Senioren Journaal van dinsdag 22 juli

Sociaal Pensioen als ontdekkingstocht

‘Met het project Sociaal Pensioen gaan we samen op ontdekkingstocht’, aldus Zorg Innovatie Forum. ‘Geen kant-en-klaar programma, maar ruimte voor verhalen, ideeën, discussies en nieuwe ingangen.’

Levenseindegesprek voor ieder die dat wil

De overheid moet levenseindegesprekken faciliteren tussen arts en patiënt voor iedereen die dit wenst. Dit staat in een brief waarin de NVVE oproept bij de verkiezingen stevig stelling te nemen inzake medisch-ethische kwesties.

Vrolijker en fitter dankzij sportschool

Hoe ouderen in Lelystad de sportschool ontdekken. ‘Je denkt toch snel: dat is niets voor mij, al die apparaten en die jonge mensen. Maar dankzij de begeleiding voel ik me op mijn gemak. En ik merk echt verschil: ik slaap beter en voel me sterker.’

AOW baseren op percentage dat is gewerkt

Wil de jonge generatie parttime werken? Prima, ‘maar daar hoeft de huidige AOW’er niet voor te bloeden. Eerlijker is de AOW voor de toekomst te baseren op het percentage waarop gewerkt of afgedragen is.’

Huisartsen stellen pensioen nog even uit

Ze zijn bijna 70 jaar en mogen dus al lang en breed met pensioen. Maar voor drie Enschedese huisartsen is dat geen optie, omdat ze geen opvolging hebben en hun patiënten niet in de kou willen laten staan. Ze zijn een nieuwe praktijk begonnen.

Einde voor Sociaal Goud

Tweehonderd eenzame ouderen in De Fryske Marren helpt Sociaal Goud per jaar, maar daar komt een einde aan. Het project was gebaseerd op het inzetten van mensen met een uitkering. Maar die zijn er veel minder, omdat er veel meer werk is.

Verzilverlening stopgezet

In Oss is de verzilverlening, een regeling die ouderen met een eigen woning moest ondersteunen bij het financieren van woningaanpassingen, stopgezet. De lening is nauwelijks aangevraagd.

Eerst hulp zoeken bij familie of buren

‘We vragen inwoners vaker om eerst hulp te zoeken bij familie, vrienden of buren. En andersom: dat we elkaar helpen als dat kan’, aldus de Perspectiefnota van de gemeente Almelo. ‘We kijken beter welke zorg echt help en het meeste effect heeft.’

Deep Democracy in woongemeenschap

‘Deep Democracy is een gespreksmethode waarin de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in de besluitvorming van de meerderheid.’ De LVGO (gemeenschappelijk wonen ouderen) houdt er een themamiddag over.

Hier willen we wél wonen!

De oude verzorgingshuizen (voor zover die nog bestaan) zijn niet meer van deze tijd, maar dit is waar we wél van houden: Plusonline belicht De Berkenhof ’s-Gravenzande, Thuisplusflats Rotterdam en Liv Inn Hilversum.