Senioren Journaal van woensdag 26 januari
We worden ouder én vaker ziek
In plaats van ruziemaken over de stijgende zorgkosten zou Den Haag beter serieus werk kunnen maken van de strijd tegen overgewicht, zegt arts en verouderingsexpert prof. David van Bodegom in het AD. “We hebben een maatschappij gecreëerd, die mensen ongezond oud maakt.” Begin jaren 80 leefde een man in Nederland gemiddeld 55 jaar zonder chronische ziekten, nu is dat nog maar 45 jaar. “We worden dus ouder, maar met meer ziekten. Dat is een gevaarlijke combinatie.”
Eigen paleisje vinden nog niet zo makkelijk
Koningin Máxima sprak met starters, doorstromers en senioren om te horen hoe ingewikkeld het is als je op deze woningmarkt op zoek bent naar je eigen paleisje. Senioren zitten in hun grote huis, met afbetaalde hypotheek, aldus een impressie in de Telegraaf. Iets anders is al snel minder prettig. Een 72-jarige vrouw voelt daar wel enige woonschaamte bij, vertelt ze. Ze heeft een vrijstaande woning in Eersel, waar ook een gezin met vijf kinderen in zou passen. Een andere aanwezige 70-plusser wil misschien wel iets anders, maar ook weer geen luxe of ruimte inleveren. “Ik kan toch niet van een woonkamer van 70 vierkante meter terug naar een hokje van 25?” Een bungalow in het groen trekt de senioren dan weer wel. “Maar ja, die zijn er niet.”
Mantelzorgers als spil in het systeem
Een groot deel van de zorgen en onvrede die mantelzorgers ervaren, komt voort uit problemen rond procedures en indicatiestellingen, instanties die langs elkaar heen werken en lange wachttijden. Dat schrijven twee wetenschappers van de Hogeschool van Amsterdam in Trouw. De vanzelfsprekendheden om die zorgen en onvrede te voorkomen zouden veel meer dan nu in de medische en sociale opleidingen aan de orde moeten komen, van het mbo-niveau tot en met de universitaire zorgopleidingen. “De studenten zou meegegeven moeten worden dat niet zij, maar de mantelzorgers de spil in het systeem vormen.”
Oversterfte in 2021 nog iets hoger dan in 2020
De oversterfte in Nederland was het afgelopen jaar nog iets hoger dan het jaar ervoor. In 2021 overleden bijna 171.000 mensen, 16.000 meer dan verwacht, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. In 2020 overleden 15.000 mensen meer dan het gemiddelde aantal van voor de coronapandemie. In alle leeftijdsgroepen overleden vorig jaar meer mensen dan verwacht, maar de groep 65- tot 80-jarigen werd relatief het hardst getroffen met een oversterfte van 14 procent.
90-plussers in de knel
In Nederland wonen meer dan 9000 mensen van boven de 90 jaar die onder de armoedegrens leven, schrijft een lezer van Het Parool. “Deze mensen moeten, als ze medicijnen nodig hebben, soms kiezen tussen het betalen van hun eigen bijdrage of een warme maaltijd. Nondeju, we hebben het over 90-plussers – alleen al in Amsterdam gaat het om meer dan 400 mensen – die door het beleid van onze regering nóg armer worden. Deze groep is zelf niet in staat te demonstreren, misschien moeten wij het voor hen doen.”
Doorstromen met handige handjes en big data
De provincie Utrecht heeft de laatste aflevering gepubliceerd van een serie van drie artikelen over de negen finalisten in van de Challenge Doorstroming. Zo is er een idee dat uitgaat van kunstmatige intelligentie met de focus op de bewoner. ‘Weten wat 50-plussers willen, helpt om vraag en aanbod in de gebouwde omgeving beter te matchen.’ Een andere inzending heeft als motto ‘50-plusser en klusser!’ en biedt 50-plussers de mogelijkheid om hun eigen droomhuis af te bouwen voor een betaalbare prijs. Ook is er een idee om big data in te zetten: “Zo kan iedere gemeente vaststellen hoeveel 50-plussers moeten doorstromen om de markt in balans te brengen.”
