Senioren Journaal van maandag 1 maart

‘Jong willen blijven is onzin’

Ouder worden is niet erg, zie het als een kunst die je later nog moet leren, zegt hoogleraar ethiek Frits de Lange in het AD bij verschijning van zijn nieuwe boek. “We moeten af van dat ideaal van forever young. Oud zijn kan dan gezien worden als een kunst die je later in je leven nog moet leren.” In de Telegraaf noemt hij zich als prille 65-jarige een oudere-in-opleiding. “De laatste fase van je leven kan nog wel dertig jaar duren.”

Zorg die naar je toe komt

Mobiele huisartsenpraktijken, rijdende opticiens, beeldbellende fysiotherapeuten, zo ziet burgemeester Ellen van Selm van Opsterland (voorzitter van het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten) de toekomst van de zorg voor zich. De gemeenten bieden ruimte voor innovatie in de zorg en zoeken naar veelbelovende initiatieven, schrijft ze in Trouw.

‘Samenwonen niet langer bestraffen’

In 1971 was 44% van de huishoudens met een 75-plusser een eenpersoonshuishouden. Nu is dat 55% en over een paar decennia naar verwachting 60%. Maar ook alle andere leeftijdsgroepen wonen vaker alleen, schrijft Mathijs Bouman in het FD.‘ Kan het woonfonds geen samenwoonfonds worden?’ Haal anders in elk geval de partnertoets uit zoveel mogelijk regelingen en trek de AOW voor alleenstaanden en samenwonenden gelijk, zodat samenwonen niet meer bestraft wordt, aldus Bouman. ‘Wie weet moet er zelfs een premie komen voor mensen die van twee naar een huis gaan.’

‘De babyboomers flikken het ‘m weer!’

“Er kruipt in onze samenleving een steeds grotere angstigheid die verband houdt met vergrijzing”, zegt cultuurfilosoof Ad Verbrugge in een interview NRC over de coronamaatregelen. “De babyboomers drukken opnieuw een stempel op het maatschappelijk gemoed. Je zou kunnen zeggen: Ze flikken het ’m weer! In de jaren zestig bepaalden de babyboomers met hun rebellie de stemming. Nu doen ze dat met hun angstigheid.”

Medicijnen om ouderdomsschade te voorkomen

Hoogleraar veroudering Andrea Maier gaat in Singapore medicijnen testen op ouderen om ouderdomsschade te voorkomen, vertelt zij in het FD. ‘Ik ga interventies doen bij mensen tussen de 40 en 60 jaar zonder ziektelast. Het idee is ze door middel van medicatie langer gezond te laten zijn en niet te wachten tot er kwalen optreden. Met bestaande medicijnen die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor mensen met suikerziekte, bijvoorbeeld, of met senolytica, een nieuw soort “oplosmiddel” voor verouderde cellen.’

ANBO: derde ouderen gaat per post stemmen

Bijna een derde van de 70-plussers zegt van plan te zijn per brief te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt ouderenorganisatie ANBO volgens de NOS na een eigen peiling. De bond hield de enquête onder 6000 mensen van 65 jaar en ouder. De ANBO zegt verheugd te zijn dat “best veel senioren gebruik gaan maken van deze unieke mogelijkheid in coronatijd”. Vrijdag kregen de eerste 240.000 senioren hun stembiljet thuisbezorgd. Het is volgens de NOS wel zaak om goed te lezen hoe dat briefstemmen moet, anders loop je de kans dat de stem ongeldig wordt verklaard.

Huishoudelijke hulp doet niet meer de was

Bij 785 hulpbehoevende inwoners van de gemeente Montferland viel begin februari een brief in de bus, waarin stond dat ze hun was voortaan buiten de deur moeten laten doen. De gemeente wil de oplopende zorgkosten op die manier in de hand krijgen. Maar deze maatregel roept felle weerstand op. Tot nu toe wordt de was bij deze mensen gedaan door de huishoudelijke hulp. Zelf betalen ze – zo heeft de Tweede Kamer bepaald – een bijdrage van 19 euro per maand. De werkelijke kosten zijn veel hoger en worden bijgelegd door de gemeente. Door het wassen uit te besteden, wil Montferland 6 ton besparen, zo meldt De Gelderlander.

