Senioren Journaal van donderdag 3 september

Reeks locaties voor hogere inkomens

In een oude kloostertuin in Rosmalen verrijzen 48 appartementen in drie paviljoens. De keuze voor het buitengebied, aan de rand van een natuurgebied, is vooral een keuze voor de toekomst, aldus exploitant Staetes: zelfstandig wonen met de zorg voor later. Het project in Rosmalen moet het eerste worden van vijftig tot zestig locaties in het land, schrijft het Brabants Dagblad. Met een koopprijs van 350.000 tot 550.000 euro gaat er gebouwd worden voor senioren met midden- en hoge inkomens. ‘Hier geen tilliften, maar fitnesszaal.’

Bijzonder hoogleraar Vitaliteit

In Leiden is dr. David van Bodegom benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Vitaliteit in een verouderende populatie’. Het betreft een nieuwe bijzondere leerstoel die is ingesteld namens kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing. Van Bodegom zal onderzoek doen naar twee thema’s:  ‘peer coaching’ ( beweeggroepen van oudere wijkbewoners die doordeweeks ’s ochtends samen bewegen en door ouderen zelf worden geleid) en de invloed van de omgeving (hoe kunnen we de dagelijkse omgeving inzetten om mensen te helpen gezonder oud te worden).

Geen zorgen over ondervoeding

Volgens wethouder Peter van Bergen zijn er in de gemeente Dronten geen urgente signalen dat ondervoeding bij ouderen een probleem is. Dat schrijft hij, zo meldt De Drontenaar, aan de gemeenteraad, die ruim een jaar geleden aandacht vroeg voor dit onderwerp. B en W schrijven dat er is gesproken met verschillende partijen en dat daaruit geen problemen naar voren zijn gekomen.

‘Mensen willen actief en van belang zijn’

Er zijn 3,2 miljoen 65-plussers in Nederland. Hoeveel er werken is niet bekend, en ook niet waarom ze dat doen. Volgens de directeur van uitzendbureau Actief 65+ is het meestal een combinatie van factoren die mensen achter de geraniums vandaan trekt en de werkvloer op, zegt hij in het Brabants Dagblad. “Als het helemaal niet om het geld ging, konden ze wel vrijwilligerswerk gaan doen. Maar mensen willen vooral ook actief zijn, van belang zijn, en tussen de mensen.”

Vaccin getest op Nederlandse ouderen

Wetenschappers gaan volgens de NOS onderzoeken of een tuberculosevaccin kwetsbare ouderen beschermt als die besmet raken met het coronavirus. Deze week starten 22 ziekenhuizen met onderzoek bij zo’n 6000 kwetsbare ouderen. Ze bekijken ook of het vaccin effect heeft op andere luchtweginfecties.

‘Staaltje pure leeftijdsdiscriminatie’

Het coronavirus zet de relatie tussen generaties op scherp, of doet columnist Schimmelpenninck dat, vraagt Henriette Greidanus (gepensioneerd welzijnswerker en journaliste) zich af in de Volkskrant. Schimmelpenninck lijkt volgens haar zelf te radicaliseren “door alle ouderen neer te zetten als aparte groep die het welzijn van Nederland in de weg zit. Een staaltje pure leeftijdsdiscriminatie waar kennelijk geen taboe meer op zit.” We moeten juist alles doen om de verhoudingen niet op scherp te stellen en agressie in de omgang met elkaar te beperken, schrijft Henriette Greidanus.

Wethouder en ouderen klaar met elkaar

Onbeschoft. Zo kwalificeert wethouder Maruška Lestrade van de gemeente Boxtel volgens het Brabants Dagblad brief die zij ontving van de werkgroep ‘Samen ouder worden in Boxtel’. “Vooral voor onze ambtenaren die zowat gillend gek worden van het werk dat ze voor deze groep moeten verzetten.” ‘Samen ouder worden in Boxtel’ is een samenwerking van een aantal ouderenorganisaties, die vorig jaar een plan voorlegde om komende problemen door de vergrijzing in Boxtel aan te pakken. Dat voorstel blijft maar op de plank liggen, is het verwijt in de brief van de werkgroep richting Lestrade.

Beleefhuis weer regulier geopend

Sinds 1 september kunnen bezoekers weer zonder afspraak een bezoekje brengen aan het Beleefhuis in Assen. Het gaat om een speciale woning, die voorzien is van allerlei aanpassingen in en om huis. Woningcorporatie Actium trof diverse maatregelen om het Beleefhuis aan de RIVM-richtlijnen te laten voldoen en live bezoek weer mogelijk te maken.   Het Beleefhuis blijft ook online actief.

Senioren extra voorzichtig

Veel ouderen nemen extra maatregelen om te voorkomen dat ze besmet raken met het coronavirus. En zijn nog steeds heel voorzichtig in wat ze wel en niet doen. Zo gaat twee derde van de senioren minder vaak naar de supermarkt, gaat niet naar activiteiten en verenigingen en gaat één op de drie senioren niet op bezoek bij anderen. Dat blijkt uit een peiling van ANBO, belangenorganisatie van ouderen. Ruim 1700 senioren deden mee aan de peiling.

Meer aandacht voor osteoporose

Bij 1 op de 3 Nederlanders boven de 50 jaar die met een eerste botbreuk op de spoedeisende hulp terechtkomen, is osteoporose de onderliggende oorzaak. Deze chronische aandoening kan iemands levenskwaliteit flink aantasten, maar wordt vaak niet tijdig gediagnosticeerd. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in het ‘Verbetersignalement Osteoporose’.

Senioren Atelier in Gorinchem

Kunstenares Marleen van Zwienen opent 10 september in Gorinchem de deuren van haar Senioren Atelier, schrijft AD Rivierenland. Ouderen krijgen zes weken les in diverse kunsttechnieken. Maar de workshop is ook bedoeld om nieuwe sociale contacten te leggen.