Senioren Journaal van maandag 23 maart
Recht op leven in tijden van corona
Als Nederland echt compassie heeft met (kwetsbare) senioren, dan hoopt de voorzitter van KBO-Brabant dat dit ook doorklinkt in “de ongetwijfeld moeilijke discussie die ons te wachten staat over hoe we de krimpende middelen in de zorg op een rechtvaardige manier verdelen. Het mag nooit een discussie worden waarin het vanzelfsprekend wordt dat je het recht op leven verspeelt naarmate je ouder wordt.”
‘Lockdown verpleeghuizen onmenselijk’
Hoe moet het met de emotionele en psychische gesteldheid van de demente vader of moeder, als die zijn vertrouwde bezoekers moet missen? Die vraag wordt gesteld in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant. “De emotionele schade is groot, nu al. Mensen die in wanen schieten, of in grote angsten, die nog dieper ongelukkig worden door het wegvallen van de emotionele steun. Die strelende hand, die kus, die veilige stem.” Ook deze vraag: Hoe zit het eigenlijk met de juridische geldigheid van deze ingreep?
Speciaal winkeluur voor senioren
Meerdere supermarkten nemen maatregelen om senioren tijdens een speciaal winkeluur aan het begin van de dag (7.00-8.00 uur) de gelegenheid te bieden hun boodschappen te doen. Volgens KBO-PCOB ‘een goede manier om deze groep extra te beschermen’. ANBO vindt het ‘echt geen goed idee’. “Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen.”
Wat als de ic’s straks vol liggen?
Als de Nederlandse ic’s onverhoopt vol raken, krijgen alleen de zieken met de beste overlevingskansen nog een plekje, schrijft Trouw. Er ligt een protocol klaar voor de triage van patiënten. In het protocol draait het uitsluitend om medische overwegingen. Een van de factoren: hoge leeftijd. Daarbij is niet zozeer de leeftijd zelf het criterium, maar vooral bedlegerigheid en de mate waarin de patiënt in het dagelijks leven hulp nodig heeft.
Bezoekverbod voelt als gevangenisstraf
“Het voelt alsof we gevangenisstraf hebben.” Dat zegt een Eindhovenaar in het AD nu hij zijn vrouw (ze zijn 54 jaar getrouwd) in het verpleeghuis niet meer kan bezoeken. “We huilen beiden en verpieteren.” Er wordt naar een werkbare oplossing gezocht. “Misschien dat mijn vrouw tijdelijk bij mij kan komen wonen. Of dat ik toch naar haar kan.”
Mantelzorg onder druk door corona
Tienduizenden ouderen die nog thuis wonen, zijn afhankelijk van zorg die naar hun toe komt. De Telegraaf ging op bezoek bij een echtpaar (86 jaar) dat gebruik maakt van betaalde mantelzorg voor hulp aankleden, douchen en eten. “Je wil een echtpaar als dit per se bij elkaar houden”, vertelt de mantelzorger van Senior Care, die twee keer per dag twee uur bij het echtpaar langsgaat.
Wel of niet naar intensive care?
Op de intensive care moet een besmette patiënt waarschijnlijk wekenlang aan de beademing, zegt een intensivist van Radboudumc bij de NOS. “En daarvoor geldt: hoe ouder je bent, hoe groter de aanslag op je lichaam. Niet iedereen kan én wil dat.” Een net gepensioneerde anesthesist vertelt in NRC dat hij níet op de IC wil terechtkomen, mocht hij ernstig lijden aan Covid-19. “Natuurlijk, ik zou niemand veroordelen die er wél op wil maar het is goed er van te voren over na te denken.”
Beschermende materialen mantelzorgers?
MantelzorgNL krijgt veel vragen over het coronavirus, onder meer van mensen die niet meer voor hun naaste kunnen zorgen omdat hij of zij in een verpleeghuis zit. MantelzorgNL is met het ministerie van Volksgezondheid in gesprek over oplossingen, is te lezen in NRC. “Bijvoorbeeld over het aanbieden van beschermende materialen, waardoor er toch een vorm van contact mogelijk is.”
In andere landen langer doorbehandeld
Dat de sterftecijfers hier nagenoeg gelijk oplopen met Italië, daar valt geen harde conclusie aan te verbinden, zegt microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht in het AD.”Het kan ook te maken hebben met de manier waarop Nederland vooral oudere mensen behandelt”, zegt hij. Als deze mensen het coronavirus krijgen en ook al andere ernstige ziektes hebben, is het hier meer geaccepteerd om deze patiënten geen kunstmatige beademing te geven, om hen die lijdensweg te besparen. “Dat zou kunnen betekenen dat wij misschien wat eerder doden hebben dan in landen waar langer wordt doorbehandeld.”
