Senioren Journaal van donderdag 2 juni

Accepteer kwaliteitsverlies ouderenzorg

Blijmakers, Zorghulpen of Helphulpen? Een tekort aan beroepskrachten en de inbreng van informele zorgverleners zal uiteindelijk leiden tot een aangepast kwaliteitsbegrip, schrijft een manager financiën en kwaliteit in de ouderenzorg. Dit kan alleen acceptabel zijn als dit breed gedragen wordt in de samenleving.

Studenten in de huid van ouderen

Hoe moet het Nederlandse zorgsysteem omgaan met de uitdagingen van een ouder wordende samenleving? Leidse studenten kropen met ageing suits in de huid van ouderen om vervolgens in co-creatie met ouderen tot antwoorden te komen. Geheel in lijn met het motto van het regionale Ouderenberaad: Praat mét ouderen, niet óver.

Verkeersbeurs voor senioren

55-plussers uit Drechtsteden en Alblasserwaard zijn op 10 juni van harte welkom bij de verkeersbeurs voor senioren in Sliedrecht. Er zijn meer dan twintig standhouders, meldt AD De Dordtenaar. Van een opticien tot Qbuzz en van de ambulancedienst tot het CBR: ze zijn er allemaal.

Met Sociaal Boekhouder door het regelwoud

Een sociaal boekhouder moet de inwoners van Roermond de weg wijzen in ‘ondoordringbare regelwoud’ om schulden te voorkomen. De wereld van inkomensondersteunende maatregelen is complex, aldus uitleg in de nieuwsbrief van Seniorenraad Roermond.  “Burgers die de steun het hardste nodig hebben, haken als eerste af.” De sociaal boekhouder is een initiatief van de gemeente.

Gratis ov voor oudere minima

Minderbedeelde ouderen in de provincie Utrecht hoeven vanaf september niet langer de knip te trekken voor een ritje met de bus of tram. Het provinciebestuur kondigt een proef met gratis openbaar vervoer voor minima op leeftijd aan. Een kwestie van ‘zomaar doorlopen’ wordt het echter niet. De provincie stelt toch behoorlijk wat eisen, aldus de Telegraaf. Er komt een persoonlijke ov-chipkaart.

Ook ouderensport luidt de noodklok

Ook de ouderensport luidt de noodklok over het grote tekort aan gekwalificeerde coaches. Volgens de coördinator van de Drentse stichting Sport en Beweeg, dreigt het beweegaanbod voor ouderen deels te verdwijnen, meldt het Dagblad van het Noorden. “Als een trainer stopt, kunnen wij geen vervanging vinden.”

Hoger pensioen lonkt na positieve maand

De kans groeit dat gepensioneerden er iets bij krijgen. Dankzij de hogere rente is de beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen in mei gestegen van 112% naar 114%. Volgens pensioenadviseur Aon komt daarmee indexatie van de pensioenen in beeld, aldus de Telegraaf.

Je laten wassen door de buren?

De oproep van een Twentse zorgbestuurder aan de burger om een deel van de wijkverpleging over te nemen, heeft de tongen los gemaakt, meldt dagblad Tubantia. “Zou jij je kont willen laten wassen door je buurvrouw of buurman? Ik niet, hou toch op zeg!”, aldus een van de reacties. De bestuurder van Carintreggeland heeft “vooral een signaal willen afgeven”.

Eenzaamheid in het verpleeghuis

“Het aanbod aan activiteiten in het verpleeghuis is gericht op sociale eenzaamheid. Voor emotionele en existentiële eenzaamheid lijkt geen aanbod te bestaan, terwijl deze vormen van eenzaamheid vaak voorkomen in het verpleeghuis.” Dat concludeert een student Advanced Nurse Practice in zijn onderzoek naar eenzaamheid in het verpleeghuis.

Woonzorg: zo gewoon mogelijk wonen

Woonzorg Nederland bouwt een woonzorgcomplex met 137 woningen in Rotterdam-Zuid ter vervanging van een verpleeghuis. Volgens Stichting Laurens gaat het om een mooi voorbeeld van nieuwe, integrale en duurzame woonzorgconcepten. “Met de comfortabele appartementen in combinatie met gezellige buurtkamers en themagerichte beleefruimtes creëren we een omgeving waar het zo gewoon mogelijk wonen is.”

Radiocampagne petitie Seniorencoalitie

Vanaf vandaag zijn drie weken lang radiospotjes te horen waarin de Seniorencoalitie de luisteraars oproept om de petitie te tekenen over de nieuwe pensioenwet. In de petitie vragen ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden om het wetsvoorstel op een aantal belangrijke punten aan te passen: blijvend indexeren, eerlijke verdeling van de pensioenpot en het echt kunnen meepraten van gepensioneerden.

Inclusieve en zorgzame wijk

In de Posten in Enschede werken de gemeente Enschede, woningcorporatie Domijn en zorgorganisatie De Posten samen aan het creëren van een inclusieve en zorgzame wijk. ActiZ belicht hoe meerdere tips en voorbeelden werden gedeeld. Zo is het belangrijk dat de gemeente een goede en lokale woonzorgvisie opstelt, en dat er wordt samengewerkt met lokale organisaties.

Praat eerst voor ingrijpende operatie

Streef niet naar een zo lang mogelijk leven, zegt Marli Huijer. “Ik kan me er helemaal in vinden”, reageert een lezer van Trouw. “De afgelopen twee jaar heb ik kwieke ouderen, mijn broer (87) en zijn echtgenote (82), zien veranderen.” Na ingrijpende operaties hebben ze thuiszorg, kunnen niets meer, zijn verward en verdrietig. “Specialisten moeten zich realiseren dat je op een bepaalde leeftijd niet altijd geholpen hoeft te worden. Praat met deze ouderen voordat je hun leven ingrijpend verandert.”

Lezingen over angst en somberheid

In het Velp (ruim 25% is 65+) vindt een reeks lezingen plaats over klachten van angst, piekeren en somberheid bij ouderen. De lezingen worden gegeven door het onderzoeksteam van psychiater en onderzoeker Gert-Jan Hendriks, die zich richt op het verbeteren van de psychologische behandeling van angst- en/of depressieve klachten bij ouderen.

Senioren zijn getreuzel lokale politiek beu

KBO Kring Someren (2400 senioren) roept de lokale politiek in Someren tot de orde, meldt het Eindhovens Dagblad. De senioren zijn verontwaardigd over de lange duur van de coalitieonderhandelingen. Al ruim zeventig dagen wordt amper over de inhoud met elkaar gesproken. “Terwijl de problemen zich opstapelen, wensen onze plaatselijke bestuursleden zich niet constructief op te stellen.” Als voorbeeld wordt genoemd de trage gang van zaken rondom een  woonenquête.