Senioren Journaal van dinsdag 2 juni

Vooral ouderen lijken nog voorzichtig

Over het algemeen lijkt: hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze versoepelingen van de coronamaatregelen aandurven. Dat blijkt uit een representatieve peiling van DVJ Insights onder ruim 500 mensen, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Bezoek aan een bioscoop, museum of theater lijkt er bij de meeste 65-plussers nog niet in te zitten. Ook als het gaat om restaurants zijn 65-plussers terughoudend.

Slagveld achter gesloten deuren

In verpleeghuis Brinkhoven in Heerde overleden tussen eind maart en half april 24 van de 73 bewoners, bijna eenderde. Brinkhoven is geen uitzondering, beschrijft de Volkskrant. In veel verpleeghuizen voltrok zich een soortgelijke crisis. Het verschil: de meeste instellingen maakten hun sterftecijfers niet openbaar. Dat tekent de gesloten wereld van de verpleeghuiszorg, waar ook familieleden vaak niet precies weten wat er achter de muren met hun dierbaren gebeurt.

Zo hou je jongeren weg uit je seniorenflat

“Als je wilt voorkomen dat personen die niet aan specifieke maatstaven voldoen in het complex komen wonen, zul je die regels heel goed moeten formuleren én vastleggen in de splitsingsakte. Anders krijg je toch 55-jarige nozems in de tent”, legt senior kandidaat-notaris Ernst Loendersloot uit in de Telegraaf.

Ongebruikte medicatie terug voor hergebruik

“Wat we anders nooit doen is medicatie terughalen voor hergebruik, om tekorten van cruciale middelen te voorkomen.” Dat zegt een apotheker ouderenzorg in het Pharmaceutisch Weekblad over de maatregelen die apothekers in de regio Apeldoorn hebben genomen om in coronatijd medicijntekorten te voorkomen. Zodra een inwoner van een verpleeghuis is overleden, gaan de ongebruikte medicijnen in een retourbak terug naar de apotheek, waar alles grondig wordt gecontroleerd voor hergebruik.

Leegstand dreigt in zorgcentra

Leegstand dreigt voor zorgcentra als er niet meer aandacht komt voor de individuele wensen van bewoners. Dat voorspelt emeritus hoogleraar ouderenzorg prof. dr. Joris Slaets. De huidige situatie in zorgcentra, als gevolg van de coronacrisis, wordt gekenmerkt door onvrijheid door ondemocratische, door het kabinet opgelegde maatregelen, stelt Slaets volgens de Leeuwarder Courant. “Daardoor komen zorgcentra in een heel slecht daglicht te staan en dat verdienen ze niet.”

Niet langer Samen Slim Rijden

Samen Slim Rijden in Helvoirt is gestopt, meldt het Brabants Dagblad. “Zowel de ouderen als de chauffeurs behoren tot de risicogroep van kwetsbare senioren. Anderhalve meter afstand bewaren lukt gewoon niet in de bescheiden formaat auto’s. En dat is straks misschien wel het nieuwe normaal. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ons project. Zo moest de ANWB ook stoppen met het vergelijkbare Automaatje.”

‘Ouderen stoppen met eten’

“In het zuiden van het land zijn ouderen die vrijwillig stoppen met leven: ze eten niet meer omdat zij geen bezoek mogen ontvangen. Dat gedrag is toegenomen, en als een negentigjarige daartoe besluit, is het zo klaar met diegene”, aldus zorgmedewerkers tegenover NU.nl. “Ze hebben al niet veel. Ze leven niet lang meer. Ze willen hun familie zien, redeneren ze.”

Nieuwe inzichten woonformules

Het seminar ‘Woonformules en slimme wijken’ op 9 juni aanstaande brengt je in een ochtend op de hoogte van de nieuwste inzichten over woonformules die ouderen helpen langer zelfstandig te wonen, aldus duurzaamgebouwd.nl. “Er is behoefte aan nieuwe woonformules die beter inspelen op de behoefte van ouderen. En daar kan veel variatie in zitten.”

RIVM: terughoudend met kleinkinderen

Mogen grootouders hun kleinkinderen weer zien – en vasthouden – of moeten ze wachten tot er een vaccin is?. Het RIVM-antwoord: “Nu contacten toelaten tussen kinderen en opa’s en oma’s is een brug te ver.” Het risico hangt samen met leeftijd: boven de 70 is het risico ernstig ziek te raken na een besmetting hoger. Een kinderarts-infectioloog ziet in NRC voor vitale en gezonde grootouders weinig reden om kleinkinderen zonder luchtwegklachten niet te ontvangen. Het RIVM blijft echter adviseren terughoudend te zijn.

‘Het tijdelijke abnormaal’

Veel ouderen kwamen door de lockdown in een sociaal isolement. Was het medicijn erger dan de kwaal? Filosoof en medisch ethicus Erwin Kompanje reageert in een podcast over onze sterfelijkheid, het belang van fysieke aanraking en de absurditeit van de ‘anderhalvemeter’-samenleving.

Hoe generatiestrijd voorkomen

De gemiddelde leeftijd van iemand die aan Covid-19 overlijdt, is rond de tachtig. Filosoof René ten Bos vraagt zich in NRC in dat licht af of de lockdownmaatregelen te rechtvaardigen zijn. “Oftewel: moet je het perspectief van jongeren zo inperken om die oudere laag van de bevolking te beschermen? Je kunt het zeker niet drie jaar volhouden, dat leidt tot een strijd tussen de generaties.”

Pim Fortuyn Prijs voor Jort Kelder

Jort Kelder is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs, meldt  RTL Nieuws. “Ten tijde van de lockdown brak hij als eerste publiekelijk een lans voor het overleven van de economie en een snelle lock-out.” Met onder meer de uitspraak: “We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden.”