Senioren Journaal van woensdag 2 september
Woonzorg Nederland versnelt ambities
Woonzorg Nederland breidt het aanbod van passende woningen en woonvormen voor ouderen uit. Om de ambities sneller dichterbij te brengen heeft de woningcorporatie een programmamanager Formules en een projectontwikkelaar aangetrokken, die veel ervaring hebben met zorgvastgoed. Woonzorg Nederland werkt aan formules waarmee ouderen langer thuis kunnen blijven wonen op een hoger welzijnsniveau. Doelstelling is om 10% te groeien in de komende 10 jaar.
Nieuwe woonvorm kwetsbare ouderen
Het aantal ouderen met dementie en ernstige psychiatrische klachten neemt toe. GGZ-instelling Mediant en verpleeghuis Liberein willen voorkomen dat zij tussen wal en schip vallen. Hun initiatief leidt in Enschede mogelijk tot een speciaal centrum voor deze groep patiënten, schrijft dagblad Tubantia. Door de overeenkomst krijgt Mediant met voorrang recht op plaatsen in Liberein. Bovendien detacheert Mediant psychiatrisch deskundigen bij verpleeghuis Bruggerbosch, dat ressorteert onder Liberein.
Videobellen meeste nieuwe gebruikers
In de afgelopen maanden hebben ouderen het online vermaak, zoals spelletjes doen, muziek luisteren, series kijken en e-boeken lezen, ontdekt en dit veel vaker gedaan dan voor de coronacrisis. Digitaal contact onderhouden met familie en vrienden nam, zoals verwacht,ook aanzienlijk toe. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 ouderen. Opvallend is dat videobellen de meeste nieuwe gebruikers heeft gekregen; tien procent had dit nog niet eerder gedaan.
Kabinet: geen onderscheid tussen jong en oud
Enkele leden van het Outbreak Management Team opperden onlangs ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid meer af te schermen van de rest van de samenleving. Op die manier zouden jongeren meer ruimte krijgen. “Het is niet verstandig om die weg op te gaan”, zei minister Hugo de Jonge gisteravond volgens het AD op de persconferentie over het coronabeleid. “De groep die kwetsbaar is, is heel groot. Jonge mensen gaan niet alleen met jonge mensen om. Zij gaan ook op bezoek bij opa en oma. Dat kan een aanjagende rol spelen in de verspreiding van het virus. We gaan deze crisis alleen als één samenleving te boven komen. We moeten dit samen doen.”
Veel valrisicoverhogende medicatie
Van de 60-plussers die zich melden op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gebruikt ruim tweederde medicatie die het risico op vallen verhoogt. Dat blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek waarover het tijdschrift Huisarts & Wetenschap bericht.
Kliniek dementie en gedragsproblemen
Aafje en Antes slaan de handen ineen om een nieuwe kliniek te bouwen voor mensen met dementie en gedragsproblemen. Het is de eerste keer dat instellingen voor ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg samen iets opbouwen, aldus AD Rotterdams Dagblad. De kliniek komt op het terrein van Antes in Capelle aan den IJssel. Zij aan zij zullen de twee grote Rotterdamse organisaties in de nieuwe kliniek zorg bieden aan ouderen, die te maken krijgen met dementie met ernstige gedragsproblemen door een psychiatrische aandoening.
Hulp voor als u krap zit
Gelukkig zijn er allerlei initiatieven en instanties die hulp aanbieden bij stille armoede die heerst onder een groep ouderen, aldus KBO-PCOB. “Dus stap over die drempel en pak deze uitgestoken hand aan”: Voedselbank, Kledingbank, Speelgoedbank, Vakantiebank en Zonnebloem, Huishoudelijke hulp en klussen, Gratis spullen ophalen,Toeslagen.
Meer preventief testen in verpleeghuizen
Ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB reageren volgens NU.nl met gemengde gevoelens op de aankondiging van het kabinet dat in verpleeghuizen de komende periode wekelijks preventief getest wordt in het geval van een uitbraak. Een groep wetenschappers van het Amsterdam UMC adviseerde dat aan het ministerie van VWS. “We willen geen herhaling van wat zich heeft voorgedaan bij de eerste golf”, zegt Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team in EenVandaag. Ondanks strenge handhaving van de regels ging verpleeghuis het Parkhuis in Dordrecht in rap tempo van 0 naar 117 coronabesmettingen. Een raadsel, want veel bewoners vertoonden geen symptomen. De Volkskrant publiceert een reconstructie van een uitbraak waarbij 31 bewoners overleden, en die tot een nieuwe richtlijn leidde.
NN investeert in ouderenplatform Klup
Ouderen online met elkaar verbinden om er offline samen op uit te gaan. Dat is de missie van ouderenplatform Klup. Sinds de oprichting heeft netwerk 60.000 gebruikers met wekelijks rond de 200 activiteiten. Nationale-Nederlanden ziet als grootste pensioenverzekeraar van Nederland de potentie van het netwerk en is een strategische samenwerking aangegaan, meldt amweb.
Wie krijgt er voorrang op de intensive care?
Het triage-draaiboek voor ic ligt klaar, met een handvat voor keuzes bij volle ic’s. “Met het draaiboek wordt een rationele beslisboom gepresenteerd, die voorbij gaat aan de complexiteit en individualiteit van de beslissing over leven en dood”, schrijft Pauline Meurs (hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg) in het FD. “Een volgend draaiboek moet daarom juist rafelig zijn, met open einden en met de mogelijkheid om het constant aan te passen. Zodat we niet vergeten dat voor elke patiënt opnieuw een aparte beslissing moet worden genomen.
Seniorenboekje Bornerbroek
In Bornerbroek is het Handboek voor Senioren officieel gepresenteerd. De wethouder was erbij en vond het een prachtig initiatief, aldus Tubantia. Bij het maken van het boekje bleek volgens de Ouderencommissie Dorpsbelangen dat er in Bornerbroek veel meer te doen is dan de mensen denken. “Het doel is om met dit boekje ouderen in beweging te krijgen en te houden. Het boekje geeft een handzaam overzicht, compleet met tijden en telefoonnummers.”