Senioren Journaal van woensdag 21 april
Effect van vaccinaties zichtbaar bij ouderen
Het effect van de vaccinaties is te zien in de oudere leeftijdsgroepen, zegt het RIVM tegen RTL Nieuws. Onder mensen boven de 60 jaar neemt het aantal ziekenhuisopnames niet langer toe, en bij mensen boven de 80 zien we een afname van nieuwe besmettingen. “Dat is positief nieuws.”
‘Regels in verpleeghuizen kunnen soepeler’
Verpleeghuizen versoepelen de regels nog nauwelijks, ondanks dat een groot deel van de bewoners is ingeënt. De meeste ouderen mogen hun geliefden niet knuffelen, de restaurants blijven veelal dicht en bezoekregelingen blijven overeind, schrijven AD en NRC. “Verpleeghuizen lopen voorop met vaccineren, er kan meer.’’ Dat stellen onderzoekers van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen, die al een jaar 76 verpleeghuizen verspreid over het land volgen.
Kortslapers meer kans op dementie
Vijftigers en zestigers die regelmatig zes uur of korter slapen per nacht, hebben meer kans op dementie dan leeftijdsgenoten die zeven uur of langer slapen. Dit toont een Frans-Britse studie aan. De link tussen slaapduur en dementie was al gelegd, maar nog niet eerder zo overtuigend aangetoond, schrijft Trouw. “Het is een bevestiging dat slecht slapen een onafhankelijke risicofactor is”, aldus een reactie vanuit Radboudumc. Het lastige is echter dat slecht slapen ook een eerste uiting van dementie kan zijn.
50Plus: ‘ouder worden’ prioriteit
50Plus-leider Liane den Haan vindt dat ‘ouder worden’ prioriteit moet hebben, zei ze gisteren volgens de NOS na haar bezoek aan informateur Herman Tjeen Willink. Dat de groep ouderen groeit heeft volgens haar grote consequenties voor allerlei onderwerpen, zoals de woningmarkt, het pensioenstelsel en de gezondheidszorg. Daar moeten partijen bij de vorming van een nieuw kabinet wat haar betreft dus afspraken over maken.
Reizende tentoonstelling over beroepen
QuaRijn en MAAK Veenendaal zetten gezamenlijk het project op om ouderen afleiding te kunnen bieden in coronatijd. Gekozen is voor een reizende tentoonstelling, omdat die altijd kan doorgaan. Thema is beroepen, schrijft De Gelderlander, omdat mensen daar veel over kunnen vertellen.” “Het is belangrijk dat ouderen blijven meedoen aan de maatschappij. Ook mensen met dementie zijn bij het project betrokken, want iedereen heeft een verhaal. We hopen dat de tentoonstelling gesprekken op gang brengt. Tussen ouderen onderling, maar ook tussen ouderen, verzorgers en familieleden.”
Meerderheid 50-plussers wil coronavaccin
Bijna driekwart (71%) van de 50-plussers die nog geen coronavaccin heeft gekregen, is zeker van plan die te gaan halen. Een deel (14%) twijfelt nog en de rest wil helemaal geen prik. Dit blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “(Social) media dragen bij aan de twijfel. Bij maar liefst 64 procent van de senioren veroorzaakt berichtgeving over het vaccinatiebeleid en vaccins onrust. Hier geldt dat er helder en eenduidig gecommuniceerd moet worden.”
Somberheid over houdbare ouderenzorg
‘Voor het eerst maak ik mij écht zorgen over de ouderenzorg van de toekomst”, blogt Vilans-directeur Henk Nies. “Niet omdat de demografie zorgwekkend is, de arbeidsmarkt krap is en de kosten stijgen. Dat weten we al decennia. Nee, wat echt zorgwekkend is, zijn de snel groeiende hoeveelheid adviesrapporten over deze vraagstukken en het gebrek aan eenheid en continuïteit in ons landsbestuur.”
MET brengt erfgoed naar ouderen toe
Een Mobiele ErfgoedTentoonstelling (MET) moet erfgoedschatten naar kwetsbare ouderen, voor wie museumbezoek niet vanzelfsprekend is, toe gaan brengen. Met de ‘MET’ kunnen erfgoedorganisaties in Lochem en Zutphen makkelijk zelf een expositie in elkaar zetten en op binnenlocaties laten zien, aldus dagblad De Stentor. De MET werd ontwikkeld door beide gemeenten in samenwerking met de Muzehof.
Leefplezierplan op locatie
In juni 2019 is het project Leefplezierplan op locatie van start gegaan bij Stichting Azora en Zorggroep Elde Maasduinen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Leyden Academy in samenwerking met de zorgkantoren van Menzis en VGZ en ondersteund door het ministerie vanVWS. Inmiddels zijn bij twee locaties de basistrainingen afgerond, zijn er honderd medewerkers getraind, zijn 25 interne coaches opgeleid en is het elektronisch cliëntendossier aangepast. Nu is het tijd voor het tweede onderdeel van het project: het Leefplezierplan verder borgen binnen de organisatie.
Huis in de Duinen voor bewoners en buurt
Bewoners en senioren in de omgeving van het nieuw te bouwen Huis in de Duinen kunnen rekenen op een goed toegeruste ontmoetingsruimte. De gemeente Zandvoort, ouderenzorgorganisatie Kennemerhart en woningcorporatie Woonzorg Nederland hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De drie partijen zijn het eens geworden over het beheer en exploitatie van de ruimte, die plaats gaat bieden aan ontmoetingen voor bewoners en mensen uit de buurt.