Ouderen actief bij ouderenbeleid betrekken

Lessen, geleerd uit internationaal onderzoek, tonen aan dat een goede en betaalbare ouderenzorg niet overal op dezelfde manier tot stand kan komen, maar altijd maatschappelijk draagvlak vereist. En die komt er alleen als de overheid ouderen actief bij het ontwikkelen van het ouderenbeleid betrekt. Dat schrijft Tineke Abma (directeur Leyden Academy) in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. De onlangs gepresenteerde landenstudie laat zien “dat alleen een langetermijnvisie, in een open dialoog met alle partijen besproken en ontwikkeld, voor een stabiel maatschappelijk draagvlak van het ouderenbeleid kan zorgen”.

Duurdere zorg voorkomen

Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Zorgverzekeringswet). Met deze wet moet het voor de inkopende partijen meer lonen om te investeren in preventieve maatregelen om duurdere zorg te voorkomen of uit te stellen. De ministerraad heeft besloten dat het ‘wetsvoorstel domein-overstijgende samenwerking’ begin maart 2021 ter consultatie via internet wordt aangeboden.

‘Tijdens lockdowns svp wat Dixies plaatsen’

In de Telegraaf-rubriek ‘Dit vind ik leuk’ schrijft een lezeres: “Wij, 65+, maakten een fietstocht in Lochem en omgeving. Nergens kon ik naar toilet maar in Beltrum mocht ik bij bakker Nollen naar de wc. Dat overkwam me eerder ook al in Geldermalsen. Ook bij een bakker. Spontane dames. Nog bedankt! Het zou fijn zijn als gemeenten zolang er nog een lockdown is wat Dixies zouden plaatsen.

‘Oud wórden is niet leuk, oud zíjn ook niet’

Cisca Dresselhuys (77, oud-hoofdredacteur Opzij) zegt in Trouw: “Oud wórden is niet leuk, oud zíjn ook niet. Op dat punt ben ik jaloers op mijn jongere vrienden en vriendinnen, die nog een heel leven voor zich hebben. Maar financieel zijn zij er veel slechter aan toe dan ik. Dat is wat je vergelijkenderwijs in coronatijd maar moet bedenken als je weer sneu zit te wezen dat je niet voortdurend de deur uit kunt gaan om ergens koffie te drinken of met een vriendin naar de bioscoop te gaan.”

‘Pensioen en zorg belangrijker dan klimaat’

De meeste Nederlanders die overwegen op 50Plus te gaan stemmen, vinden klimaat niet een van de belangrijkste thema’s bij de verkiezingen. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. 50Plus-stemmers hechten meer belang aan pensioenen en ouderenzorg. Nieuwsuur meldt ook dat er opnieuw ruzie is bij 50Plus en belicht die verdeeldheid tegen de achtergrond van onder meer de vorige functie van lijsttrekker Liane den Haan bij ouderenbond ANBO. Er zouden tienduizenden ANBO-leden zijn vertrokken. De organisatie bevestigt dat het “een kleine honderdduizend” leden heeft, terwijl het er ooit zo’n 180.000 waren.

‘Veel eenzaamheid door corona’

Uitgegroeid tot professionele spilfiguren zijn ze volgens het Eindhovens Dagblad: de zes dorpsondersteuners van de gemeente Bergeijk. Door de coronapandemie zien ze de eenzaamheid in de dorpen onder hun ogen toeslaan. “Oudere mensen die al drie dagen niemand hebben gezien. Of de hele dag hun eigen stem nog niet hebben gehoord.” En niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk doet de coronacrisis zich flink voelen. “Ouderen gaan fysiek achteruit. Ze komen minder de deur uit, lopen dus ook minder.”.

Afdelingsbijeenkomsten op TV

PCOB Kampen zendt nu de maandelijkse bijeenkomsten, waar nu geen leden bij kunnen zijn, uit via Kerkdienst Gemist en de lokale televisieomroep. “De kerk heeft de technische installatie. Wij kunnen gebruik maken van die voorzieningen en iemand van de kerk zelf bedient de apparatuur. RTV IJsselmond pikt het signaal weer op en kan dat zo uitzenden.” Er kijken iedere keer zeker 100 mensen.