Senioren Journaal van woensdag 24 juni
Handel in gegevens voor WhatsAppfraude
De namen, adressen en 06-nummers van tienduizenden vijftigplussers worden volgens RTL Nieuws door criminelen doorverkocht voor WhatsAppfraude. De gegevens komen met name uit callcenters en worden aangevuld met informatie over hun kinderen, verpakt in een kant-en-klare handleiding om mensen op te lichten. Het aantal meldingen van deze vorm van fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een bekende en om geld vragen, is de afgelopen maanden explosief gestegen.
App als hulp voor mantelzorgers
Mantelzorgers met vragen kunnen voortaan advies inwinnen via de nieuwe app van MantelzorgNL. Deze app is ontwikkeld in coronatijd, samen met het Menzis Zorgkantoor. “Wie meer wil weten of een luisterend oor nodig heeft, drukt op een knop en komt in contact met de Mantelzorglijn.” Vervolgstap is om de app uit te breiden met een online community.
Bij alzheimer hulpkaartje bij je dragen
Afdeling Zaanstreek-Waterland van Alzheimer Nederland heeft op verzoek van de gemeente Zaanstad een onderzoek gestart naar de behoeften van mensen met (lichte) vormen van dementie. “Veel mensen wonen nog steeds alleen, ook in coronatijd”, vertelt afdeling Zaanstreek-Waterland in het Noordhollands Dagblad. “We willen graag dat mensen een hulpkaartje bij zich gaan dragen, zodat als ze verward raken in het openbaar, men weet hoe het zit.”
Digitale dagactiviteiten
De zorggroep ‘De Nieuwe Munt’ in Tegelen kreeg 100 gereviseerde tablets aangeboden door staatssecretaris Raymond Knops. De tablets zijn volgens L1 bedoeld om te worden ingezet voor digitale dagactiviteiten, zoals bijvoorbeeld beeldbellen. De gift komt voort uit de actie #allemaaldigitaal en is een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven, waar staatssecretaris Knops en Prinses Laurentien de kartrekkers zijn.
‘Weg met taboe op mantelzorg’
Steeds meer mensen zijn mantelzorger. Toch delen we de verhalen hierover nauwelijks op de werkvloer, weet Aleid Brouwer, lector Betekenisvol Ondernemen bij NHL Stenden Hogeschool. “Er heerst nog altijd een taboe op mantelzorg.” Er moet er meer aandacht zijn voor de menselijke waarde. “Wie goed omgaat met een mantelzorger, heeft een medewerker voor het leven.”
Advocaten nu tevreden over bezoekregels
Door het strikte bezoekregime dat nog steeds heerst in verschillende verpleeghuizen sterven bewoners soms zonder hun naasten. Advocaten Liesbeth Zegveld en Elles ten Vergert noemen dat ‘mensonterend en vernederend’. Zij hadden gisteren spoedoverleg met het ministerie van VWS. “Het is goed verlopen, we zijn tevreden, het kort geding is van de baan”, laat Zegveld na afloop weten volgens het Noordhollands Dagblad. Wat dat precies betekent, wordt vanavond tijdens de persconferentie van het kabinet bekendgemaakt.
Beweeg U Fit, wie betaalt?
De bezuiniging van 80.000 euro voor sportende senioren in Den Bosch gaat het in de gemeenteraad waarschijnlijk niet halen. Een grote meerderheid is volgens het Brabants Dagblad.tegen het schrappen van de bijdrage aan het programma Beweeg U Fit. De sportwethouder wilde het scherp stellen: “Er doen senioren mee die drie keer een modaal inkomen hebben en deelname écht zelf kunnen betalen.”
Zorg over eenzame sterfgevallen
Elf Utrechters stierven in de afgelopen twee en een half jaar een eenzame dood; ze werden pas na twee weken of langer in hun woning aangetroffen. Dat antwoordt wethouder Maarten van Ooijen volgens de Telegraaf op schriftelijke vragen van de PvdA. De wethouder werkt aan een update van de Utrechtse Aanpak Eenzaamheid, waarmee hij wil voorkomen dat Utrechters vereenzamen of in een negatieve spiraal terechtkomen. In een deel van de gevallen gaat om ‘zelfverkozen isolement’.
‘Schaf mantelzorgboete af’
Het vast blijven houden aan de kostendelersnorm laat waarden als zorgzaamheid en solidariteit en de baten van samenwonen buiten beeld, aldus een artikel vanuit KBO-PCOB en NOOM in het Nederlands Dagblad. Niet voor niets wordt gesproken over mantelzorgboete. Opgeroepen wordt de kostendelersnorm te schrappen en ook geen korting op te leggen aan samenwonende AOW’ers met een minimuminkomen.
ABP: Kortingen dreigen in 2021
Ondanks de verlaging van de drempel om pensioenen te korten zegt pensioenfonds ABP volgens de Telegraaf dat het nog steeds in ‘de gevarenzone’ voor kortingen in 2021 zit. Zelfs met de nieuwe grens weet het ABP niet of het het wel gaat redden. “Op dit moment verkeert ABP nog in de gevarenzone en is de kans op pensioenverlaging in 2021 reëel. We zullen eind van dit jaar de balans op moeten maken.”