Senioren Journaal van maandag 24 februari
‘Wij maken de vergrijzing groen’
“Ouderen vormen het uitgangspunt bij alles wat we doen, ook als het om duurzaamheid gaat”, zegt Habion bij de ondertekening van de Green Deal Zorg 2.0 van de provincie Utrecht. “Kern van onze aanpak is plezier, een goed doordacht plan maken en vooral gewoon beginnen en denken in oplossingen. Het gebouw zo maken dat mensen niet meer hoeven verhuizen, een win-win voor vergrijzing en vergroening.”
‘Investeringen in verpleeghuiszorg nodig’
Wie goed kijkt naar de demografische ontwikkeling ziet dat we het met ‘langer thuis’ alleen niet redden, schrijven bestuurders van ouderenzorgorganisaties in AD Rotterdams Dagblad.^“In het bedenken van oplossingen kijkt het college van burgemeester en wethouders vooral naar de thuissituatie en te weinig naar de toegang tot intramurale ouderenzorg, de verpleeghuizen dus.”
Zure erfenis
Langstlevende testamenten moeten de weduwe of weduwnaar beschermen tegen geldbeluste kinderen. Omgekeerd beschermen ze de kinderen echter niet tegen langstlevenden die het geld zelf verbrassen. Dat blijkt weer eens uit een recente tuchtuitspraak, schrijft Ernst Loendersloot (senior kandidaat-notaris te Maastrichtin zijn column in de Telegraaf.
Lokale netwerken ouderenzorg
Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan er netwerken integrale ouderenzorg waarbij verschillende professionals en/of organisaties op lokaal of regionaal niveau samenwerken aan een samenhangend aanbod van zorg, ondersteuning en welzijn voor ouderen. Het ministerie van VWS wil graag meer inzicht krijgen in deze netwerken
Waarom geen gestapelde containerwoningen?
Waarom kunnen we voor ouderen geen concept bedenken naar voorbeeld van de gestapelde containerwoningen voor studenten, vraagt een lezer van Het Financieele Dagblad zich af. “Dan valt de benodigde zorg ook makkelijker te organiseren en kunnen mensen langer verantwoord in hun woning blijven. Naast prettig wonen is dit ook een manier om de vereenzaming onder ouderen aan te pakken. Betaalbaar en snel te realiseren.”
Levensloopinterview voorziet in behoefte
René Diekstra ontving volgens het Leidsch Dagblad zo’n 6200 verzoeken voor het levensloopinterview. Diekstra onderscheidt grofweg een zestal groepen wat betreft de reden om het interviewschema op te vragen en het voorgenomen gebruik ervan: volwassenen met oude ouders, ouders, met overleden ouders, leemte over ouders, beroepsgroep, zelfinterview.
‘Gevangen’ in eigen huis
Eén op de drie ouderen is de afgelopen tijd actief op zoek geweest naar nieuwe, geschikte woonruimte. Van die groep is het 89 procent niet gelukt om deze woonruimte te vinden. Dat blijkt uit een korte peiling van ANBO.
Vrijwilligers voelen zich gelukkiger
Van de mensen die vrijwilligerswerk doen zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. In 2018 zei 48 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Drie op de tien gaven aan in de afgelopen vier weken actief te zijn geweest als vrijwilliger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses.
‘Voor zoveelste keer wordt iets afgenomen’
In de verre omtrek van heel wat dorpen en buurtschappen zal straks geen verkooppunt van rookwaren meer te vinden zijn. “Roken is niet goed voor de gezondheid. Maar hoe je ook over roken denkt: het gaat om aantasting van de leefbaarheid van het platteland”, zegt Akkie Hofstee van Groningen Plus in het Dagblad van het Noorden. “Er verdwijnt al heel wat: pinautomaten, brievenbussen. Ouderen krijgen steeds meer het gevoel dat ze iets wordt afgenomen. De zoveelste keer.”
Kletskassa is een blijvertje
Wie om een praatje verlegen zit, kan in in de Jumbo-supermarkt in Vlijmen sinds juli afrekenen bij de kletskassa. Terugblikkend op de afgelopen periode stelt de filiaalhouder in het Nederlands Dagblad dat de aandacht voor eenzame mensen de sfeer in de winkel gemoedelijker heeft gemaakt. Hij wil er nooit meer mee stoppen. ‘Klanten voelen zich op hun gemak. En mensen die om een praatje verlegen zitten, blijken daar echt behoefte aan te hebben. Ik schat dat 70 procent van de verhalen gaat over iets waar ze mee zitten.’
Vrouwen meer zorgkosten
Dat relatief veel zorgkosten worden gemaakt op hogere leeftijd zal weinig verbazing wekken. Wel opvallend is, schrijft Elsevier Weekblad, dat die piek bij vrouwen een stuk later ligt dan bij mannen. Door de hogere levensverwachting zijn er ook meer oudere vrouwen dan mannen, waardoor vrouwen beduidend meer zorgkosten maken: 9,9 miljard euro meer dan mannen in 2015, het meest recente jaar waarover het RIVM een uitgebreide analyse heeft uitgevoerd.
Eigen woonblok neerzetten niet eenvoudig
De wooncoöperatie geldt als belangrijke oplossing voor het tekort aan betaalbare huurwoningen. Het klinkt leuk, met een groep vrienden een eigen woonblok neerzetten. Maar projectontwikkelaar spelen valt niet mee, schrijft een redacteur van Het Financieele Dagblad uit eigen ervaring. Deze manier van bouwen is nog niet toegankelijk voor een groot publiek, zo blijkt in de praktijk.
‘Voor elke Tesla lijden bejaarden kou’
Het nieuws dat de energierekening mogelijk tientallen euro’s stijgt door de explosieve groei van laadpalen en warmtepompen leidt tot boze reacties in de politiek. “Als dit bericht klopt, gaan alle huishoudens tientallen euro’s meer betalen doordat één Tesla-rijder meer energie slurpt dan tien huishoudens’’, twittert PvdA-oud-minister Ronald Plasterk. “Dat zijn dus enorme asocialen. Voor elke Tesla zitten honderden bejaarden met fleecedekens kou te lijden.’’