Senioren Journaal van dinsdag 18 maart

Run op gordelroosprik

Er is een run op gordelroosvaccinaties. GGD’en zien dat tot twintig keer zoveel mensen zich melden voor een prik. Door de grote vraag belanden meer mensen op wachtlijsten en is er zelfs een tekort aan vaccins. ‘Iedereen die de prik kan betalen, haalt hem.’

Pensioenbedrag-ineens voorlopig uitgesteld

Wie vanaf 1 juli dit jaar met pensioen gaat, kan zich nog niet verheugen op het zogenoemde ‘bedrag ineens’. De mogelijkheid om 10 procent van de complete pensioenspaarpot in één keer op de rekening te laten storten wordt uitgesteld tot juli 2026.

Met steun corporatie voortuinen opgeknapt

Diverse instanties hebben de handen ineen geslagen om de voortuinen op te knappen van senioren in Vooronder Elburg, die daartoe zelf niet in staat zijn. Ze waren er een hele dag mee bezig, woningcorporatie Uwoon regelt de financiering.

Ik wil niet oud worden

‘Onze samenleving heeft een bijna obsessieve drang naar een lang leven. Maar is het verlangen naar een korter, betekenisvol leven niet net zo legitiem als de wens om de honderd te halen?’ Die vraag stelt een 22-jarige schrijver.

Opvallend veel interesse gezamenlijk wonen

‘De grote interesse (zo’n 40 procent) in een gezamenlijk woonproject valt op.’ Dat wordt in Zwolle gemeld uit de bijeenkomsten in het kader van ‘Senior aan zet’. De animo voor de campagne is groot, er komt een extra bijeenkomst.

Kwetsbare oudere kan nergens meer heen

Mensen die een indicatie hebben voor het verpleeghuis, kunnen daar lang niet altijd terecht. Het beleid is om mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis te verzorgen. Maar of die zorg afdoende is, daarop is weinig zicht.

Verhuisregeling Amsterdam weinig resultaat

Woningen in Amsterdam die worden aangeboden met een verhuisregeling leiden nauwelijks tot daadwerkelijke verhuizingen naar een kleinere woning: Bewoners hebben er geen direct belang bij, zien op tegen verhuizing of zijn bang dat de huur te hoog wordt.

55+ talent de sleutel tot transitie

Er is volgens Groningen meer aandacht nodig voor werkenden van 55 jaar en ouder om gezond en ‘arbeidsfit’ te blijven. Vooral nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt en er professionals nodig zijn om belangrijke transities zoals in de energievoorziening en de zorg te kunnen bemensen.

Pensioenkeuze te complex voor mensen?

NSC is het oneens met het vernietigende advies van de Raad van State op het plan om deelnemers van pensioenfondsen via referenda inspraak geven. De partij verwondert zich over bezwaren als dat het ‘te complex zou zijn voor mensen’.

De sociale basis heeft effect

‘De sociale basis is als het ware het vangnet van Kampen. Het bestaat uit plekken en initiatieven waar mensen elkaar ontmoeten, ondersteunen en waar kleine problemen klein blijven.’ De ‘misschien wel de mooiste vorm van zorg’ heeft effect.

Bij ziekte je gang vol met pannetjes soep

Living-Inn bied is een plek waar jongeren en ouderen samenwonen en zij ‘ouderwets’ naar elkaar omkijken. Het contact tussen de bewoners komt van beide kanten en zowel jong als oud doen mee aan de activiteiten binnen het gebouw.

Patiënt ondersteunen met ál zijn aandoeningen

‘Vanuit een integrale benadering moeten we de patiënt willen ondersteunen, met ál zijn aandoeningen. En daar waar het mogelijk is, patiënten meer zelfregie geven op de eigen gezondheid.’ Hoe Amsterdamse huisartsenpraktijken de chronische zorg vernieuwen.

Van pensioen genieten in buitenland

Duizenden Nederlanders genieten van hun oude dag in het buitenland. Vooral rust, ruimte en een beter klimaat maken dat ze emigreren. In 2023 emigreerden 2369 Nederlanders van 65 jaar en ouder naar het buitenland. In 1995 waren dat er 829.

25 jaar en fractievoorzitter ouderenpartij

In Wormerland heeft Partij voor Ouderen en Veiligheid, de grootste partij in de gemeenteraad, een fractievoorzitter van 25 jaar. Hij ziet de POV meer als lokale partij dan als ouderenpartij.