Senioren Journaal van dinsdag 27 juli
Virtueel contact maakt alleen maar eenzamer
Je zou denken dat opa en oma het leuk vonden om in lockdowntijd te Facetimen of Skypen met de kleinkinderen of virtueel bij de leesclub te zijn, maar volgens een nieuwe studie is dat niet zo: ze worden alleen maar eenzamer van het digitale contact. Dat meldt website Welingelichte Kringen uit The Guardian. Onderzoekers van Lancaster University ontdekten dat ouderen die virtueel contact hadden zich eenzamer en depressiever voelden dan mensen die helemaal niemand spraken tijdens de lockdowns.
De was liever niet de deur uit
Een wasservice voor hulpbehoevende ouderen kan een fikse besparing opleveren, maar dat is omdat bijna niemand er aan mee wil werken. Dat is Leiden volgens Sleutelstad de conclusie onderzoek van de gemeente. De wethouder heeft navraag gedaan bij gemeenten die de was uit het pakket van de huishoudelijke ondersteuning hebben gehaald en hebben ondergebracht bij een wasservice. Veel cliënten haakten in deze gemeenten af. Zij willen helemaal niet dat hun was buiten de deur gebeurt.
Huisbezoek om te praten over later
Welke behoeften leven er onder de 75-jarige inwoners van de gemeente Buren? En hoe kan de gemeente daarop inspelen? Alle 75-jarigen in Buren ontvangen voortaan een verjaardagskaart van de gemeente met daarop het aanbod om thuis bezoek te krijgen voor een informeel adviesgesprek. Voor deze huisbezoeken zijn negen vrijwillige ouderenadviseurs (VOA’s) opgeleid, meldt De Gelderlander. ‘Praten over later’, vormt de rode draad.
Hoe ga je om met iemand met dementie?
In Nederland krijgt een op de vijf mensen dementie. Gemiddeld leeft iemand acht jaar met de ziekte, waarvan zes jaar thuis. Hoe ga je daar als partner, mantelzorger of goede vriend mee om? In de Volkskrant geven twee deskundigen advies. Lees je goed in, is een van de adviezen: Niet de persoon, maar de ziekte is de boosdoener. Omgaan met iemand met dementie vraagt om meebewegen en voortdurende flexibiliteit. Mantelzorgers moeten vooral ook hun eigen gezondheid en welzijn bewaken.
Van praten óver naar praten met ouderen
‘Van praten over ouderen naar praten met ouderen! Doet u ook mee?! U als senior heeft vaak een andere kijk op wonen, welzijn en zorg dan beleidsmakers, onderzoekers en zorgprofessionals.’ Vanuit Alliantie Drentse Zorg met Ouderen organiseert Denktank 60+ Noord vanaf het najaar van 2021 een aantal cursussen over het thema Ouderenparticipatie rondom welzijn, wonen en zorg.
Uitburgeren: praten over levenseinde
Praten over het levenseinde blijkt voor velen nog taboe. Dat heeft Betty Meyboom-de Jong (voormalig huisarts, hoogleraar huisartsgeneeskunde en voorzitter van het Nationaal Programma Ouderenzorg) gemotiveerd tot een voorlichtingsboekje getiteld Uitburgeren, waarin mensen met een checklist na kunnen gaan of zij en hun naasten zijn voorbereid.
Sociaal netwerk van invloed op diabetes type 2
Alleen wonen en gebrek aan sociale steun zijn vergroten het risico op diabetes type 2. Sterker nog, mensen die alleen wonen maken net zo veel kans op diabetes als mensen met obesitas of een hoge bloeddruk. Dit blijkt uit De Maastricht Studie, die ook aantoont dat meer kennis over sociale netwerken en diabetes type 2 nodig is.
Diagnose dementie blijft lastig
De Bovenkamer is een ontmoetings- en kenniscentrum voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers en in Zutphen een van de organisaties die samenwerken voor een dementievriendelijke gemeente. De bedenker van de Bovenkamer zegt in dagblad de Stentor: “Ruim 800 mensen zijn met dementie gediagnostiseerd. Waarschijnlijk is er nog een vergelijkbaar aantal inwoners met dementie, die alleen nog niet de diagnose hebben. Het is ook lastig. De ene persoon vindt het fijn om te weten, de andere vindt het bedreigend.”
Helft gevaccineerden mijdt ongevaccineerden
Bijna de helft (46 procent) van de gevaccineerden komt liever niet in de buurt van ongevaccineerde vrienden, familie en kennissen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 15.000 leden van het Opiniepanel. 83 procent heeft al een of twee prikken gehad, of wil die nog. Van die laatste groep willen veel mensen vooral niet in de buurt komen van ongevaccineerden, om te voorkomen dat ze zelf besmet raken met het virus. Dat ze zelf al zijn gevaccineerd doet daar niks aan af.
Happy stones tegen eenzaamheid
Het is een wereldwijd fenomeen, ook te zien in Amsterdam: stenen beschilderen in allerlei kleuren en deze achterlaten voor toevallige passanten. De stenen worden versierd met vlinders, katten, vogels, hartjes, bloemetjes, zonnetjes en regenbogen:een remedie tegen eenzaamheid, voor de maker én vinder, aldus Het Parool. De stenen worden na het schilderen in de wijk verspreid door licht dementerende mensen van het Odensehuis in Zuid.