Senioren Journaal van dinsdag 24 mei

Met het zorgkantoor Back to the Future

Samen met ouderenzorgorganisaties en de gemeente heeft CZ zorgkantoor in de Hoeksche Waard het project Back to the Future opgezet. Hierin wordt de situatie van 2030 nagebootst: te weinig personeel, te weinig verpleeghuisplekken. Ook is er een experiment met coaches die ouderen helpen zich voor te bereiden op de toekomst.

Digitale basisvaardigheden noodzaak

De bibliotheek in Raalte krijgt ruim 30.000 euro subsidie om ervoor te zorgen dat ouderen vaardiger worden in de digitale wereld. ‘Digitale basisvaardigheden zijn ondertussen een noodzaak geworden in de samenleving’, aldus de gemeente.

Lang wachten in een welvarend land

Nederland dreigt verstopt te raken. De wachttijden voor essentiële zaken, van een woning tot een operatie, zijn lang en de gevolgen soms ingrijpend. Verslaggevers van NRC vroegen ruim honderd mensen in negen wijken wat zij daarvan merken.

Mijn AOW gaat dus met 3 euro omlaag

AOW-rekensom in de ‘brief van de dag’ in het AD: de koppeling met het minimumloon blijft in stand. Er komt dus een verhoging van de AOW. Laat dat 11 euro zijn. Maar het laten vervallen van diverse regelingen levert de staat een voordeel op van 14 euro. “Mijn AOW gaat dus met 3 euro omlaag. Proficiat.”

Aanvalsplan Knarrenhof Groep Nederland

Minister Hugo de Jonge kwam gistermiddag een kijkje nemen bij de Knarrenhof in Zutphen. De Knarrenhof Groep Nederland presenteerde daarbij een ‘aanvalsplan’: bouw geen dure gezinswoningen in weilanden, maar zet meer in op goedkopere burgerintiatieven als een Knarrenhof.

WoonZorgwijzer voor heel Brabant

De provincie Noord-Brabant stelt de WoonZorgwijzer beschikbaar voor alle gemeenten en andere bij wonen, zorg en welzijn betrokken partijen in Brabant. Het gaat om een data-instrument waarbij letterlijk in beeld wordt gebracht waar mensen met bepaalde aandoeningen wonen en tot welke beperkingen die mogelijk leiden.

Expositie Senioren in Beeld

In Bloemendaal wonen relatief veel senioren, aldus de cijfers. Maar wie zijn de mensen achter die cijfers? Wat houdt ze bezig, wat zijn hun levensverhalen? Met de expositie ‘Senioren in Beeld’ zet Welzijn Bloemendaal in Bennebroek ouderen uit de verschillende dorpskernen in het zonnetje, aldus de Heemsteedse Courant.

Baba leeft op bij Beytna

“Als je iemands taal niet spreekt en cultuur niet goed kent, is het lastig om goed voor ze te zorgen”, zegt de oprichter van Beytna in Amersfoort. Beytna is een samensmelting van culturen. “We eten elke dag een gezonde lunch, want samen eten verbindt.”

Het gelijk van Dr. Alzheimer

Prof. dr. Frans Verhey is, na het uitspreken zijn afscheidsrede ”Het gelijk van Dr. Alzheimer”, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote inzet voor goede zorg, onderzoek en onderwijs op het gebied van dementie. Door zijn regelmatige mediaoptredens heeft hij meer bewustwording gecreëerd voor de complexe aandoening die dementie is.

Studenten betrokken bij ouderen

“Vaker dan je door hebt verschillen ouderen en studenten eigenlijk heel weinig van elkaar”, schrijft een van de deelnemers aan een zogeheten gelukswandeling in Rotterdam in de Telegraaf. Aspirantleden van dispuut Weergaloos begeleidden als vrijwilligers ouderen met rolstoel bij een wandeling door de buurt van Feyenoord. “Wij moedigen andere studenten in Nederland aan hetzelfde te doen: toon je betrokkenheid, help elkaar en leeftijd speelt daar geen rol in.”

Kunst voor je brein

Het project ‘kunst voor je brein’ is niet alleen positief voor ouderen met een haperend brein. Ook de kunstenaars die de lessen geven leren ervan. In het nieuwe project stimuleren ouderen hun haperde brein door het maken van kunst en de kunstenaars krijgen cursussen hoe met deze doelgroep om te gaan, bericht NH Nieuws uit Haarlem.