Senioren Journaal van maandag 24 augustus

Ouderen gehecht aan huis

Het grootste deel van de ouderen in Nederland peinst er volgens de Telegraaf niet over om te verhuizen naar een appartement. Minister Ollongren (Wonen) denkt dat de doorstroming op de woningmarkt beter op gang komt als zestigplussers hun eengezinswoningen achterlaten voor een nieuwe generatie. De verhuisbereidheid is echter laag, zo blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw. Twee derde van de ouderen prefereert bij een volgende stap weer laagbouw in het groen in plaats van hoogbouw.

‘Coronamaatregelen kabinet te licht’

Bijna een derde van de senioren wil dat er strengere maatregelen worden ingevoerd om het coronavirus in te dammen. Het uitgaansleven moet op slot, en zowel binnen als buiten moeten mondkapjes worden verplicht in publieke gelegenheden, vinden ze onder andere. Dat blijkt uit een flitspeiling die  KBO-PCOB samen met KRO-NCRV liet uitvoeren ouderen en corona. Het onderzoek vond plaats onder 1350 senioren met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar.

Strengere regels voor beschermen ouderen

Nu het coronavirus voorlopig nog wel even onder ons is, moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid beter worden beschermd. Dat stellen volgens het AD verschillende leden van het Outbreak Management Team. “Winkels, openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden worden tijdelijk gescheiden voor laag- en hoogrisicogroepen”, bepleit gezondheidseconoom Xander Koolman.

Pleidooi voor sociale bubbels in coronatijd

Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie en lid van het Outbreak Mangement Team, pleit in het AD voor een systeem van sociale bubbels. “We moeten ernaar toe dat kwetsbare mensen een beperkt aantal vaste contactpersonen hebben. Binnen zo’n bubbel moeten mensen verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis.’’

Nepbushalte in de binnentuin

Sommige verzorgingshuizen zetten in de binnentuin een nepbushalte neer om demente bewoners het idee te geven dat ze weg kunnen. Mag je patiënten zo voor de gek houden? Medisch ethicus Inez de Beaufort zegt hierover in een afscheidsinterview in de Volkskrant: ‘Het is goed bedoeld uiteraard, maar je zit mensen natuurlijk te bedriegen. Ik vind het moreel een beetje armoedig. Ergens schend je ook de waardigheid van de patiënt. Het zou natuurlijk veel mooier zijn als je ze echt mee kunt nemen voor een wandeling of voor een ritje in een echte bus. Maar misschien staat er genoeg tegenover.”

‘Gastheer of –vrouw bij supermarkt’

Keurig in de rij wachten, één persoon per huishouden in de winkel en klanten die afstand houden. Dat was tijdens het begin van de coronacrisis het beeld bij de supermarkt, maar dat is de afgelopen weken behoorlijk veranderd, aldus Nieuwsuur. Belangenorganisaties voor ouderen en chronisch zieken verwachten actie van de supermarkten. Ieder(in) en ANBO pleiten daarom voor een gastheer of -vrouw bij de ingang van de supermarkt

Besmet zonder het te merken

De Mariënburght in Budel is een van de verpleeghuizen die door de coronacrisis zwaar getroffen werd. 34 bewoners zijn in maart en april overleden aan Covid-19 en nog eens 34 zijn er ziek van geweest. Slechts 32 bewoners raakten niet besmet, meldt NRC. Onlangs zijn bijna alle medewerkers (240) van de Mariënburght getest op corona-antistoffen in hun bloed – in een unieke poging van de directie om de angst voor het virus onder het personeel weg te nemen. 39 procent van de medewerkers blijkt antistoffen te hebben – veel meer dan verwacht.

‘Heel heftige tijd, die nog niet voorbij is’

Voormalig minister Henk Kamp is momenteel onder meer voorzitter van Actiz, de branchevereniging van zorgorganisaties. Daardoor zat hij tijdens de coronapiek bovenop de spanning in de verpleeghuiszorg en de thuiszorg. In een interview in de Telegraaf zegt hij “Er was grote druk op het personeel dat heel dichtbij zorg moet verlenen aan kwetsbare mensen, maar ook op de leiding van die organisaties. Zij wisten zich verantwoordelijk voor het personeel, bewoners en patiënten. Ik vond het een heel heftige tijd en ik merk ook dat het niet voorbij is.”

Hitte treft vooral eenzame ouderen

Het grootste deel van de honderden slachtoffers van de laatste hittegolf waren eenzame ouderen. Door simpele tips uit het Nationaal Hitteplan te volgen zou de schade onder die kwetsbare groep bij een volgende warme periode kunnen worden beperkt, zegt Madeleen Helmer van het Klimaatverbond in Hart van Nederland.

Coronavirus en ventilatiesystemen

“Uiteraard volgt Woonzorg Nederland de geldende richtlijnen van de Rijksoverheid voor ventilatiesystemen.” Om meer duidelijkheid in de nu lopende discussie te krijgen heeft Woonzorg Nederland “weer extra advies gevraagd bij TNO en onze brancheorganisatie Aedes. Als hieruit technische aanbevelingen volgen, voeren wij deze door.”

‘Voor pampus in verpleeghuis wil ik écht niet’

“Voor pampus liggen in een verpleeghuis, Jan en alleman om seks vragen, dat wil ik later dus écht niet. Ik moet ervoor zorgen dat ik voor die tijd dood ben”, schrijft Thomas van der Meer, werkzaam in een verpleeghuis en gastcolumnist bij de Volkskrant. “De euthanasiewet móét versoepeld worden voordat ik dement ben. Ik bedoel niet dat ik bij dementie sowieso dood wil, maar wel onder bepaalde omstandigheden.”

‘Kom op senioren, handjes uit de mouwen’

Vier wijkgebouwen in Etten-Leur zijn zo populair bij met name ouderen dat gedeeltelijke sluiting dreigt. De vier wijkgebouwen trekken samen wekelijks 3180 bezoekers. Daarvan zijn er volgens BN De Stem precies 241 die bereid zijn als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. De rest is drinkt graag een bakje, legt een kaartje of gooit een balletje op, want ja, hoor eens, ‘ik heb mijn hele leven al gewerkt.’ “Het zijn steeds dezelfden die het moeten doen”, zegt de Seniorenraad. “Kom op senioren. Doet u het niet voor uw leeftijdgenoten, doe het dan voor Harrie. Of voor Jaap. Zij doen het namelijk ook voor u!”