volgens Binnenlands Bestuur een experiment, volgens de website van de gemeente geïnspireerd op de Deense theorie van ‘Reablement’.
Toneel over alzheimer, met ook veel humor
Het is een tragikomedie over oudere mensen, die te maken krijgen met hun verleden, die vechten tegen aftakeling en er samen het beste van proberen te maken. “Het gaat deels over alzheimer, maar er zit ook veel humor in’’, zegt schrijver en regisseur Kees Hagens in De Gelderlander over de opvoering van Semper Diminuendo door Niweto, een afkorting van Nieuw-Wehls Toneel.
Stadstroubadour zong ouderen moed in
In navolging van de stadsdichter krijgt Deventer waarschijnlijk een vaste stadstroubadour. De gemeente wil structureel 5000 euro per jaar vrijmaken. De wethouder wijst in dagblad de Stentor op de positieve bijdrage die de stadstroubadour in coronatijd heeft geleverd. “Hij hielp onze inwoners echt om woorden te geven aan deze ingewikkelde periode. Hij heeft de ouderen moed ingezongen.”
Duurzaam uit financiële overwegingen
Nederlanders zijn het afgelopen jaar korter gaan douchen en we kiezen eerder voor tweedehands kleding. Dat blijkt volgens het AD uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van het blad Binnenlandse Bestuur. Volgens de onderzoekers verschilt de motivatie om het zuiniger aan te doen per leeftijdsgroep. Zo gedragen vooral jongeren tot 34 jaar zich vaker ‘duurzaam’ uit overtuiging. Ouderen doen het eerder uit financiële overwegingen.
Hoe meer seniorenwoningen A’dam Centrum
In Amsterdam organiseert stadsdeel Centrum op 2 november een bijeenkomst waarin kan worden meegepraat over de Aanpak Volkshuisvesting. Een van de onderwerpen: Het beperkte aanbod van woningen voor senioren in stadsdeel Centrum. “Gemakkelijke oplossingen voor de wooncrisis bestaan niet”, aldus de gemeente. “We moeten slim kiezen en kijken wat er kan.”
Met zingen kun je altijd doorgaan
De deelnemers hebben heel verschillend repertoire, dat maakt het open podium juist zo leuk, aldus RTV Dordrecht over het maandelijkse Whop Goes Pop voor 55-plussers. En niet alleen leuk, maar het is ook nog nuttig, volgens de zangers. “Zingen is sowieso gezond. Als je alle verhalen uit de neuropsychologie hoort, dan komt dat heel duidelijk naar voren.”
Oudere is geen bezorgpakketje
Zie kwetsbare ouderen als mensen, niet als pakketjes die van A naar B moeten. Dat dringende verzoek doen de vervoervrijwilligers van stichting Welzijn Scheveningen aan de gemeente, aldus AD Haagsche Courant. De gemeente staat op het punt het vervoer aan een partij te gunnen voor de komende zes jaar. De gemeente zegt dat met de behoefte van verschillende doelgroepen rekening wordt gehouden in het te gunnen contract.
Senioren werken aan klucht van 2,5 uur
Spelers van toneelvereniging de Oudere Garde uit Heeswijk- Dinther, senioren tussen de 73 en 83, maken zich op voor een nieuwe voorstelling van zo’n 2,5 uur. In januari spelen ze de klucht Samen verder. Hierin ziet het publiek de eigenaren en bezoekers van het dorpscafé van Trees en Moeke Troosteloos. Die krijgen het nieuws dat er in de buurt een grote villa wordt omgebouwd tot plek waar senioren in appartementen samen kunnen wonen. “Met alle komische perikelen tot gevolg”, vertelt de regisseur in het Brabants Dagblad.
Graag meer activiteiten en meer computerhulp
Wonen, zorg en welzijn zijn voor 60-plussers in Barendrecht de belangrijkste thema’s. Dat blijkt uit een enquête van de ouderenorganisaties KBO en PCOB in deze gemeente, meldt Barendrechts Dagblad. Ouderen willen beter betrokken worden bij wat er in de gemeente zich afspeelt. Verder willen ouderen meer activiteiten en meer hulp voor het omgaan met de computer.
Kabinet, herstel de foute beslissing
‘Het bejaardenhuis moet terug, in moderne versie’, schreef Nicki Pouw-Verweij. “Wat deze arts schrijft is mij uit het hart gegrepen en verwoord precies de situatie van ons ouderen”, reageert een lezer van het AD. “Wij zijn tachtigers en de eenzaamheid begint erin te sluipen. Daar komt bij: in onze flat kan een gezin met drie kinderen heerlijk wonen. Er wordt ook vaak vergeten dat het er niet rooskleurig uitziet voor onze laatste jaren, wat toch een zekere stress met zich meebrengt. Regering, herstel de toenmalige foute beslissingen.”
Cliëntenstop huishoudelijke hulp
In vier Twentse gemeenten kunnen ouderen voorlopig niet meer aankloppen bij ZorgAccent voor huishoudelijke hulp. De Almelose zorgorganisatie kan geen nieuw personeel vinden. “Heel vervelend”, zegt de directeur in dagblad Tubantia. “Dit raakt mensen die het huishouden echt niet meer zelf kunnen doen, en waar familieleden dit evenmin kunnen.” Volgens de zorgwethouder van gemeente Twenterand ontstaat er geen acuut probleem. “Er zijn nog plekjes bij andere aanbieders, maar we maken ons wel zorgen. Daar kan het ook vol raken.”
Studenten wonen samen met senioren
In seniorencomplex De Ruysdonk in Venlo hebben twee studenten een eigen appartement in ruil voor een aantal uurtjes vrijwilligerswerk. Het initiatief vanuit Woonwenz is tweeledig, aldus Omroep Venlo: Enerzijds om het teruglopende aantal vrijwilligers tegen te gaan, anderzijds om studenten een mogelijkheid te geven makkelijk aan een eigen woning te komen.