Senioren Journaal van woensdag 23 maart

Investeer massaal in lokale netwerken

‘Het is belangrijk om massaal te investeren in lokale zorg- en ondersteuningsnetwerken’,  zegt hoogleraar Ouderenparticipatie Tineke Abma. ‘Je hebt iedereen nodig, zoals woningcorporaties en allerlei soorten dienstverlening.’ Ook de lokale Albert Heijn kan van belang zijn.

Ouderen voortouw bij coalitievorming

De Ouderen Partij Heerlen (OPH) heeft in Heerlen, als grootste partij, het voortouw bij de coalitievorming. De OPH heeft Marjo Vankan aangesteld als informateur, meldt L1.

Soms al weken niet gedoucht

De zorg in de Achterhoek komt opnieuw in de knel door corona, meldt De Gelderlander.  Veel zorgpersoneel zit thuis vanwege een virusbesmetting. Gevolg is bijvoorbeeld dat mensen die thuiszorg krijgen, niet of minder gedoucht worden of geen of minder hulp krijgen bij het aankleden.

Banger voor hacker dan voor dementie

Gehackt worden is de grootste angst van ouderen. Vier op tien senioren is bang slachtoffer te worden van online criminelen. Pas daarna vrezen ze ernstige problemen met de gezondheid, zoals dementie, blijkt uit een groot onderzoek naar angsten.

Zestiger kan biologische leeftijd van 80 hebben

Waar de een overlijdt voor zijn pensioen, zit de ander op 85-jarige leeftijd nog vrolijk op de fiets. Wat is toch het geheim van gezond oud worden?  “Dé oudere, bestaat niet”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek.

Warmtebeeldcamera voor de nacht

Hoe zorg je ervoor dat ouderen in een verzorgingshuis ’s nachts niet zonder deken komen te liggen? Vijf studenten Mens en Techniek voerden een project uit voor zorgorganisatie Mijzo in Waalwijk en kwamen met een oplossing: warmtebeeldcamera’s.

Beantwoord Bureaucratie met Bureaucratie

Huisarts Rinske van de Goor stelde een ‘Beantwoord Bureaucratie met Bureaucratie’-formulier op. Het document is gericht aan partijen als zorgverzekeraars en gemeentes die volgens haar onnodig om een schriftelijke verklaring of medische gegevens.

Nieuw pensioenstelsel, snappen we het nog?

Drie jaar na het pensioenakkoord lijkt het eindelijk zover dat de Tweede Kamer zich binnenkort erover kan uitspreken. Maar er zijn de nodige hobbels. De vraag is bijvoorbeeld: snappen we het nog?

Zorgbemiddeling bekender maken

Veel patiënten moesten tijdens de coronacrisis lang wachten op een behandeling. Een deel van hen heeft onnodig lang gewacht, omdat ze niet wisten dat hun zorgverzekeraar kan helpen bij het vinden van een snellere plek.

Ouderen negeren tweede booster

Sinds begin maart kunnen de eerste 70-plussers hun tweede booster krijgen. In totaal mogen zo’n 2,2 miljoen Nederlanders van die leeftijd hem halen. Maar pas 454.111 daarvan – nog geen 21 procent – hebben de herhaalprik daadwerkelijk gekregen, meldt de GGD volgens de Telegraaf.

De beste hulp op het juiste moment

Het Netwerk Kwetsbare Ouderen (NKO) roept iedere betrokken Haarlemmer op om deel te nemen aan een van de vele informatiebijeenkomsten ‘Vroegsignalering kwetsbare ouderen’. Zodat kwetsbare ouderen die ondersteuning nodig hebben, deze ook daadwerkelijk krijgen, aldus het Haarlems Weekblad.

Beweegweek voor ouderen

Om de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen extra onder de aandacht te brengen, lanceert het Nationaal Ouderenfonds samen met SportVibes de OldStars VitaliteitSpelen, de nationale beweegweek voor ouderen: van 16 t/m 20 mei.

Irritante Ster-reclame

Een lezer van Trouw ergert zich aan “de onnozele Ster-reclame die over ons wordt uitgestort. Een ouder echtpaar dat alleen durft te slapen met het alarm aan. Kwieke ouderen die zich als een kind vermaken met een traplift, gehoorapparaten, kantelstoelen, en andere irritante frames”.

Mantelzorg meer waarderen

Burgers die vrijwillig zorgen voor familie en/of vrienden verdienen veel meer waardering. Het merendeel van de 4337 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf (78%) is het eens met de stelling ’Meer financiële steun voor mantelzorgers’.

Woning delen met vluchteling

Stel dat een alleenstaande AOW’er bereid is zijn woning te delen met een vluchteling, wat gebeurt er dan met de alleenstaanden AOW, vraagt een Telegraaf-lezer zich af. “Wij kennen onze overheid met betrekking tot de toeslagenmentaliteit. Komt deze AOW-kater ook later?”