Senioren Journaal van donderdag 19 mei
Mantelzorger niet langer ondergeschikt
Hoewel Nederland nu al ruim vijf miljoen mantelzorgers heeft, constateert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving dat zij onvoldoende steun en erkenning krijgen terwijl zij “een essentieel onderdeel” van de langdurige zorg zijn. “Familie wordt soms als lastig of bemoeizuchtig gezien, vrijwilligers als klushulpjes.” Volgens de raad moeten we anders leven en zorgen.
Wat te doen met je overwaardepoen
Meer dan de helft van de huiseigenaren heeft naar eigen zeggen minimaal een ton aan overwaarde. Maar wat koop je daar nou voor? De Telegraaf geeft tips om je overwaarde in te zetten, bijvoorbeeld om je huis toekomstproof te maken of de AOW aan te vullen.
ABC-methode tegen oplichting
Oplichters ‘helpen’ ouderen… van hun geld af. Onder deze kop meldt de politie dat vier verdachten zijn aangehouden in verband met pinpasfraude. “Om makkelijk te kunnen onthouden wat u tegen dit soort praktijken kunt doen, is een ezelsbruggetje ontwikkeld. Het gaat om de ABC-methode. Door het toepassen van deze methode kunt u de kans verkleinen dat u slachtoffer wordt.”
Struikelen in jungle op straat
Valgevaar door slecht onderhoud en belemmerende obstakels op trottoirs en fietspaden is volgens ouderenorganisatie KBO-PCOB één van de grootste ergernissen van senioren. VeiligheidNL zegt in de Telegraaf dat 105.000 personen van 65 jaar en ouder zich in 2021 bij de spoedeisende hulp hebben gemeld na een valongeluk
Bankje voor ontmoeting en beweging
Utrechtse ouderen mogen in de komende jaren zelf aanwijzen waar ze het liefst een bankje willen. De gemeente hiervoor een participatietraject: Bankjes stimuleren ontmoeting en beweging, aldus de wethouder.
Verhoging minimumloon met koppeling AOW
Het kabinet wil eerder (volgend jaar) beginnen met het verhogen van het minimumloon. Dat melden bronnen aan de NOS. Voor de eerste van de drie te nemen stappen zal het minimumloon gekoppeld blijven aan de AOW. Of dat voor de twee stappen daarna ook geldt, is nog onduidelijk.
Catalogus woonvormen voor senioren
Woningcorporaties die willen bouwen voor senioren kunnen inspiratie opdoen met de catalogus Woonvormen voor senioren, aldus brancheorganisatie Aedes. In deze catalogus worden 6 typen woonvormen onderscheiden.
Met bedsensors en buren de vergrijzing te lijf
Zorgorganisatie tanteLouise loopt voorop met arbeidsbesparende technologie in de ouderenzorg. Maar even belangrijk om de vergrijzingsgolf op te kunnen vangen is sociale innovatie, zeggen experts in het FD. Hoe dan ook komt de nadruk steeds meer bij hulpvragers en hun netwerk.
Thuiszorgvraag met 40 procent verminderen
Het anders inrichten van de zorg is noodzakelijk, maar de zorg kan tegelijkertijd beter aansluiten op de wens van vooral ouderen, denkt minister Conny Helder. Met het anders organiseren van de zorg “valt echt veel winst te behalen”, belooft de minister bij Goedemorgen Nederland. “Het zal niet alles kunnen oplossen, dus we moeten er ook over nadenken wat mensen zelf kunnen blijven doen. Maar je ziet dat je de thuiszorgvraag bij ouderen daarmee veertig procent kan verminderen.”
Nei Naoberschap Dalen
Het is bijna een jaar geleden dat Nei Naoberschap Dalen is begonnen. Een initiatief om dorpsbewoners aan elkaar te verbinden, zodat mensen geholpen kunnen worden met dagelijkse klusjes die ze zelf niet meer kunnen, aldus RTV Drenthe.“Vrijwilligers laten we doen wat zij het liefst doen. We brengen hen dan samen met iemand die daar hulp bij nodig heeft. Op die manier houd je iedereen enthousiast.”
In zomer geen drie uur hulp maar één uur
Seniorenplatform Altena vreest dat veel ouderen tijdens de komende zomervakantie tussen wal en schip raken. Zo is de huisartsenpraktijk in Wijk en Aalburg wekenlang gesloten en zullen senioren niet voldoende huishoudelijke hulp krijgen. “Vorig jaar is het ook helemaal misgegaan.”
Intimiteit en seksualiteit bij dementie
Stichting Ouderennetwerk West-Friesland organiseert op 24 juni in Hoorn een bijeenkomst over intimiteit en seksualiteit bij dementie. “Algemeen menselijke basisbehoeften verdwijnen niet als we ouder worden. Toch wordt daar in opleidingen weinig aandacht aan besteed. Hierdoor liggen eenzaamheid, depressie en gedragsproblemen op de loer.”
Kletskassa is een succes
De eerste Jumbo Kletskassa werd al in 2019 geopend. Intussen zijn er veel meer en blijkt de kletskassa een succes, schrijft dagblad De Gelderlander. De supermarktketen gebruikt de landelijke eenzaamheidscijfers van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. “Op dit moment hebben we er zo’n negentig verspreid over heel Nederland”, aldus Jumbo.
Minder gezond, meer vermogend
Brede welvaart ‘hier en nu’ is niet evenwichtig verspreid. Dat constateert het CBS in een rapportage over 2021. Een van de uitkomsten: Mensen van 65 jaar en ouder hebben logischerwijs minder vaak betaald werk, maar scoren ook relatief vaak ongunstig op gezondheid. Daar staat tegenover dat zij minder vaak ongunstig scoren op vermogen.
Laat ouderen zelf bepalen of ze verhuizen
“Wanneer je je echt thuis voelt in je buurt, omdat die naar je zin is qua rust, groen, buren, tuin, ruimte et cetera, wil je daar niet graag weg”, schrijft een 79-jarige Volkskrant-lezer. “En is het maar de vraag of je op je oude dag nog ergens een kleiner huis kunt vinden waar je je in je laatste levensjaren ook thuis kunt voelen, en dat ook nog te betalen is.”