Senioren Journaal van woensdag 18 maart

Voorrang in supermarkt?

Buitenlandse supermarkten komen ouderen en gehandicapten tegemoet door speciale uren in te stellen waarin alleen zij mogen komen winkelen, schrijft het Nederlands Dagblad. De lokale politieke partij Respect Almere riep het stadsbestuur van de gemeente Almere op ‘dringend met supermarkten in de stad om tafel te gaan zitten’.

Zorg om kwetsbare partners

Mantelzorgers met een kwetsbare partner maken zich extra zorgen over het coronavirus, merkt hun belangenvereniging MantelzorgNL. Zeker nu ze van de premier hebben gehoord dat deze crisis langer gaat duren dan tot 6 april. Toch tonen ze begrip voor het Nederlandse beleid. De Volkskrant sprak met vrouw die haar demente man in het verpleeghuis voorlopig niet mag bezoeken en een man die zich afvraagt of er straks wel plaats is op de intensive care voor zijn vrouw die longproblemen heeft. Verschillende zorgverleners aan huis hebben al afgezegd sinds de coronacrisis.

‘Jezelf in quarantaine plaatsen’

Omroep Gelderland laat zien hoe een echtpaar (77 en 73 jaar) uit Apeldoorn in zelfverkozen quarantaine zit. ‘We willen deze crisis gezond doorkomen.’ Er hangt een briefje aan de voordeur: ‘In verband met eventuele besmetting van het coronavirus ontvangen wij tijdelijk geen bezoek’. Met de koelkast en vriezer vol stuurden ze iedereen in de buurt een whatsapp-bericht: we gaan nergens meer op bezoek en doen de deur voor niemand meer open. Ook uit andere hoeken van Gelderland komen geluiden dat mensen op leeftijd zichzelf uit voorzorg afzonderen en ieder sociaal contact mijden.

De vier meest gestelde vragen

De telefoon staat de laatste dagen roodgloeiend bij ouderenbond ANBO. EenVandaag geeft een overzicht van de vier meest gestelde vragen (en antwoorden) bij ANBO:

  1. Mag ik nog naar buiten?
  2. Mag ik bij een oudere op bezoek?
  3. Mag ik op de kleinkinderen passen, bijvoorbeeld omdat mijn kinderen niet thuis kunnen werken?
  4. Ik ben ziek, kwetsbaar of mobiel beperkt. Hoe doe ik nu boodschappen?

Jacoba (104) wist van niets

‘Mijn moeder is 104. Ze kan geen krant meer lezen, geen tv meer kijken. Aan de telefoon hoort ze niet veel, want ze is behoorlijk doof. Ze wist niets van het coronavirus. Vrijdag was ze vanuit haar aanleunwoning naar het restaurant in het verpleeghuis gelopen. Even later belde ze me: ze gaan dicht, ik kan niet eten.’ De rubriek Hulptroepen van de Volkskrant beschrijft hoe via een oproep op Facebook er snel drie meiden waren die iets wilden organiseren. ‘Ze zei: schouders eronder, we redden het wel. Zo is ze, daarom is ze denk ik ook zo oud.’

Uitvaart maximaal dertig mensen

Sinds dinsdag mogen uitvaarten door maximaal dertig mensen worden bijgewoond, schrijft NRC. Dagelijks zijn er in Nederland ongeveer vierhonderd uitvaarten, die nu allemaal anders moeten dan gepland. Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, wordt er volgens de richtlijnen van de brancheorganisatie geen koffie of thee geschonken en is er geen nazit. Uitvaartbegeleiders denken na over alternatieven.  Sommige crematoria hebben apparatuur geïnstalleerd voor livestreamen.

Crematie nu, herdenking volgend jaar

Twee uitvaartbegeleiders schrijven in Het Parool over een afscheidsceremonie die al ver van tevoren tot in de details was voorbereid, maar op het laatste moment niet mocht doorgaan op de betreffende woonzorglocatie. De oplossing: De geplande crematie vond in kleine kring doorgang en volgend jaar, op de dag dat de overledene honderd jaar zou zijn geworden, wordt ruimte en tijd gemaakt om de overledene samen te herdenken.

Coronactief.nl houdt Drenten in beweging

SportDrenthe en Drenthe Beweegt hebben het platform coronactief.nl in het leven geroepen. Op dit platform plaatst SportDrenthe iedere dag filmpjes en tips om in beweging te blijven, aldus Dagblad van het Noorden. “Onze jeugd zit thuis, want de scholen zijn dicht. Ouderen zitten thuis, want hun activiteiten zijn gecanceld. Van zitten wordt niemand beter en hoe fitter je bent, hoe beter je lijf een virus aan kan.”

‘Gepensioneerde moet ook hulp krijgen’

De gepensioneerden roepen al jaren lang om hun koopkracht jaarlijks te indexeren, schrijft een Telegraaf-lezer. “Premier Rutte zei in zijn toespraak: zorg voor de bejaarden. Laat hem nu ook een vuist maken om deze kwetsbare groep te helpen om deze periode en volgende jaren ook financieel goed door te kunnen komen en voor hun gezondheid te kunnen zorgen.”

Soepeler omgaan met de regels

‘Gezien de urgentie, de massa en de diversiteit van regionale omstandigheden’ pleiten de brancheorganisaties ActiZ en ZorgthuisNL voor een tijdelijke CIZ-indicatievrije toegang tot het verpleeghuis voor de meest urgente situaties. ‘Ook vragen we tijdelijke versoepeling van toegang tot kortdurend verblijf, met name eerstelijnsverblijf.’ Ook wordt gevraagd om souplesse bij verschillende eisen rond wet- en regelgeving, bevoegdheidseisen en kwaliteitseisen en verantwoording.

Succes met second opinion Wmo-zorg

Wie ontevreden is over de Wmo-zorg (en jeugdzorg) die Eindhoven wil bieden, doet er goed aan een ‘second opinion’ aan te vragen. In grofweg een op de twee gevallen oordeelt de geraadpleegde expert anders. Dat blijkt volgens het Eindhovens Dagblad uit een raadsinformatiebrief van het college van B en W. De afgelopen drie jaar maakten in totaal 240 Eindhovenaren – een fractie van alle duizenden hulpvragers – gebruik van de mogelijkheid om kosteloos een second opinion aan te vragen.

Robotkat blijft onvoorwaardelijk spinnen

Knopje miauwt, Knopje geeft kopjes en Knopje is aaibaar. De robotkat kan een uitstekend hulpmiddel zijn. Dat is te lezen in een artikel in AD Haagsche Courant over de interactieve kat. “Speciaal demente ouderen varen er wel bij. In verpleeghuizen is het al een bekend fenomeen. Het neemt gevoelens van eenzaamheid weg. Een robotkat die onvoorwaardelijk blijft spinnen… Hoe fijn is dat? Het is echt mooi om te zien hoe zo’n simpele toepassing kan helpen om een groot en toenemend maatschappelijk probleem te helpen oplossen.’’