‘Bezoekverbod onvermijdelijke ramp’
Het coronavirus ’the old man’s friend’ noemen, die broze ouderen uit hun lijden verlost, gaat specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer (73) veel te ver, zegt hij in het Noordhollands Dagblad. “Ik word pissig als ze zeggen dat het verpleeghuis vol mensen ligt die wachten op de dood. Dat is gewoon niet waar.” “Dit zijn geen halve levens, dit zijn mensenlevens.” Het bezoekverbod noemt hij een ’onvermijdelijke ramp’.
‘Indianenverhalen’ over 70+ en IC
‘We gaan als artsen nooit zeggen: u bent boven de 70, dus u mag niet naar de IC’, zegt een intensivist van Amsterdam UMC in de Volkskrant. Dat zijn indianenverhalen, stelt hij. ‘Zo’n soort grenzen trekken wij nooit. Wij kijken naar heel andere dingen. We schatten in hoe zinvol het is om iemand wekenlang te beademen. Heeft een patiënt onderliggende ziekten? Hoe kwetsbaar is hij? Hoe breekbaar? Hoe lang zal hij nog leven?’ De drempel zal mogelijk iets hoger worden.
Contact met 93-jarige vader abrupt afgekapt
Cardioloog Angela Maas kreeg veel reacties nadat ze op Twitter een hartenkreet plaatste over haar 93-jarige vader. Contact is niet mogelijk: haar vader ‘kan niet meer horen, praten en begrijpen’, want hij is zeer dement. Ze is verdrietig over de overheidsmaatregel, zegt Maas tegen NRC. “We weten dat hij aan het eind van de rit is. Dat het contact nu zo abrupt wordt afgekapt, is lastig, je wil toch iets van liefde laten blijken.”
‘Dementiedominee’ nu via YouTube
Een ‘dementiedominee’ zette afgelopen week zijn eerste ‘online-huiskamerviering’ op YouTube. De geestelijk verzorger heeft zijn vieringen in verpleeghuizen in en om Den Haag moeten staken in verband met het coronavirus. Met collega’s overlegt hij over nieuwe vormen van pastoraat in deze uitzonderlijke tijd, aldus het Nederlands Dagblad. ‘Bellen, beeldbellen en het aanreiken van troostrijkje liederen zouden nieuwe vormen kunnen zijn.’
‘Straks belt mijn moeder 112 en komt er niemand’
Een van de leden van een vast panel van de Volkskrant heeft een moeder van 90. “Normaal mantelzorg ik voor haar met drie anderen. Maar die zijn ook al wat ouder en zitten thuis. Ik doe het nu in m’n eentje. Mijn angst is dat mijn moeder valt of struikelt, 112 belt en dat er dan niemand komt.”
Verpleeghuis als prikkelarme gevangenis
Het sluiten van de verpleeghuizen is een maatregel die volledig voorbijgaat aan de mentale gezondheid van degenen die daar wonen, schrijft de echtgenote van een verpleeghuispatiënt in NRC. “Het besef dat fysieke en mentale gezondheid met elkaar samenhangen is naar het lijkt nog niet voldoende doorgedrongen.” Volgens haar dreigen wij onze ouderen op dit moment op te sluiten in prikkelarme gevangenissen. Haar oproep: Geef de ruimte de juiste uitzonderingen te maken.
Met de hoogwerker naar 100ste verjaardag
Bezoeken van woonzorgcentra is verboden. Maar lang zal ze leven-zingen vanuit een hoogwerker mag wel. De familie van een 100-jarige in Arnhem heeft zaterdag op die manier haar verjaardag gevierd, meldt Omroep Gelderland. “Ze zit op de derde verdieping en dan kunnen we in die hoogwerker toch nog wat direct oogcontact maken.”
‘Wij allemaal bij elkaar, is dat verstandig?’
“Prachtig initiatief van Albert Hein, maar wij zijn eigenlijk de kwetsbaarste groep”:, schrijft een lezer van het AD. “En nu komen al die 70-plussers bij elkaar om boodschappen te doen. Is dat nu wel zo verstandig?” Een Telegraaf-lezer vindt het tijdstip van 7.00-8.00 uur ongelukkig, omdat veel ouderen dan thuiszorg krijgen: 12.00-13.00 zou praktischer zijn.
Vitamine D tegen coronavirus?
Voor de bescherming tegen het coronavirus bestaat een middel dat overal verkrijgbaar is en dat vooral ouderen kan helpen: vitamine D. Dat zegt een gepensioneerd internist-nefroloog in Trouw. Keihard bewijs dat vitamine D helpt tegen het coronavirus is er niet. “Maar mogelijk, ik herhaal, mogelijk werkt het wel. Ik zou ouderen willen adviseren elke dag 10 tot 20 microgram vitamine D in te nemen, zolang deze epidemie duurt.”