Senioren Journaal van vrijdag 26 februari
Koffer om digitale vaardigheid te vergroten
Om ervoor te zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, gaat de gemeente Peel en Maas onderzoeken wat daarvoor nodig is. De Zorggroep, Proteion, Rabobank en het Huis van Morgen sluiten zich daarbij aan, meldt dagblad De Limburger.
De partijen beginnen samen een werkgroep om technologische hulpmiddelen in de zorg beter aan de man te brengen. Wethouder Anget Mestrom wil tot een ‘koffer’ komen met daarin filmpjes en hulpmiddelen om inwoners digitaal vaardiger te maken: “De stap om technologie te gebruiken is voor de oudere doelgroep vaak groot. Daar valt nog veel te winnen.”
Gemeenteraadslid betaalt thuiszorg uit eigen zak
Mooie praatjes weer van de dames en heren lijsttrekkers deze verkiezingsdagen, maar over Bets Pool-Schermer (78) spreken ze niet, schrijft de Volkskrant, laat staan dat ze er komen stofzuigen. Bets krijgt geen thuiszorg meer, dat hield zomaar op. Er is geen geld, of het bleef steken in de Babylonische protocollentoren van het ‘sociaal domein’, of allebei. In elk geval komt de gemeente vier miljoen tekort en is ze niet in staat een vrouw te helpen die een leven lang nooit klaagde. ‘Dit is de generatie die ons land vermogend maakte’, zegt André Meester, het gemeenteraadslid dat nu uit arren moede drie uurtjes per week de schoonmaak voor Bets betaalt. Dat is een ‘statement’, zegt hij, ‘d’r benne d’r veel meer die te weinig thuiszorg krijgen’.
‘Grote steden worden aantrekkelijker’
De stad vergrijst een stuk minder snel dan de provincie. Maar daar gaat het coronavirus mogelijk invloed op hebben, aldus het AD over de effecten van meer thuis werken. Onderzoeker Joop de Beer van demografisch sinstituut Nidi ziet echter ook dat grote steden zoals Rotterdam júist aantrekkelijk worden voor die oudere doelgroep. “Er wordt veel in de hoogte gebouwd door het woningtekort. Die appartementen zijn niet alleen aantrekkelijk voor jonge stellen en expats, maar ook voor de ouderen. Voor hen is zo’n appartement wél betaalbaar, vaak zijn er veel medische voorzieningen in de buurt én ze zitten dicht bij een hoop plekken als theaters en musea.”
Subsidie voor sport en bewegen
Provincie Limburg introduceert een subsidieregeling om zowel leerlingen van basisscholen als senioren in een kwetsbare positie in beweging te krijgen. Projecten die er op zijn gericht om jonge en/of oudere Limburgers in beweging te krijgen, kunnen met de subsidieregeling ‘stimulering sport en bewegen voor jong en oud’ in aanmerking komen voor maximaal €10.000 om het project te realiseren.
Bejaardentehuis moet kunnen
Het aandeel Twentenaren dat het normaal vindt voor een ander te zorgen is hoger dan waar ook: twee op de drie Tukkers geven aan dat het gebruikelijk is, blijkt uit onderzoek in opdracht van Binnenlands Bestuur. Ook vindt 87 procent van de Twentenaren dat ouderen hun oude dag moeten kunnen besteden in bejaardentehuizen als zij dit willen. Ten opzichte van de andere vijf regio’s is men in Twente het daar het vaakst mee eens – in het ommeland net iets vaker dan in de stedelijke omgeving.
VVD wil inspanning voor hofjes
De ambitie om in Almelo tot 2035 in totaal 1600 woningen toe te voegen is wat de VVD betref veel te mager. Ook vindt de coalitiepartij volgens dagblad Tubantia dat Almelo zich moet inspannen om meer variatie in het woningaanbod te krijgen, zoals ‘knarrenhofjes’ (volgens de VVD een enigszins oneerbiedige benaming). De partij wijst erop dat het kabinet hiervoor 20 miljoen euro heeft uitgetrokken.
Leven zonder kwetsbaren
‘Onze kinderen worden drie dagen per week opgevangen door onze ouders van rond de zeventig’, schrijft Elisa Hermanides in haar column in het FD. ‘Zonder hen zou het voor ons lastig zijn om carrière met een gezin te combineren.’ Toch hebben zij het gedaan maart en april vorig jaar. ‘We hielden het niet langer dan twee maanden vol.’ En zo zijn er volgens Hermanides nog veel meer voorbeelden van jongere generaties die intensieve contacten hebben met zeventigplussers. Het is misschien te doen om die contacten een paar weken stil te leggen, maar langer is lastig.
Blij zijn met tien verhuizingen per jaar
Woningcorporaties in het Groene Hart lanceren projecten als Passend thuis en Van Groot naar Beter of zetten seniorenmakelaars of ouderenadviseurs in om ‘passende woningen’ zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen, schrijft AD Groene Hart. “Je wil een enorme beweging op de woningmarkt in gang zetten, maar misschien moeten we al blij zijn met tien verhuizingen per jaar.”
Geen belronde maar corresponderen
Stichting Welzijn Westerwolde roept ouderen, of mensen die digitaal niet zo vaardig zijn, op zich te melden. De stichting wil ze vervolgens proberen te koppelen aan een correspondentiemaatje, meldt RTV Noord. ‘Uit een belronde bleek dat sommigen ouderen de telefoonkring die we hadden opgezet toch wat eng vonden. Een brief is wat laagdrempeliger, en doet bovendien gezellig ouderwets aan.’
Kan zeewierdieet dementie voorkomen?
In China wordt al jaren onderzoek gedaan naar zeewier. Stoffen in zeewier lijken een effect te hebben op dementie. De resultaten vielen ook de Nederlandse onderzoekers Monique Mulder en Tim Vanmierlo op. Mulder, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam en Vanmierlo, werkzaam bij de Universiteit Maastricht, onderzochten met een subsidie van van Alzheimer Nederland of zeewier inderdaad zo interessant is.
Samen in Actie bij Apathie
In het project Samen in Actie Bij Apathie (SABA) ontwikkelt en test Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen een praktische methode die er op gericht is mensen met dementie, hun naasten en professionele zorgverleners handvatten te geven in het omgaan met apathie in het dagelijks leven. Twee UKON-onderzoekers maakten een video waarin zij uitleg geven over het proces.
Mantelzorger wordt MantelKRACHT
De afgelopen maanden heeft MantelzorgNL hard gewerkt aan een make-over van het magazine Mantelzorger. “Een nieuwe naam: MantelKRACHT. Maar ook dikker en daarom nóg meer ruimte voor inspirerende en herkenbare artikelen, zodat jij als mantelzorger nog meer in je kracht kunt komen.”