Senioren Journaal van woensdag 22 december
Te hoog inkomen voor sociale huur
In de gemeente Hof van Twente verwachten de beide woningcorporaties de komende jaren een verschuiving van de vraag, meldt dagblad Tubantia: van de traditionele rijwoning naar meer klein, betaalbaar en toegankelijk wonen. Een groot deel van de 75-plussers komt gezien de inkomenspositie niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ze hebben te veel inkomsten. Daardoor neemt volgens de gemeente de behoefte aan woningen in de vrije sector huur en koop toe.
Vergrijzing dé sociale kwestie
De hoofdredacteur van Skipr/Zorgvisie, Simon Broersma, heeft een tiental betrokkenen bij Ouder Worden 2040 geïnterviewd over diverse relevante thema’s. Op de website www.ouderworden2040.nl vind je de gehele reeks met video’s. Marilyn Haime, lid van de Raad van Ouderen, ziet de dubbele vergrijzing als dé sociale kwestie van deze eeuw.
Duizend extra doden per week
De oversterfte in Nederland is hoog, schrijft de Telegraaf, ook als je de geregistreerde coronadoden niet meetelt: momenteel sterven er wekelijks zo’n duizend mensen meer dan mocht worden verwacht. Wat zijn de oorzaken? Niemand die het weet. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat de regering een academisch onderzoek laat uitvoeren. “Duizend extra doden per week, dat vraagt om onderzoek.”
Hoe de booster vervroegen
Mensen van 75 jaar en ouder die een afspraak voor een boosterprik ingepland hadden staan voor na 9 januari, hebben gisteren een sms-bericht ontvangen van de GGD, waarin instructies staan over het vervroegen van die afspraak. In de Tweede Kamer zei minister Hugo de Jonge volgens de Volkskrant dat het waarschijnlijk niet gaat lukken om alle 60-plussers nog voor de jaarwisseling een boosterprik te geven. De gezamenlijke seniorenorganisaties stelden gisteren dat een miljoen ouderen het nakijken hebben. KBO-Brabant denkt volgens het Eindhovens Dagblad dat de gezamenlijke aanpak van GGD en huisartsen in Zuidoost-Brabant een goede oplossing is voor heel Nederland: Veel praktijken in die regio gaan één of twee dagen dicht. Zij boosteren dan een deel van hun eigen patiënten: 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid.
Niet lacherig doen over kletskassa
Er zijn heel veel initiatieven voor tegen eenzaamheid. “Maar die zijn vaak op iederéén gericht en dat werkt niet”, zegt hoogleraar Anja Machielse in BN De Stem. “Er zijn ook ouderen die last hebben van emotionele eenzaamheid, die alleen een goed gesprek willen met iemand. Daar is veel minder oog voor.” Er wordt soms lacherig gedaan over de kletskassa’s in de supermarkt. Onterecht, zegt Machielse. “Er zijn mensen die drie keer per dag een boodschap doen omdat dat het enige praatje is dat ze hebben.”
Samen tegen cybercrime
Samen zorgen we dat misdaad niet loont. Dat is het motto in een artikel van KBO-Brabant in in een special die gisteren bij de Telegraaf werd verspreid met als titel: De Gouden Jaren. “Oplichters proberen steeds nieuwe manieren uit om mensen geld afhandig te maken. KBO-Brabant volgt deze bizarre ontwikkelingen op de voet en wil met (bestaande en nieuwe) activiteiten bereiken dat senioren weerbaar zijn en blijven tegen alle vormen van criminaliteit.”
Een stuk groen of seniorenwoningen
Wat is belangrijker: groen of seniorenwoningen? De discussie over de zeven sociale huurwoningen aan de Eemnesserweg in Laren lijkt nog niet voorbij, schrijft de Gooi- en Eemlander. De Diaconie bedacht het woonproject, waar ouderen samen kunnen wonen, op ‘rolstoelafstand’ van de winkels. Waarom kan dit woonproject niet op een andere locatie is de vraag van omwonenden. En waarom kan dit niet wachten tot na de verkiezingen?
Avatar voor wie niet digitaal vaardig is
Digitale zorg assistent Anne zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven én een maatje in huis hebben, meldt Oost NL. “Anne is een avatar, een virtueel persoon waar mensen echt een connectie mee krijgen. Ze kent verschillende gezichtsuitdrukkingen en is speciaal ontwikkeld voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn.” Het programma De Groeiversneller ondersteunt Anne4Care. “We zijn dankzij een groeivoucher echt een stap verder gekomen met Anne.”
Armoedebeleid en Pensioenen
Er komt een minister voor Armoedebeleid en Pensioenen. Telegraaf-columnist Marcel Peereboom Voller schrijft: “Als één en één twee is, is dit een combi die mij schrik aanjaagt.”
Impact hogere AOW-leeftijd
“Laagopgeleiden, met name vrouwen, worden het meest getroffen door verhoging van de AOW-leeftijd.” Dit is een van de conclusies van een onderzoek van kennisinstituut Netspar: Er moet meer aandacht besteed worden aan de impact die de hogere AOW-leeftijd heeft op specifieke groepen, zoals laagopgeleiden. Ook moet nagedacht worden over beleidsmaatregelen die het voor kwetsbare groepen mogelijk maken om de hogere AOW-leeftijd werkzaam te bereiken.
‘Een op de zes kan eerder stoppen’
Een pensioenrechtadviseur van Pensioenlogica schat in het Haarlems Dagblad dat 1 op de 6 Nederlanders desgewenst eerder kan stoppen met werken. Hij denkt dan aan tweeverdieners die elkaar trouw zijn gebleven (‘Een echtscheiding hakt er ook financieel behoorlijk in’), samen driemaal modaal verdienden, met een goede pensioenregeling, een (grotendeels) afgeloste hypotheek, zonder schulden, met spaargeld en vaak ook nog een erfenis. Afhankelijk van hun uitgavenpatroon kunnen zij vijf of anders twee jaar eerder met pensioen gaan. “De tijden van goudgerande regelingen met individuele afvloeiingsregelingen zijn voorbij.”
Hoe houden we de koffiepot vol
In de gemeenteraad van Aalsmeer werd een motie ingediend om het gratis kopje koffie na de wekelijkse zwemactiviteit voor 50-plussers terug te laten keren. “Het is immers bewezen dat een relatief kleinschalig georganiseerd initiatief juist bijdraagt aan de strijd tegen eenzaamheid.” De motie haalde het niet, meldt de Nieuwe Meerbode. Reden was de mogelijke precedentwerking. Een inwoner is nu een actie gestart: ‘De koffiepot moet vol blijven’.
Woon- en zorghuis met fietscafé
In het buitengebied van Weert kan een woon- en zorghuis komen voor 34 ouderen. Bedoeling is dat te combineren met een fietscafé. Het gaat volgens De Limburger om een soortgelijk concept als dat van Scheyvenhof in Leudal, waar ze nu een wachtlijst hebben. Het zorgconcept, waarbij ouderen een eigen woonruimte huren en zorg aan huis krijgen in een groene omgeving, moet landen op een voormalige landgoed. Onder meer het fietscafé (liggend aan recreatieve fietsroutes) moet zorgen voor veel contact met de buitenwereld.