Senioren Journaal van donderdag 25 februari
Corona hakt erin: meer last van somberheid
Niet alleen bij jongeren, ook bij ouderen hakt corona erin. Sinds het uitbreken ervan heeft de helft (49%) van de senioren meer last van somberheid of zit daar tegenaan. Tien procent heeft zelfs meer last van slaapproblemen dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. “Het is een bevestiging van wat we het afgelopen jaar zien. Sommige senioren geven aan dat deze coronaperiode aanvoelt als een huisarrest zonder enkelband en een leven zonder doel. Dat zijn natuurlijk gevoelens die je niet moet negeren. Ook bij ouderen is de mentale gezondheid in het geding.”
Azen op de erfenis
De perfecte misdaad: zo noemen deskundigen het financieel uitbuiten van ouderen. Bankrekeningen leegtrekken, boodschappen betalen met de pinpas van moeder en mantelzorgers die plotseling in testamenten opduiken. Wat begint als mantelzorg, ontaardt geregeld in het misbruiken van vertrouwen. Vaak komt de oplichting pas na het overlijden aan het licht, als de erfenis opgesoupeerd blijkt. Zembla onderzoekt waarom financiële ouderenmishandeling zo moeilijk te stoppen is: vandaag om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Lyrisch over online klaverjassen
Eindelijk kan Jan Kokke uit Arnhem, voorzitter van de Kaart Bond Nederland, weer klaverjassen. Online. “Dit bevrijdt ouderen uit hun isolement”, zegt hij in De Gelderlander. “Ik ben helemaal lyrisch!” De website klaver.live is zo goed als af. Zaterdag zijn er duizend potjes gespeeld. Het sociale contact, de humor, het is terug, zeggen deelnemers.
‘Bij code zwart alleen basiszorg in verpleeghuizen’
Op het moment dat in de coronacrisis (bijna) sprake is van ‘code zwart’ wordt een grote toeloop van patiënten verwacht in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Om zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen, wordt de medische zorg voor alle opgenomen patiënten dan teruggebracht tot de minimale noodzakelijke basiszorg. Dat blijkt volgens Medisch Contact uit het onderdeel over het medische beleid van het afwegingskader waarmee vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso samen met andere organisaties op dit moment bezig is.
Mantelzorgers en ouderen in coronatijd
Saxion-student Toegepaste Psychologie Femke Hoekert richtte haar afstudeeronderzoek op ouderenzorg in coronatijd. Ze onderzocht hoe je in coronatijd veilig en sociaal contact kunt stimuleren tussen mantelzorgers en hun dierbaren in het verpleeghuis. Ze noemt eenvoudige hulpmiddelen als de Komp en de Kuierbox. Zelf bedacht ze bijvoorbeeld een baliescherm met een kleine opening onderaan. Daarmee konden bewoners en mantelzorgers toch onder gecontroleerde omstandigheden elkaars hand vasthouden. ´Aanraking is zó belangrijk voor iemands welzijn.”
Regiotour nieuwe generatie ouderen
Verandering en innovatie kunnen alleen gerealiseerd worden in de regio zelf, daarom organiseert ‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ een reeks van 8 bijeenkomsten om regionale partijen actief met elkaar te verbinden, kennis te delen en om samen in actie te komen. “Deel samen met vele andere zorg- en welzijnsprofessionals, ouderen, vrijwilligers, beleidsmakers en onderzoekers uit uw regio, ervaringen, kennis en leerpunten rond goede kwaliteit van wonen, welzijn en zorg. Met gedeelde kennis en inspiratie, kunnen we dan weer verder met, voor en als nieuwe generatie ouderen.”
Een 82-jarige die zes weken IC overleefde
Meer dan de helft van de 75-plussers overleeft een IC-opname niet. Van de 334 tachtigplussers die in Nederland afgelopen jaar met Covid-19 op de intensive care werden opgenomen, overleefden maar 119 dat. Enkele duizenden tachtigplussers die Covid-19 kregen werden niet opgenomen op de IC of niet eens op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Omdat ze het overleefden, thuis of in het verpleeghuis. Of omdat ze het toch niet zouden overleven. Maar Teade Wouda wel. Hij wordt dit jaar 83 en laat in NRC zien hoe hij na corona en IC weer schaatst.
Vernieuwing ouderenzorg financiële jungle
De financiële schotten tussen de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg en de Wmo vormen bijna niet te nemen obstakels voor vernieuwers in de ouderenzorg. Innoveren in de ouderenzorg vereist veel creativiteit, lef en doorzettingsvermogen. Dat bleek op de vierde editie van het Zorgvisie Congres Ouderenzorg op de juiste plek.
AI voor betere preventie van dementie
Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen. Het project, geleid door Oslo University Hospital, wil de diagnose en behandeling van dementie fundamenteel gaan veranderen en heeft daarvoor 14 miljoen euro ontvangen van het Europese onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020.
Nieuw pensioenstelsel niet per se begrijpelijker
Er schort nog te veel aan het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel om dat nu al naar de Tweede Kamer te sturen, oordeelt het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). De nieuwe pensioenwet moet het systeem transparanter en begrijpelijker maken voor burgers en bedrijven, maar bereikt nu eerder het tegenovergestelde, vindt de overheidsadviseur die onnodige regels wil voorkomen volgens Trouw.
Demonstratie goedgekeurd: samen koffie drinken
“Niet normaal toch?” zegt Leny Groeneweg (70) uit Spijkenisse in het AD. Ze houdt een plakkaat omhoog waarop staat dat fietspaden rood horen te zijn. En niet zwart, zoals de ondergrond in haar buurt is. “Veel te verwarrend.” En Leny neemt lachend een hap van haar stukje taart. Welkom op de demonstratie tegen de verkeerde kleur fietspad. Toegestaan door de gemeente Nissewaard. Eigenlijk is het helemaal geen demonstratie waar de twintig 65-plussers uit appartementencomplex Terras aan de Maas woensdagmiddag mee bezig zijn. Ze komen na vele maanden gedwongen binnenzitten vanwege de strenge coronaregels eindelijk weer bij elkaar op het evenementendek van hun woongebouw en genieten in de zon van koffie met wat lekkers.