Senioren Journaal van woensdag 23 juni 2021
Vroegpensioen terug van weggeweest
Het vroegpensioen is terug van weggeweest. In meer dan de helft van de recente cao’s zijn volgens de Volkskrant vroegpensioenregelingen afgesproken. Daardoor kunnen mensen drie jaar voor hun AOW-verjaardag stoppen met werken. De afspraken in de cao’s gelden vaak voor alle medewerkers, dus niet alleen voor mensen met zwaar werk. Dit kan de trend keren dat ouderen steeds later stoppen met werken.
Overwaarde explodeert
Met de pensioenen gaat het beroerd, maar oudere huiseigenaren zien wel hun overwaarde exploderen. Dat opent vanwege de lage rente alsnog kansen voor die gedroomde camper of verbouwing, zeggen experts in de Telegraaf. “Ouderen denken vaak dat er minder kan naarmate je ouder wordt. Het tegendeel is waar”, zegt directeur Mark de Rijke van De Hypotheekshop. “De mogelijkheden voor ouderen zijn juist groter dan ooit, dankzij de hoge overwaarde en de lage rente. Bovendien zijn de leenregels voor ouderen versoepeld.”
‘Weg met gebruikersboete contant geld’
Het Nibud vindt dat contant geld een te grote rol in de samenleving speelt om nu al volledig af te schaffen of te belasten met een gebruikersboete. Ook de Consumentenbond, ouderenbonden en patiëntenorganisaties uiten kritiek hierover. Dagblad Trouw schrijft in een commentaar: Maak het gebruik van contant geld niet onbetaalbaar.
‘Laat 60+ kiezen voor tweede prik met Pfizer’
Na een eerste vaccinatie met AstraZeneca een tweede prik halen met een vaccin naar eigen keuze, dat is niet de bedoeling. Veel mensen willen het wel, schrijft Trouw. “Ja, ik ben er heel erg mee bezig. Ik vind dat mensen recht hebben op het beste”, zegt Ine van Heck Roermond (62). Zestigplussers die gevaccineerd zijn met AstraZeneca, moeten er zelf voor kunnen kiezen om een tweede vaccinatie met Pfizer te krijgen – dat vindt zij, en ruim drieduizend ondertekenaars van een petitie vinden dat met haar.
‘Vraag iedereen of ze langer willen werken’
De economie wordt geremd door personeelsgebrek. “Een oplossing die weinig wordt genoemd, is langer werken”, schrijft EW-hoofdredacteur Arendo Joustra. Het is volgens hem tijd om het systeem van de ATV om te draaien. De verhoging van de AOW-leeftijd was bedoeld om de AOW betaalbaar te houden nu iedereen veel ouder wordt. “Maar bij de invoering is ook gezegd dat een hogere pensioenleeftijd kan helpen om het voorziene personeelstekort op te vangen.” Een tweede stap kan zijn om de werkweek te verlengen.
In deeltijd de echte oudjes ondersteunen
“Met het oog op een duurzamere toekomst moeten er woonmodellen komen die meer gemeenschappelijk hebben”, schrijft Sjoerd Nienhuys in de Volkskrant, “minder woonruimte in beslag nemen en beter gebaseerd zijn op samenwerking waarbij fitte senioren in deeltijd de echte oudjes kunnen ondersteuren, naast de medische zorg. Dat verlicht die reguliere zorg, vermindert eenzaamheid en geeft voor beiden meer zin in het leven.”
Snelle senior
Donderdag start in Kenia de WRC Safari Rally. Ook aan de start staat drievoudig Europees rallykampioen Sobieslaw Zasada. De Pool haalde zijn titels in de jaren zestig en is nu met zijn 91 jaar (!) de oudste deelnemer ooit, schrijft de Telegraaf. “Ik zeg altijd maar, het leven begint bij negentig. Ik wil zien hoe het er bij rallywedstrijden anno 2021 aan toegaat. In al die jaren is er wel wat veranderd.” Hij neemt het op tegen coureurs die zijn achterkleinkinderen hadden kunnen zijn, maar is vol goede moed. „Ik weet nog steeds hoe ik racen moet.”
Rijgeschiktheid bij beginnende Alzheimer
SWOV onderzoekt veilig autorijden onder mensen met de beginnende ziekte van Alzheimer. In voorgaand onderzoek is een methode ontwikkeld om de rijgeschiktheid van ouderen met beginnende dementie te beoordelen. In deze fase wil SWOV er volgens RijschoolPro achter komen of die beoordeling ook echt iets zegt over de rijgeschiktheid in de dagelijkse praktijk..
Hitteplan gemeente Den Haag
De gemeente Den Haag bereidt zich voor op klimaatveranderingen. Mede om deze reden heeft advies- en ingenieursorganisatie Arcadis de opdracht gekregen om een hitteplan te maken voor de gemeente. Hiermee wil Den Haag ervoor zorgen dat kwetsbare groepen mensen beschermd worden tijdens een periode met hoge temperaturen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met hitte-gerelateerde gezondheidsproblemen.
Knarrenhof Zeewolde van start
Met het tekenen van de overeenkomst voor het realiseren van een Knarrenhof in Zeewolde, zetten Woonpalet, Knarrenhof en Aannemersbedrijf Haafkes de laatste formele stap in het ontwikkelproces van dit project. Naar verwachting start de bouw van de Molenhof – bestaande uit 7 sociale huurwoningen van Woonpalet en 16 koopwoningen – in het vierde kwartaal van 2021. “Knarrenhof is een Hof waar mensen kiezen voor nabuurschap. Met voldoende privacy, een eigen huis en terras, maar met een gemeenschappelijke ruimte en tuin.”
‘Neem een zwemlesje of twee’
Nu het officieel zomer is, hopen velen op fijn zwemweer. Waterratten die al op leeftijd zijn, moeten wel oppassen. Zij lopen namelijk de meeste kans om te verdrinken. Dat meldt de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Ook zweminstructeur Bart Thijssen uit Oirschot is van mening dat veel ouderen wel een zwemlesje of twee kunnen gebruiken, zegt hij bij Omroep Brabant.
‘Erfenis ligt áltijd gevoelig’
Journalist Johan Nebbeling beschrijft wekelijks het werk van de notaris in de rubriek Waarvan Akte in het AD en heeft nu 75 afleveringen gebundeld. Vooral erfenissen lijken een garantie voor hommeles binnen de familie. “Het brengt vaak het slechtste en soms het beste in mensen naar boven. Maar het ligt áltijd gevoelig. Neem de zus die jaren voor haar ouders heeft gezorgd en nu ziet hoe haar broer, die op hun kosten heeft mogen studeren, net zo veel erft. Dat voelt onrechtvaardig. Erfenissen gaan altijd over emoties.”