Senioren Journaal van maandag 25 januari

Morgen start GGD met vaccinatie 90-plussers

De GGD begint dinsdag met de vaccinatie van de eerste mobiele thuiswonende 90-plussers. Dat is bekendgemaakt door koepel GGD-GHOR. “Door de wijziging van de vaccinatiestrategie van minister De Jonge kunnen de GGD’en eerder starten met het vaccineren van deze groep”, meldt de organisatie. Ouderen tussen de 85 en 90 die zelfstandig wonen krijgen vanaf het einde van de week via het RIVM een uitnodiging.

Ruim afstand bewaren voor een langer leven

Als we iedereen een langer leven gunnen, moeten we elkaar blijven ontlopen totdat we gevaccineerd zijn, schrijft demograaf prof. Jan Latten in de Leeuwarder Courant. “Ook binnen families moet men helaas bij elkaar uit de buurt blijven, anders loopt een groot aantal ouders en grootouders hun levensjaren alsnog mis. Dat signaal mag nog wel duidelijker worden verspreid. Blijf je wachten op onderzoek dat besmettelijkheid van kinderen aantoont, dan kun je te laat zijn.”

Lijsttrekker 50Plus: bouwen, bouwen, bouwen

Wat wil Liane den Haan, lijsttrekker 50Plus, absoluut in het regeerakkoord hebben als zij deelneemt aan de formatie? In een interview in de Volkskrant zegt Den Haan: ‘In ieder geval veel aandacht voor de woningmarkt. Prettig en betaalbaar wonen is voor iedereen belangrijk, maar voor bijna niemand realiseerbaar.’ ‘Dus ik zou echt bouwen, bouwen, bouwen.’ Ook zou Den Haan ‘nog wel een robbertje willen vechten over de uitwerking van het pensioenakkoord’.

‘Ouderen bleven ’s avonds toch al wel thuis’

Oud-VVD senator en emeritus hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis (75) vindt het huidige maatregelenpakket erg eenzijdig, zegt zij in het radioprogramma WNL op Zaterdag. ”Als je nu ook kijkt naar de avondklok, voor wie is die dan bedoeld? Ik neem aan dat de ouderen toch al wel thuisbleven na negen uur dus dan is het vooral gericht op jongeren.” Dupuis vraagt zich af of de avondklok op die manier dan wel werkt. ”Stuur die jongeren weer naar school zodat ze zich niet vervelen en in de avond moe zijn.”

Niet partij, maar leeftijd bepaalt klimaatmening

Leeftijd is veel bepalender voor opinies over klimaatbeleid dan partijvoorkeur. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van Kieskompas in opdracht van Trouw. Geconcludeerd wordt dat jongeren radicaler in hun politieke opvattingen zijn dan ouderen , ook als het om klimaat gaat. Ze willen een vleestaks, maar ook kerncentrales om de CO2-uitstoot terug te brengen.

‘Ik ben mijn eigen stok achter de deur’

Roel Kingma besloot na zijn pensionering als rector van een middelbare school zijn proefschrift te gaan schrijven. “Er zijn wel promovendi die nog ouder zijn. Als het in de bovenkamer maar goed blijft gaan, en dat doet het bij mij wel”, vertelt hij in het Nederlands Dagblad. Een proefschrift schrijven zag hij als manier om na zijn pensionering structuur te brengen in zijn dagen. Intussen is hij 73 en werkt hij aan de afronding. “Ik moet alles zelf initiëren en moet mezelf motiveren. Ik ben mijn eigen stok achter de deur.” Het proefschrift schrijven brengt hem vooral verrijking als mens. “Dit is mijn belangrijkste hobby.”

Wijsheid of verval

Amerika’s politieke elite is ouder dan ooit, blijkt uit een data-analyse van Trouw. Is dat een teken van wijsheid of verval? Na je zestigste gaat de capaciteit om beslissingen te nemen achteruit, ook bij mensen die verder geen tekenen van mentaal verval vertonen. Daar valt natuurlijk wel wat tegenin te brengen. Want iemand als Joe Biden brengt ook een schat aan ervaring mee. Hij weet precies hoe je een wet door een lastige onderhandeling loodst. “Stop met zorgen te maken over Bidens leeftijd”, schreef een columnist in The New York Times. “We hebben nu zijn wijsheid nodig.” Die discussie eindigt waarschijnlijk nooit, aldus Trouw: De ouderdom komt immers met zowel gebreken als wijsheid.

‘Geriatrische mondzorg moet beter’

Kwetsbare ouderen komen in het verpleeghuis met rottende tanden en erger. In de periode die daaraan voorafgaat, wanneer ze nog thuis wonen, wordt de mond ernstig verwaarloosd. Dat moet anders, zegt Vitadent (dat mondzorg aanbiedt voor mensen die van zorg afhankelijk zijn) in Zorgvisie. Vitadent is gespecialiseerd in de mondzorg voor mensen in de geriatrie en ggz.

Comeback ‘Limburg in Beweging’

De eerste opnames voor een nieuwe serie van Limburg in Beweging zijn vrijdag van start gegaan. Het ochtendprogramma dat ouderen fitter moet maken keert op 1 februari terug op L1-televisie. Dit na een afwezigheid van zo’n vier maanden. Het televisieprogramma was vooral populair onder ouderen. Zij keken bijna dagelijks naar fysiotherapeut Erik Eurelings, die allerlei oefeningen voordeed en tips gaf om fit te blijven. Ouderenbond KBO heeft zich samen met L1 ingezet voor terugkeer van Limburg in Beweging.

‘Ouderen voelen zich opgesloten’

Met vier anderen speelt hij een potje kaart bij de ouderensoos in ’t Weike. Voorzitter John Wanrooij van KBO Lepelstraat is blij dat het kan, en hoopt dat ook de KBO snel weer iets kan betekenen. “Ouderen voelen zich opgesloten”, zegt hij in de Halsterse Krant. “Ik vermaak me goed, maar als KBO kijken we ook met argusogen naar de regels en de aankondigingen van het kabinet. Zodra er iets kan willen we weer wat dóen! Een bingomiddag, een themamiddag, een viering: onze leden willen zo graag.”