Senioren Journaal donderdag 19 maart

Minister wil ‘ouderenuurtje’ in supermarkt

Minister Wiebes van Economische Zaken zou het volgens de NOS een goed idee vinden als supermarkten dagelijks een uur reserveren voor oudere klanten. Zij zouden nu soms geen boodschappen durven te doen uit angst het coronavirus op te lopen. Winkels in onder meer België hebben al zo’n ‘ouderenuurtje’ ingesteld. Dat bracht D66 en 50Plus ertoe het kabinet te vragen om ook hier iets dergelijks te organiseren. De minister gaat het “sympathieke idee” onder de aandacht van de supermarkten brengen.

Helpdesk Welkom Online

Om ouderen te stimuleren digitaal gezelschap op te zoeken heeft Het Nationaal Ouderenfonds een telefonische hulplijn geopend voor alle vragen op dat gebied. Als ze bellen worden ze geholpen bij vragen als ‘hoe moet ik videobellen?’ of ‘hoe vind ik de weg op social media?’. Ook wordt uitgelegd hoe je online spelletjes kan spelen, aldus het AD. De helpdesk wordt bemand door vrijwilligers van het Ouderenfonds en VodafoneZiggo.

‘Luister eens naar jullie kinderen’

Er klinken veel zorgen over het gedrag van de ouderen in onze samenleving, aldus RTL. Zij zouden zich laconiek gedragen en weinig aantrekken van het advies om binnen te blijven. Zo gaan sommige ouderen nog steeds naar de supermarkt, ontvangen ze bezoek of passen ze op hun kleinkinderen. Een twitteraar zegt: “Ze luisteren niet, zijn recalcitrant en stronteigenwijs. Ouders! Luister naar jullie kinderen! Neem eens iets van ons aan!”

‘Geef jong en fit voorrang op intensive care’

Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de verdeling van de intensivecarebedden, stellen de wetenschappers Marcel Verweij en Roland Pierik in de Volkskrant:  Jongere coronapatiënten moeten voorgaan. Verweij en Pierik vinden het rechtvaardig om prioriteit te geven aan jongere patiënten, boven ouderen die al in hun laatste levensfase stonden. “Op deze manier wordt prioriteit gegeven aan patiënten die met hun leven het meest te verliezen hebben.” Daarnaast, schrijven zij, is de kans klein dat een 80-jarige nog volledig herstelt van een periode aan de beademing.

Zorginstelling stopt maaltijdvoorziening

BrabantZorg gaat wegens de risico’s van het coronavirus geen maaltijdvoorziening meer regelen voor cliënten. Dat liet de ouderenzorginstelling volgens ZEMBLA weten via een brief aan de cliënten. De ouderenzorginstelling vraagt of ouderen nu zelf, of samen met hun naasten, de maaltijdvoorziening te regelen. Als die mogelijkheid er niet is, kunnen zij contact opnemen met de gemeente. BrabantZorg noemt de maatregel vervelend, maar wijst er op dat er ook heel veel mooie initiatieven ontstaan vanuit de horeca en van vrijwilligers.

Boodschappen tussen 7.30 en 9.00 uur

Jumbo Nieuwkoop nodigt alle ouderen uit om tussen 7.30 en 9.00 uur boodschappen te komen doen, meldt De Nieuwkoper. De supermarkt vraagt jonge Nieuwkopers pas na 9.00 uur boodschappen te komen doen.

Doortje en Harry overlijden twee dagen na elkaar

Een echtpaar uit het Brabantse Erp is overleden aan het coronavirus. Tachtigplussers Doortje en Harry overleden een paar dagen na elkaar, meldt RTL. Erp heeft intussen vier coronaslachtoffers te betreuren. Volgens de burgemeester van Meierijstad hebben met name de ouderen hebben het moeilijk in. “We zien dat de groepsactiviteiten stoppen nu ook onze oudere vrijwilligers het advies opvolgen.”

ANBO tweeduizend telefoontjes per dag

Ouderenorganisatie ANBO wordt volgens NU.nl overstelpt met vele duizenden telefoontjes van eenzame senioren die bang zijn voor het coronavirus. Het callcenter wordt nu twaalf uur per dag bemand door vijftien mensen. Ouderen die daar behoefte aan hebben, worden voortaan ook na een paar dagen nog een of twee keer teruggebeld voor een extra praatje. “We ontvangen nu per dag tegen de tweeduizend telefoontjes

Kan een 80-jarige nog de deur uit?

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor mensen van 70 jaar en ouder of personen die al een of meerdere aandoeningen hebben. De NOS gaat na wat je nog mag als je in zo’n kwetsbare groep zit. Een kopje koffie drinken bij een bejaarde buurman? “Nee, is het RIVM-advies. Kwetsbare groepen, en dus mensen boven de 70 jaar, moeten zo min mogelijk bezoek krijgen om het risico op besmetting te verkleinen.”

Beeldbellen: gezelligheid op afstand

“Afgelopen jaren heeft DAZ vele ouderen met dementie geleerd om te beeldbellen met familieleden”, aldus Dirkse Anders Zorgen. “Met enorm goede resultaten. Juist in de komende weken kan beeldbellen veel toegevoegde waarde hebben.”

Pijnlijke dilemma’s verpleeghuizen

“Afgelopen week mocht een bewoner van een verpleeghuis niet naar de uitvaart van zijn vrouw”, vertelt Teun Toebes uit Best (gekozen tot Brabander van het Jaar vanwege zijn tomeloze inzet voor ouderen) tegen Omroep Brabant. “Dat afscheid verliep overigens goed, maar blijft verdrietig. Ouderen hebben vaak begrip voor de situatie. Tegelijkertijd spelen dagelijks grote dilemma’s op. Familie mag niet op bezoek komen en activiteiten gaan niet door.”

FaceTime als luikje naar de buitenwereld

Talloze ouderen en hulpbehoevenden mogen geen bezoek in hun verzorgingshuis meer ontvangen vanwege het coronavirus. Een verslaggever van dagblad De Limburger probeerde daarom via FaceTime contact te leggen met zijn 96-jarige oma. “Er zijn momenteel tienduizenden mensen zoals oma. Ouderen en hulpbehoevenden die nu vergeefs wachten op bezoek, die hun sociale luikje naar de buitenwereld ineens dicht hebben zien gaan. FaceTime of Skype biedt uitkomst.”