Senioren Journaal van dinsdag 21 december
Rabobank voortouw oplossen wooncrisis
Er is veel te weinig aandacht voor het tekort aan woningen voor senioren. Er moet flink bijgebouwd worden. De Rabobank wil daarbij het voortouw nemen, meldt het Eindhovens Dagblad. De ‘kring’ Oost-Brabant van de bank is landelijk de eerste die ook daadwerkelijk aan de slag gaat met wat zij de ‘verborgen woningcrisis’ noemen. “We willen de problemen op de agenda zetten, alle partijen bijeenbrengen om een soort pact te sluiten én ook daadwerkelijk helpen bij het bouwen, door de financiering aan te bieden. Zo willen we een beweging op gang brengen.”
‘Snel70-plus-afsprakenlijn instellen’
“Maak een afspraak voor een boosterprik’”, roept minister Hugo de Jonge keer op keer. Maar volgens KBO-Brabant hebben veel ouderen helemaal geen idee hoe dat moet. “Mensen zijn radeloos. Stel een apart telefoonnummer in voor 70-plussers!” Het echt dramatisch, aldus KBO-Brabant in de Brabantse dagbladen. “ Ouderen laten ons weten dat ze al een week aan het bellen zijn, maar er gewoon niet tussen komen.”
Hoe online gezondheidsinformatie presenteren
‘Om online gezondheidsinformatie zo effectief mogelijk te maken, specifiek voor oudere patiënten, moeten we verschillende strategieën overwegen hoe de informatie te presenteren’, zegt onderzoeker Melanie de Looper. Een website speciaal ontwikkeld voor oudere patiënten met kanker werd positief geëvalueerd.
Meerjarenplan Seniorenraad Veldhoven
De Seniorenraad Veldhoven heeft een meerjarenplan opgesteld voor de jaren 2022-2024.. De twee pijlers zijn de informatievoorziening aan de senioren en de beleidsadvisering van gemeente en andere instanties. De belangenbehartiging richt zich voornamelijk op de aspecten wonen, welzijn en zorg. Daarom zijn binnen de Seniorenraad drie vaste werkgroepen gevormd, die zich ieder op een van die aspecten richten.
Gelukkig ouder worden aan den IJssel
Zes ouderenzorgorganisaties in Capelle en Krimpen aan den IJssel hebben hun handen ineengeslagen om meer samen te werken in en naar de toekomst. Met inwoners zijn zij, tegen de achtergrond van de dubbele vergrijzing gesprekken gestart over de vraag ‘Wat betekent gelukkig ouder worden voor u?’. Daar kwamen zes rode draden uit, die onderwerp werden van een breed maatschappelijke debat. De wethouder van de gemeente Krimpen heeft nu betrokken partijen uitgenodigd om te spreken over de verdere samenwerking.
Doarpshelp: vrijwilligers helpen ouderen
Al bijna tien jaar kennen de dorpen Mildam en Katlijk het vrijwilligersnetwerk Doarpshelp. Zo’n dertig vrijwilligers helpen ouderen met tal van zaken zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Elke vrijwilliger van Doarpshelp heeft een eigen groepje ouderen die ze minstens twee keer per jaar bezoeken. Soms komt het voor dat mensen elke week worden bezocht, dat verdelen ze dan over een groepje van zo’n zes vrijwilligers.
Facebook feest voor nepboomers
Op Facebook bestaan tientallen groepen waar jongeren doen alsof ze boomers zijn, is te lezen in NRC. Daar vieren ze de sociale en digitale onhandigheid van hun ouderen. Op de forumwebsite Reddit vind je de grootste fictieve Boomertown. De pagina r/boomershumor kent bijna 260.000 nep-babyboomers.
Beter Samen bij leven met dementie
In een Beter Samen filmpje vertellen drie naasten van iemand met dementie over hun ervaringen met optrekken met een breed netwerk van vrienden en kennissen in een leven met dementie, aldus het Ben Sajet Centrum. Deze naasten gaan in gesprek, sámen met de zorg of welzijnsprofessional die hen in de samenwerking met het netwerk faciliteerde.
Ben ik (75) te oud voor vrijwilligerswerk?
Ouderendeskundige Dorly Deeg geeft antwoord in het AD: “Ouderen nemen een groot deel van het vrijwilligerswerk in Nederland voor hun rekening. In de afgelopen dertig jaar zijn meer ouderen, vooral vrouwen, dit werk gaan doen. Van uw leeftijdsgenoten doet momenteel liefst vier op de tien een vorm van vrijwilligerswerk. Dat beantwoordt meteen uw vraag: nee, u bent er niet te oud voor!” In de meeste gemeenten zijn vrijwilligerscentrales waar vraag en aanbod bij elkaar komen, aldus Deeg. Zie ook vrijwilligerswerk.nl.
Hoezo Geraniums?
‘Maak gebruik van de arbeidskracht van vitale gepensioneerden.’ Die oproep deed de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan werkgevers en pensioenfondsen. Veel gepensioneerden van ABP kiezen nu al ervoor om actief te blijven tijdens hun pensioen. Wat drijft hen om niet ‘achter de geraniums’ te gaan zitten? In de serie ‘Hoezo Geraniums?’ gaat ABP op zoek naar het antwoord.
‘Wetten gedwongen zorg moeten beter’
De stofkam moet door twee wetten voor gedwongen zorg. Dat blijkt volgens Medisch Contact uit een eerste evaluatie van de Wet zorg en dwang (Wzd) en Wet verplichte ggz (Wvggz) die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Onderzoekers zien ruimte voor 43 verbeteringen om de wetten werkbaarder te maken voor zorgaanbieders, en patiënten en cliënten er beter mee te dienen.
‘Minder pensioen dan in 2008’
“Dat er in de presentatie van het regeerakkoord en in de commentaren in het parlement met geen woord gerept wordt over de belangen van 3 miljoen Nederlanders is verbazingwekkend en betreurenswaardig”, schrijft een lezer van dagblad Tubantia. “De meeste gepensioneerden ontvangen in 2021 bruto en netto minder pensioen dan in 2008.”
Zorgmedewerker gaat er nauwelijks op vooruit
Zorgmedewerkers met een modaal inkomen gaan er komend jaar nauwelijks op vooruit, meldt RTL Nieuws. Dat is volgens hr-dienstverlener Visma Raet mede het gevolg van de hogere pensioenpremie van Pensioenfonds Zorg & Welzijn komend jaar. “Met de stijging van de premie met 0,4 procent hebben zorgprofessionals volgend jaar een zeer minimale stijging in het nettosalaris”, zegt Visma Raet.