Steeds grotere rol oma’s en opa’s
René Diekstra stopt in het AD als columnist en begint de maandelijkse rubriek Ouder & Wijzer waarin hij vragen van oma’s en opa’s beantwoordt. “De rol van oma’s en opa’s wordt steeds groter. In onze tweeverdienersmaatschappij is de vraag: wie past op de kinderen? Het ligt voor de hand om dat opa en oma te laten doen. Ze leven langer en ze zijn gezonder.
Daardoor zijn er ook meer gevallen waarin conflicten een rol spelen, bijvoorbeeld na een scheiding.” “Wat is de rol van de grootouders? Hoe zorgen wij ervoor dat zij beter betrokken worden? Ik kijk uit naar de vragen die lezers gaan stellen. En eraan bij te dragen dat zij meer kunnen genieten van hun rol.”
Spaanse ouderen roeren zich bij de banken
Spaanse ouderen zijn verontwaardigd dat banken geen baliemedewerkers meer hebben. Velen weigeren hun geldzaken met geldautomaten te doen en willen niet langer als kind worden behandeld. Een petitie werd de afgelopen dagen volgens de NOS al honderdduizenden keren ondertekend. “Ik ben 78 en word door de banken aan de kant gezet”, stelt Carlos San Juan in zijn petitie, die ruim een week geleden online verscheen. Zijn pleidooi: het personeel in de bankfilialen moet terug.
Met app SecondMoov weer in beweging
Joost Meyboom is oprichter van SecondMoov, een organisatie die beweegoplossingen ontwikkelt specifiek gericht op ouderen. De organisatie is een van de aanvragers in de zesde ronde van de subsidie Implementatie- en opschalingscoaching, meldt ZonMw: Joost heeft jarenlange ervaring als innovatiemanager in de zorg en werkt gepassioneerd aan het weer in beweging krijgen van ouderen. De app die SecondMoov ontwikkelde heeft intussen 200 ouderen geholpen. Nu wil het bedrijf dat succes fors uitbreiden. ‘We willen 100.000 ouderen helpen met bewegen’
Zorgmedewerkers uit het buitenland
Het aantal ouderen neemt de komende decennia sterk toe, maar het aantal medewerkers dat in de zorg werkt niet. “Als we in 2040 zorg willen geven aan onze ouderen op dezelfde manier als nu, dan moet 1 op 4 Nederlanders werken in de zorg. Dat is niet realistisch. Naast het voorkomen van zorg, anders werken, innovatie en technieken om zorg efficiënter te organiseren, richt de ouderenzorg zich ook op andere doelgroepen die inzetbaar zijn.” Zoals zorgmedewerkers uit het buitenland. In het hele land zijn hiervoor diverse initiatieven gestart, brancheorganisatie ActiZ licht er drie uit.
Koekje bij de koffie kan ik niet meer betalen
Er woedt een hevige strijd over de AOW in politiek Den Haag, juist nu veel ouderen erop achteruit dreigen te gaan door de stijgende prijzen. Dat Rutte zijn poot stijf hield, leidde tot veel ongerustheid en woede onder ouderen in het land. Ook bij Jobien van de Rijt (84). Zij heeft AOW en een aanvullend pensioen van slechts 23 euro, aldus EenVandaag. “Ik vind het schandalig. We hebben ons leven lang gewerkt. Ik heb het idee dat we niet meer meetellen als ouderen.”
Geriater kijkt verder dan het medische probleem
De afdeling geriatrie is ‘booming’, aldus een AD-reportage uit het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Wij kijken bij ouderen verder dan het medische probleem alleen.” Na behandeling van bijvoorbeeld een gebroken heup of been binnen, spoort de geriater als een soort medische detective de oorzaak van de breuk op. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor een kwetsbare oudere valt. In negen van de tien gevallen is te achterhalen wat de oorzaak is geweest. Het gaat er om dat voorkomen wordt dat het nogmaals gebeurt of dat de val een gevolg is van een andere aandoening waar wat aan gedaan moet worden.
Ombudsman zoekt contact kwetsbare ouderen
De Nationale ombudsman is gestart met een onderzoek naar de onderbenutting van financiële voorzieningen bij kwetsbare ouderen. Dit onderzoek richt zich op ouderen (vanaf de pensioengerechtigde leeftijd) die niet of niet optimaal gebruik maken van (overheids)voorzieningen en daardoor onnodig in de (financiële) problemen komen. Denk hierbij aan voorzieningen als huur- en zorgtoeslag, aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO), bijzondere bijstand en kwijtschelding lokale belastingen.