Senioren Journaal van dinsdag 17 september
YouTube-oproep: Zwaai naar ons!
Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, aldus de PZC. Mevrouw Lilly van Amstel (83), bewoonster van verzorgingshuis SVRZ locatie Noordbolwerk in Middelburg, slaakt daarom een hartenkreet in een YouTube-filmpje: Zwaai naar ons! “Jullie rijden elke dag langs een verzorgingshuis waar bij velen énorme eenzaamheid is”, richt zij zich tot de kijkers. In een commentaar schrijft de PZC dat ouderen veel te bescheiden zijn om veel meer aandacht te claimen van familie of bekenden. “Er moet toch wel wat meer interactie mogelijk zijn dan even zwaaien in het voorbijgaan.”
Opa Firits en oma Miep populaire vloggers
Vloggers opa Frits (90) en oma Miep (84) hebben allebei een YouTube-programma met tienduizenden volgers en moeten nog altijd wennen aan de roem, is te lezen in Het Parool. Miep is de oma van vlogger en onderwijsassistent Denise van der Kolk (29). Frits is de grootvader van presentator Tim Senders (29).
Dolce Vita voor betere acute ouderenzorg
In het project Dolce Vita werken Amsterdamse kennisinstellingen samen om de kwaliteit van acute ouderenzorg voor 75-plussers te verbeteren. Er wordt een model ontwikkeld dat kan helpen bij het ondersteunen van complexe besluitvormingsprocessen in het zorgsysteem. Het project richt zich specifiek op de zorg voor 75-plussers. Voor het onderzoeksproject is 1,9 miljoen euro beschikbaar, aldus ICT&Health.
In de war door problemen ziekenhuis
Bestuurder Rob Kievit heeft er al meerdere gezien in de hal van zijn Ikazia-ziekenhuis in de Rotterdamse wijk Charlois: huilende 80-plussers, danig in de war. Patiënten die er al tientallen jaren bij specialisten onder behandeling zijn, maar nu opeens niet meer welkom zijn. Geen geld meer voor, schrijft de Volkskrant in een reportage over de financiële problemen van de ziekenhuizen. Op hoge leeftijd zullen zij moeten wennen aan de doktoren, de gangen en de geuren van een ander Rotterdams ziekenhuis.
Wat is er toch mis met het woord ‘oud’?
“Een beter woord voor ‘oud’: ‘yep’, ‘yop’, of ‘de derde levensfase’. Waar is dat voor nodig, het woord ‘oud’ dekt toch precies de lading?”, reageert een lezer van Trouw. “De ouderdom komt met gebreken, jazeker. Het is de uitdaging daar goed mee om te gaan. Juist in deze levensfase is het mogelijk aan wijsheid en diepgang te winnen. Die bereik je niet door de feiten weg te moffelen achter hippe termen.”
Een op tien AOW’ers heeft nog betaalde baan
Uit onderzoek van USG People blijkt dat maar liefst één op de tien AOW’ers nog steeds een betaalde baan heeft, meldt het AD. Met name de logistiek en de gezondheidszorg zijn populaire branches. Daarna volgt administratief werk. “Sinds een paar jaar merken we dat mensen steeds langer willen doorwerken.” Meestal gaat het om een bijbaan voor een paar uur in de week.
Adviescafé specialist ouderengeneeskunde
Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet houdt in Velp vrijdag een Adviescafé in Ons Raadhuis, meldt De Gelderlander. De bijeenkomst is er om vragen te beantwoorden over een ouder wordend lichaam. Bezoekers kunnen een onderwerp indienen en daarbij kiezen uit duizeligheid, gewrichtsklachten, incontinentie, angst, geheugen of medicijnen.
De levende dood
Jetske van der Schaar (38) is drager een fataal alzheimer-gen. Gesteund door haar neuroloog Philip Scheltens vecht ze voor deelname aan nieuw onderzoek. Tot nu toe vergeefs. Voor de documentaire Jetske’s race (21 september, 21.10 uur, NPO 2) is zij een jaar lang gevolgd. Vandaag doet zij met Scheltens uitvoerig haar verhaal in de Volkskrant.
Meer dementerenden in ov
Op Utrecht Centraal was maandag de aftrap van de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Een initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion. De NOS doet verslag. Voor alle ov-medewerkers is er een online training ontwikkeld.
Gepersonaliseerde leefomgeving
De Fabriek heeft op haar locatie in Maasbree een Comfortroom geopend voor mensen met dementie, meldt dagblad De Limburger. Hoewel het op het eerste gezicht een doorsnee huiskamer lijkt, betreft het een hypermoderne kamer waarin ouderen met dementie hun eigen herinneringen zien, horen en beleven. Door gebruik van speciale technologie wordt een gepersonaliseerde leefomgeving gecreëerd.