Senioren Journaal van vrijdag 22 november
Start-up Plus helpt senioren bedrijf opzetten
Start-ups zijn niet alleen voor twintigers, schrijft NRC. Start-up Plus is een initiatief van Aegon en Leyden Academy on Vitality and Ageing. Met twee trainingsdagen, een online cursus van acht weken en een individuele coach wil het programma de deelnemers – allemaal 50-plussers – aan een eigen onderneming helpen. Als zelfstandig ondernemer kunnen ouderen erg succesvol zijn, zegt Leyden Academy. Een van de ondernemers in spe: “Jonge hond? Ik ben meer een oude hond: ambitieus, maar stap voor stap.”
Pensioenen in tien jaar met 20% uitgehold
Hoewel de prijzen stijgen, gaan ook komend jaar de meeste pensioenen volgens Het Financieele Dagblad niet omhoog. Bijna alle Nederlandse pensioenfondsen zeggen de koopkracht van pensioenen op peil te willen houden, maar slagen daar al sinds de financiële crisis niet of nauwelijks in. De achterstand loopt dit jaar op naar circa 20%.
‘Vergrijzing geen probleem, maar iets moois’
Vergrijzing wordt door de politiek meteen als een economisch probleem voorgesteld, zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland: jongeren moeten langer werken en het is lastig om voor genoeg AOW te zorgen. “Terwijl vergrijzing juist iets moois is, we worden ouder en leven langer en gezonder. Dat is iets prachtigs.”
‘Naar nieuwe manier van denken over zorg’
“De zorgvraag zal in 2040 verdubbeld zijn ten opzichte van vandaag terwijl de beroepsbevolking 10 à 20 procent krimpt.” De bestuurder van de Zorggroep in Limburg roept in EenVandaag daarom op tot een nieuwe manier van denken over zorg. “We zullen per buurt, per wijk moeten gaan kijken: wat kunnen de mensen doen voor hun naasten want op hen zullen we in de toekomst een groter beroep moeten doen.”
Online test als hulp voor mantelzorgers
Zorgverzekeraar CZ wil samen met gemeenten mensen ondersteunen bij het invullen van mantelzorgtaken. Hiervoor is de online Mantelzorgtest beschikbaar, meldt ICT & Health. Met deze test moeten mantelzorgers meer zicht krijgen op de belasting die hun mantelzorgtaken met zich meebrengen.
Model dat kans op dementie berekent
Hoe groot is iemands kans op dementie? Dat kunnen artsen volgend ZonMw-magazine Mediator nu voorspellen dankzij een rekenmodel, ontwikkeld onder leiding van Wiesje van der Flier. De onderzoekers maakten ook een app die patiënten en artsen ondersteunt bij het gesprek over de diagnose.
Aging on place in Japan en Zwolle
In aflevering 2 van de RTL-serie ‘De Bejaarden Komen’ wordt onder meer gekeken naar Japan waar ze veel met robots doen en kiezen ze voor ‘aging on place’. Ook een impressie uit Zwolle, waar ze met de Knarrenhof al met ‘aging on place’ zijn begonnen, voor ouderen met hogere én lage inkomens.
Ella (84) tinderde erop los en is nu verloofd
“Veel ouderen zijn bang voor datingsites als E-matching of voor Tinder”, zegt Ella Boersma (84) tegen de Telegraaf. “Ze vragen: ’Hoe durfde je dat?’. Ik wil daarin een voorbeeld zijn. Je hoeft niet alleen en ongelukkig thuis te zitten als je – zelfs op hoge leeftijd – nog heel goed iemand kunt ontmoeten! Verliefd worden op mijn 80ste voelt hetzelfde als op mijn 18de. We zijn zo ontzettend blij met elkaar.”
Kwart doet ’s avonds de voordeur niet open
Ruim een kwart van de Nederlanders doet ’s avonds de deur niet meer open als er wordt aangebeld. Dat blijkt volgens Trouw uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).
Leren praten over levensvragen
Zorgverleners leren te praten over zingeving met patiënten in de palliatieve fase en hun naasten. Dat is volgens magazine Mediator het doel van een ZonMw-project dat spirituele zorg wil inbedden in de reguliere zorgverlening. ‘Het gaat erom dat je er voor iemand bent, luistert en juist even níét iets doet.’
‘Erfrechtplanning 87% niet goed geregeld’
Bij de Telegraaf vandaag een commerciële bijlage Zorg voor Later. Hierin onder meer een artikel over erfrechtplanning. “Zonder levenstestament geef je de regie van je geld uit handen. Eigenlijk van je hele leven.” Maar liefst 87% heeft het niet goed geregeld, zeggen ze bij Erfrechtplanning.
Ok boomer, ok millennial
Het is allemaal waar, schrijft de hoofdredacteur van het AD: “De babyboomer heeft het nu waarschijnlijk beter dan jongeren het straks zullen hebben. Daar staat tegenover dat jongeren het nu beter hebben dan de babyboomer het vroeger had.”Het aanzetten van tegenstellingen tussen jong en oud helpt niemand verder. “Kijk naar de mens, niet naar de groep. Gepraat over generaties leidt vaak tot generalisaties. En niemand heeft er trouwens voor gekozen om als babyboomer geboren te worden. Of als millennial. Je probeert er het beste van te maken.”