Senioren Journaal van maandag 19 september

Ouderen, zoek elkaar in de wijk op

De Leidse zorgbestuurder Benjamin Mertens (Libertas) adviseert ouderen om elkaar op te zoeken en na te denken over wat zij in de wijk nodig hebben om vervolgens het gesprek te initiëren met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties. Martens voert dat gesprek in twee wijken in Leiden, zegt hij in het Leidsch Dagblad, waarbij hij benadrukt dat burgers ook veel zelf zullen moeten doen.

Niet over ons, maar met ons!

De focus ligt te veel op zorg en te weinig op Positieve Gezondheid. Dat stelt het noordelijk Platform Pouwer in een pamflet als reactie op het Integraal Zorgakkoord. Het platform roept op gebruik te maken van de actieve en gepassioneerde betrokkenheid van ouderen en dat vooral regionaal te doen. “Ouderen laten graag hun stem horen, luister hier naar!”

Zorgpersoneel in schuldsanering

Steeds meer zorgmedewerkers komen in de schulden door de stijgende inflatie en hoge energieprijzen. De topman van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG staat volgens de NOS daarom 5000 euro van zijn salaris af aan een nog op te richten steunfonds voor noodlijdende collega’s. ‘Laatst sprak ik een bestuurder van een verzorgingshuis waar zelfs 13 procent van de medewerkers in de schuldsanering zit’, zegt hij in Het Parool.

Blijmoedig fietsend de dood tegemoet

Haar oude opa overleed door een verkeersongeval, zo ook haar oude vader, schrijft een Volkskrant-lezer. “Ze bleven tot op het laatst actieve burgers. En stiekem hoop ik ook te overlijden door een (eenzijdig) ongeluk.” Maar zij is bang dat de regeldrift van de overheid daar een stokje voor gaat steken na de uitkomsten van het onderzoek over het stijgend aantal oudere verkeersdoden. “Zolang er geen pil van Drion op mijn nachtkastje ligt, wil ik blijmoedig fietsend mijn dood tegemoet zonder helm of zijwieltjes.”

Gratis openbaar vervoer met alleen AOW

Bewoners van de provincie Utrecht die ouder zijn dan 66 jaar en alleen leven van een AOW-uitkering, kunnen vanaf vandaag aanspraak maken op een jaar lang gratis reizen met de bus en tram in de provincie Utrecht. Dat meldt AD Utrechts Nieuwsblad.

Grootste vaccinatiebereidheid 65-plussers

Meer dan 50 procent van de meerderjarige Nederlanders is van plan dit najaar een coronaprik halen, of zegt dit waarschijnlijk te gaan doen. De grootste bereidheid is te zien bij 65-plussers. Dat blijkt uit onderzoek van het AD door met onderzoeksbureau Panel Inzicht onder duizend respondenten. Vandaag zetten de GGD’s de eerste coronavaccinaties. Ouderen die in 1942 of eerder zijn geboren, kunnen bellen voor een afspraak.

Vertraging nieuwe pensioenwet nadelig

De lancering van het nieuwe pensioenstelsel dreigt volgens de Telegraaf  serieus af te stevenen op uitstel. Na meer dan tien jaar overleg kunnen een paar maanden er ook nog wel bij, zo lijkt de algemene teneur. Vooral voor de ouderen is de vertraging volgens pensioenadvocaat Theo Gommer nadelig. “Zij blijven zitten met een torenhoge inflatie en weinig indexatie.”

Uitgavenpatroon daalt na 74e jaar

“Meestal zien we dat ouderen tot ongeveer hun 74e jaar een vergelijkbaar uitgavenpatroon behouden”, zegt een pensioenadviseur bij NU.nl. “Ze gaan op reis en kopen een camper. Na die leeftijd dalen de uitgaven. Waar ouderen bijvoorbeeld eerst nog naar Gambia gaan, zal dat later eerder Drenthe zijn.”

Dentaal bloedbad dreigt

Om voor de oudere generatie een dentaal bloedbad te voorkomen is opname van basale mondzorg in de basisverzekering onontkoombaar, schrijft A.J. Feilzer (hoogleraar algemene tandheelkunde in Amsterdam) in NRC. “Maar gek genoeg willen de meeste politici zich daar niet voor inzetten.” Veel ouderen zijn tandeloos of hebben een slecht gebit. Behandeling past slecht bij een AOW en een laag pensioen.

Zorg voor ouderen opnieuw uitvinden

“De ouderenzorg kan en wil helpen om bij te dragen aan oplossingen voor de maatschappelijke opgave door de vergrijzing”, zegt brancheorganisatie ActiZ, die alsnog het Integraal Zorgakkoord steunt. “Bijvoorbeeld met het bieden van hulp en ondersteuning aan iemands netwerk, met de introductie van technische hulpmiddelen die mensen helpen zelfstandig te blijven wonen en met passende zorg door zorgprofessionals. Met elkaar moeten we de zorg voor ouderen opnieuw uitvinden.”

Raptitel: Alle boomers moeten dood

Cabaretier Boban Benjamin Braspenning (27) richt in zijn voorstelling Boompje Beestje zijn pijlen op de woningnood, beginnend met een nummer over ongelijkheid tussen generaties. In het AD zegt hij: “Dan suggereer ik dat het maar eens klaar moet zijn met de boomers, die alle huizen hebben opgekocht en nu aan ons millennials verhuren. De opmaat naar een rap met als titel Alle boomers moeten dood. Ik overdrijf natuurlijk, maar hé, het zou wél een hoop schelen toch?”

Niet langer boerenslim liplezertje

Hoe krijg ik mijn man aan een gehoorapparaat? Dat is een van de vragen die Joost Prinsen wordt voorgelegd in zijn AD-rubriek Joost weet het. Prinsen (80) antwoordt vanuit ervaring: “Ook ik heb jarenlang geroepen dat het allemaal wel meeviel. Ook ik was zo’n boerenslim liplezertje, zo’n ijdeltuitje van drie stuivers. Ook ik wist aan de intonatie van een vraag of ik ja of nee moest antwoorden. Nu draag ik een gehoorapparaat in ieder oor.”

In ruste blijkt de afhankelijkheid

Wat gepensioneerden steekt, is dat ze geen invloed hebben op de hoogte van hun pensioen, aldus een opinie in dagblad Tubantia: “Of ze dat in hun werkzame leven wel hadden, is de vraag, maar dit idee leeft wel. In ruste blijkt de afhankelijkheid. Plus het gevoel overgeleverd te zijn aan de grillen van de fondsen en de politiek.”

Bejaarden moeten geen jongeren aansturen

Het zou omgekeerd moeten zijn, schrijft Theodor Holman (1953) in zijn column in Het Parool. “Ik bedoel: ouderen, zoals ik, zouden in het leger moeten en vechten terwijl de jongeren gewoon doorleven. Bejaarden moeten oorlogvoeren tegen bejaarden. Bejaarden moeten geen jongeren aansturen.”