Senioren Journaal van dinsdag 17 maart

Ouderen reageren vrij gelaten

Bij de speciale hulplijn van ouderenbond ANBO komen veel verontruste telefoontjes binnen. Het Nationaal Ouderenfonds biedt schrijfmaatjes en een speciale belservice voor ouderen (de Zilverlijn). Ook het Rode Kruis heeft een speciaal informatienummer geopend.Toch is er ook veel gelatenheid, zegt een klinisch ouderenpsycholoog in NRC. Ouderen reageren over het algemeen redelijk rustig op bedreigingen – ook met betrekking tot het coronavirus. “Uit de literatuur, maar ook uit de praktijk, weten we dat het besef van eindigheid in de regel ontstaat tussen het vijftigste en vijfenzestigste levensjaar.”

Buurtnetwerk als extra vangnet

Wederzijds is de naam van een buurtnetwerk in Utrecht Noord-Oost van ruim 160 bewoners. De gemiddelde leeftijd is 70 jaar. Afgelopen weekeinde zijn per buurt appgroepen aangemaakt vanwege de maatregelen tegen het coronavirus, schrijft de Volkskrant. Eerder bleek al dat veel ouderen zo’n extra vangnet extra prettig vinden, nu er steeds minder zorg beschikbaar is en het de bedoeling is dat je tot op hoge leeftijd thuis blijft wonen.

Geen bezoek meer in verpleeghuis

Het leven in verpleeghuizen is verschraald. Geen bezoek, geen vrijwilligers, en met mondkapjes en brillen zijn verzorgers onherkenbaar, aldus NRC. In alleen Brabant waren maandag al bijna zestig besmettingen in de ouderenzorg. Zondag kregen instellingen met besmettingen van brancheorganisatie Actiz het advies geen bezoek meer toe te laten, maandag werd dat advies voor Noord-Brabant verbreed naar alle tehuizen. Het weren van bezoekers is nodig als voorzorgsmaatregel om ‘deze kwetsbare groep te beschermen’, zegt Actiz.

‘Ik weet soms niet welke dag het is’

“Het is vreselijk”, zegt in Trouw een van de vaste bezoekers van het nu gesloten Ouderencentrum De Zilverberk in Prinsenbeek. “Ja, de dagen zijn echt saai. Ik kan mijn draai niet vinden, soms weet ik niet eens welke dag het is. Ik ben uit mijn doen.” In De Zilverberk \ nemen wekelijks zo’n zeshonderd senioren deel aan vele activiteiten. Van de computerclub tot linedance en van koersbal tot kaart- en biljartclubs: niemand hoeft zich te vervelen. Bewoners van het verzorgingscentrum aan de overkant worden zo naar binnen gereden. Maar nu even niet.

Uitvaartbranche worstelt met corona-advies

De uitvaartbranche neemt extra maatregelen vanwege het coronavirus. Branchevereniging BGNU adviseert volgens de NOS om alleen nog ouders, partners en kinderen bij de uitvaart aanwezig te laten te zijn. Grote uitvaartondernemingen als Monuta en DELA vinden de adviezen te ver gaan.

‘Is dit het waard?’

“Op het gevaar af verketterd te worden kan een beetje dwarsdenken geen kwaad”, schrijft een lezer van NRC (’73 jaar, behorend tot de risicogroep’). “De gevolgen van de vastlopende economie lopen wereldwijd inmiddels in de duizenden miljarden terwijl er wereldwijd in drie maanden (slechts) een paar duizend mensen zijn overleden waarvan velen ook aan andere ziektes leden. Dat staat in geen enkele verhouding met elkaar.”

Overzicht digitale zorgtoepassingen

ICT&health heeft een website gelanceerd waarop elke partij die een werkende oplossing heeft voor zorg op afstand informatie over deze oplossing kan plaatsen. “Met deze digitale toepassingen moeten door de door de coronacrisis onder druk staande zorgsector ontlast worden zonder dat dit ten koste gaat van de zorg zelf.”

Leven Lang Leven

Vanuit Leven Lang Leven, ‘een positieve beweging rondom fijn oud worden, is Kennisland op zoek naar ‘innovatieve ideeën voor fijn oud worden, ook als we zorg nodig hebben’. Ideeën indienen kan deze week nog via www.levenlangleven.nu. De meest kansrijke ideeën winnen professionele begeleiding en ontwikkelbudget om het idee te realiseren.

Burennetwerk Amsterdam

Ruim 1200 ‘goede buren’ in heel Amsterdam staan via Burennetwerk klaar om laagdrempelige burenhulp te bieden aan hun buurtgenoten, zoals gezelschap, eenvoudige klusjes of vervoer met begeleiding, is te lezen op de website van Cordaan.

Pensioenfondsen onderuit

De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen ligt inmiddels rond de 80 procent volgens berekeningen van ABN Amro tegen het AD. De achteruitgang is dramatisch. Bij deze stand zouden de pensioenen met 20 procent moeten worden verlaagd. Maar zover is het nog niet. “De peildatum is 31 december. Dat is nog ver weg. In de tussentijd kan er nog veel veranderen”, zeggen pensioenfondsen.

‘Als je ouder wordt juist méér doen’

Herman van Veen vierde zaterdag zijn 75ste verjaardag en wil doorgaan tot zijn honderdste, vertelt hij in Het Parool. Dit najaar staat hij in Carré. “Mensen vragen: ‘Meneer Van Veen, hoe komt het dat u zo vitaal bent? Wat doet u dan?’ Het is genetische mazzel, daar begint het mee. Maar ik dans, ik speel. Het houdt me fit. De longen, de spieren, het denken. Mijn huisarts zegt: ‘Mensen die ouder worden, zouden juist méér moeten doen. Stilzitten is niet oogsten’.”