Senioren Journaal van donderdag 23 juli

‘Wijk niet overspoelen met zorgbedrijven’

De Leeuwarder PvdA ziet het plan voor twintig zorgwoningen van Estea Capital aan het Noordvliet niet zitten, meldt de Leeuwarder Courant. Gelet op ervaringen elders in de stad heeft de PvdA geen vertrouwen in het plan van de ontwikkelaar, maar ook speelt een rol het grote aantal zorgwoningen in de wijk. In het bestemmingsplan is nu nog te veel ruimte voor zorgwoningen, aldus de PvdA, die waarschuwt dat  ‘zorgcowboys’ steeds weer kansen zien in de Vlietzone. “Zo’n scenario, waarbij de wijk overspoeld wordt door zorgbedrijven, wil de PvdA beslist voorkomen.”

‘Cybercops’ maken ouderen wegwijs

De proef in zeven Noord-Hollandse gemeenten om kinderen tussen de acht en twaalf jaar op te leiden tot ‘cyberagenten’ blijkt volgens het Noordhollands Dagblad een groot succes. Het initiatief van het Amsterdamse ict-bedrijf Flavour, dat het gratis te downloaden spel ‘Hackshield Future Cyber Heroes’ heeft ontwikkeld, is intussen uitgebreid naar dertig gemeenten. Volgende stap is dat jongeren, die weten hoe ze onder meer phishing, spam, cyberpesten, hacks en online oplichtingspraktijken kunnen herkennen, ouderen hierin wegwijs maken.

Besparen dankzij hoge woningwaarde

Veel huizenbezitters kunnen honderden euro’s per jaar besparen door bij hun hypotheekverstrekker om een lager rentepercentage te vragen, schrijft het AD. Nu de huizenprijzen en dus ook woningwaardes op recordhoogte zijn, groeit het voordeel voor consumenten.  Als de waarde van de woning ver boven het openstaande hypotheekbedrag komt, kan de rente soms wel met enkele tienden omlaag. “Vooral ouderen die al lang een hypotheek hebben, zouden echt even contact moeten opnemen met hun bank”, zegt een deskundige van Independer.

Betaalde mantelzorg ook in Zeeland

Vanaf dit jaar is het in de hele provincie Zeeland mogelijk om een betaalde mantelzorger aan huis te krijgen. “Ouderen willen vaak langer thuis blijven wonen”, zegt Jolanda van de Sluis van Saar aan Huis Noord- en Midden-Zeeland tegen Omroep Zeeland. “Van oudsher leunen Zeeuwen op mantelzorgers in hun omgeving. Familie, buren of vrienden. Maar de jongere generatie trekt vaak weg uit de provincie, dus het wordt steeds moeilijker die zorg goed te organiseren.”

‘Ga het gesprek aan met inwoners’

Hoe stem je als gemeente je inspanningen rond wonen en zorg goed af op wensen en behoeften van inwoners? Geertruidenberg organiseert bewonersavonden voor geïnteresseerde inwoners uit drie kernen, zo is te lezen op Platform 31.In de gesprekken staan drie vragen centraal: Wat kan ik doen om langer thuis te blijven wonen? Wat moet er in mijn huis gebeuren om langer thuis te blijven wonen? Wat is er in mijn wijk nodig om langer thuis te blijven wonen?

‘Verspreiding corona komt bij ouderen terecht’

Arts-microbioloog Marc Bonten is geschrokken van de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen, zegt hij bij EenVandaag.”Dit gaat zo niet goed. Vroeg of laat komt de verspreiding ook bij de kwetsbaren en ouderen terecht.” Dan gaan we weer ziekenhuisopnames en ic-opnames zien. “Jongeren komen minder snel in het ziekenhuis maar die kunnen de ouderen besmetten, die er wel veel problemen mee gaan krijgen.”

COVID-19-vaccin ouderen niet makkelijk

Het is moeilijk om een oud immuunsysteem iets nieuws te leren. Dat maakt de zoektocht naar een nieuw vaccin tegen COVID-19 lastig, schrijft National Geographic. Tests onder ouderen zijn ook van cruciaal belang omdat niet iedereen op dezelfde manier ouder wordt.

Eerste gezamenlijke onderzoek SANO

De studie van wetenschappers van de Universiteit Maastricht naar de impact van verhuizen in de verpleeghuiszorg is, vanwege de grootschaligheid van de studie, de eerste keer dat alle regionale academische netwerken ouderenzorg in Nederland, verzameld in het collectief SANO, samen aan één onderzoek werken. Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) bestaat uit zes regionale academische netwerken voor wetenschappelijk onderzoek in de langdurige ouderenzorg.

‘Ergste problemen CBR eind dit jaar opgelost’

De ergste problemen bij het geplaagde Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zijn eind dit jaar opgelost, belooft nieuwe baas Alexander Pechtold in het AD. Mits er geen tweede coronagolf komt. Wel moet het kabinet bijspringen met tientallen miljoenen euro’s aan coronahulp. Dagelijks spreken ouderen Alexander Pechtold op straat aan over zijn werk. “Ik krijg zelfs briefjes bij mij thuis door de brievenbus geschoven.”

In Bunnik blijven wonen

In Bunnik konden ouderen met een (zware) zorgvraag de afgelopen jaren niet of moeilijk binnen de gemeente blijven wonen. Met de oplevering van gebouw De Weijer is daar verandering in gekomen, meldt LEKSTEDEwonen. Het biedt woonruimte voor mensen met dementie en voor ouderen met een andere zorgvraag. LEKSTEDEwonen verhuurt met voorrang aan inwoners van de gemeente Bunnik met een zware zorgvraag.