Senioren Journaal van maandag 23 mei
Ouderenzorgwoningen platteland concentreren
Alleenstaande ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen, maar dat is op het platteland onhoudbaar, zegt de directeur van het Fries Sociaal Planbureau. “Over tien jaar is dat in geen enkel dorp in Fryslân meer mogelijk.”
Maquette bouwen voor tiny grijs-groen
Onder het motto Gekleurd Grijs organiseren in juni in heel Drenthe instellingen en kunstenaars activiteiten voor senioren. Tiny Houses zijn razend populair. In de workshop ‘Tiny grijs-groen’ ontdekken deelnemers of zo’n klein huisje iets voor hen is.
Doe-coalitie in West-Friesland
Er moet wat veranderen, op het gebied van wonen en zorg, om ervoor te zorgen dat inwoners van West-Friesland onbezorgd oud worden. Een doe-coalitie gaat aan de slag: “We moeten niet wachten op elkaar, maar het samen doen, met de nadruk op doen.”
Gebruiksonvriendelijk levenstestament
De notariële beroepsgroep heeft van het levenstestament een vrijwel onleesbaar waterhoofd van gemaakt, schrijft een NRC-lezer, die zelf (naast het levenstestament) koos voor een zorgverklaring: Kost weinig en is bovendien efficiënt.
Bij samenwonen 32 procent minder AOW
Samenwonen wordt ontmoedigd, schrijft Nick Ottens (columnist voor Wynia’s Week) in Trouw. “Ouderen verliezen 32 procent van hun AOW wanneer ze een huis delen. Er wonen een miljoen AOW’ers alleen.”
Corporatie seniorvriendelijke zoekpagina
Ouderen willen vaak wel doorstromen naar een geschikte sociale seniorenwoning, maar weten lang niet altijd hoe. Vier op de tien woningen die voor ouderen geschikt zijn komen niet bij die groep terecht, concludeert Mitrtos. De woningcorporatie lanceert nu een ‘seniorvriendelijke’ zoekpagina, zo laat RTV Utrecht zien.
Voor woongroep lange adem nodig
Wie een woongroep wil oprichten, kan hulp zoeken bij een woningbouwcorporatie, maar dan heb je wel een lange adem nodig. Gemeenten zouden het makkelijker moeten maken dit soort projecten mogelijk te maken.
AOW-verhoging zelf betalen
De koppeling met de AOW aan het minimumloon blijft bestaan, maar volgens het AD zit er wel een addertje onder het gras: De kosten van de AOW-verhoging betaalt het kabinet door de Inkomensondersteuning AOW helemaal af te schaffen, een streep te zetten door de verhoging van de ouderenkorting en de Fiscale Oudedagsreserve af te schaffen. Reactie van een Telegraaf-lezer: “Zouden de werknemers met een minimumloon ook hun eigen loonsverhoging betalen? Dacht het niet.” Een AD-lezer: “Wat een lage streek, die sigaar uit eigen doos.”
Grafkosten zo hoog, dan cremeren
De verschillen in grafkosten per gemeente zijn absurd groot. Sommige begraafplaatsen zijn zelfs zo duur geworden dat een op de tien nabestaanden kiest voor een crematie, ook al wilde de overledene begraven worden.
Petitie ‘Pas de pensioenwet aan!’
Woensdag gaat de website van de Seniorencoalitie met het thema “Pas de pensioenwet aan!” live. De geëiste verbeteringen zijn 1. blijvend indexeren, 2. een eerlijke verdeling van de pensioenpot, 3. echt kunnen meepraten.
Negatief advies Voltooid Leven-wet
De Voltooid Leven-wet van D66 kampt met nieuwe tegenslag. De Raad van State oordeelt negatief over het wetsvoorstel: het biedt onvoldoende waarborgen om te voorkomen dat mensen onvrijwillig of in een opwelling uit het leven stappen.
Herhaling valpartijen terugbrengen
Als een oudere valt, wordt dat vaak gezien als iets wat bij het leven hoort. Maar de groeiende frequentie van deze ongelukken is terug te dringen met nazorg, zeggen experts in EenVandaag. “1 op de 5 komt binnen een maand weer terug na een nieuwe val.”
Hekel aan bejaardengedoe
Voor doodgaan was journalist Bert Bakker (1956-2022) allerminst bang, zegt zijn echtgenote in NRC.”Het idee dat we allemaal 103 moeten worden, daar fulmineerde hij graag tegen. Bert had ook een hekel aan bejaardengedoe: samen fietsend eropuit met dezelfde windjacks aan, van dat soort dingen gruwde hij. ‘Al die oude lui moeten plaatsmaken’, vond hij. Toen hij hoorde dat hij uitgezaaide darmkanker had, zei hij: ‘Doe mij maar de snelste weg naar de uitgang.’”
’Wiskunde-oma’ na 50 jaar op examen
Op haar vijftiende wist Tineke Langbroek het zeker: ze wilde van school af, trouwen en kinderen krijgen. Vele jaren later haar kleinkind helpend met wiskunde, meldde ze zich voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs en doet ze nu als 68-jarige haar vwo-examen.
Langer thuis opgedrongen door de politiek
Haal bejaardentehuizen weer terug, schrijft een lezer van de Telegraaf: Veel ouderen willen helemaal niet zo lang op zichzelf wonen maar dat wordt ze opgedrongen door de politiek.