Senioren Journaal van donderdag 17 november
Technologische hulp moet simpel
Digitale oplossingen voor de meest kwetsbare ouderen zijn niet vanzelfsprekend en makkelijk in te voeren, zegt de Leidse hoogleraar ouderengeneeskunde Wilco Achterberg. Kern is volgens hem “dat we vooral moeten luisteren naar wat ouderen zelf belangrijk vinden en wat zij nodig hebben. We weten dat technologische oplossingen vooral simpel moeten zijn, en samen met de oudere zelf ontwikkeld.”
Effectieve combinatie oud en jong(er)
Het Groningse lectoraat Healthy Ageing, Allied Health and Nursing vierde met een lustrumsymposium het 20-jarig bestaan. Hieraan werd o.a. deelgenomen vanuit de Denktank60+ Noord, die ook actief is in het onderwijs en verbonden is met dit lectoraat: als opdrachtgever, verspreider van informatie en oproepen en nauw betrokken bij projecten. De combinatie oud en jong(er) is mooi en effectief, aldus de Denktank.
Bushalte moet dichter bij ingang ziekenhuis
De bushalte bij het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn moet dichter bij de ingang, vindt de gemeente, aldus AD Groene Hart. Maar de provincie Zuid-Holland vindt dat mensen best een paar honderd meter kunnen wandelen. Alphen vindt de huidige regel dat de afstand van de hoofdingang van een zorginstelling tot een bushalte maximaal 500 meter mag zijn achterhaald. Zo wordt geen rekening gehouden met ouderen die slecht ter been zijn.
Systeem dat mensen uit bed tilt en doucht
Een geautomatiseerd systeem dat mensen die daar niet toe in staat zijn zelfstandig uit bed kan tillen en zittend onder een automatische douche kan zetten. Deze nieuwe technologie wordt bij Omring als eerste zorgorganisatie in Nederland onderzocht. Het idee is dat het til- en douchesysteem van toegevoegde waarde is om de eigen regie en autonomie van cliënten te behouden en ook in de toekomst goede kwaliteit van zorg te kunnen bieden.
Ouderen sparen ook veel zorgkosten uit
Nu de zorgverzekeringen allemaal duurder worden, komen de verklaringen: we worden allemaal ouder. Kijk ook eens naar de zorgkosten voor jongere mensen, stelt een Trouw-lezer: Ik noem burn-out, depressiviteit, gevolgen van ongelukken op de weg en in de sport, problemen om een kind te krijgen, verslavingen. Die problemen vind je niet bij grote groepen ouderen. Ook “leveren” ouderen hun bijdragen aan mantelzorg en veel vrijwilligerswerk, en dat spaart veel zorgkosten uit.
Hoe Lifelines helpt gezonder oud te worden
167.000 Noorderlingen doen al jaren mee aan Lifelines, ‘allemaal om te ontdekken hoe we met zijn allen gezonder ouder kunnen worden’. In een podcastaflevering vertellen wetenschappelijk directeur van Lifelines en hoogleraar Gezondheidseconomie Jochen Mierau en Lude Franke ‘over Lifelines, hoe ziektes ontstaan en hoe we samen gezonder ouder kunnen worden’.
Senioren Assen aan het wijkdiner
Zo’n honderd bewoners van de wijk Lariks en De Wijde Blik in Assen genoten woensdagavond van een gezamenlijk diner. Het idee van dit gratis wijkdiner in Assen komt van Univé Noord-Nederland, samen met maaltijdbereider Distrivers en zorginstelling Interzorg, aldus Dagblad van het Noorden. Volgens de initiatiefnemers gaat ouder worden steeds vaker gepaard met een verminderen van het aantal sociale contacten en kan een diner als dit kan helpen om nieuwe mensen te ontmoeten of eens gezellig bij te kletsen met hun buurtgenoten.
Franse politie invallen bij Orpea verpleeghuizen
In Frankrijk heeft de politie invallen gedaan in verpleeghuizen van Orpea, een beursgenoteerd bedrijf dat in Nederland circa 110 zorgvilla’s voor ouderen bezit. De Franse autoriteiten verdenken Orpea van verwaarlozing van ouderen en financiële malversaties.
Maximumsnelheid op fietspad
De opkomst van de e-bike leidt tot gevaarlijke snelheidsverschillen op Amsterdamse fietspaden. Opgevoerde e-bikes rijden gemiddeld 13 kilometer per uur sneller dan reguliere fietsen. De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond pleit in Het Parool voor een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur op het fietspad. Nu durven veel senioren de fiets niet meer op.
Met Argos Mobiel van deur tot deur
Argos Mobiel is een laagdrempelige en goedkope vervoersservice voor de korte afstand voor ouderen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Vrijwillige chauffeurs brengen zeven dagen per week ouderen tegen een kleine vergoeding van deur tot deur. Een rit tot 3 kilometer kost € 1,.35 en een rit van 3 tot 6 km kost € 2,70.
Eerste klas heeft wél nut voor ouderen
“Buiten de spits reizen voornamelijk ouderen en mensen met een beperking in de eerste klas”, aldus in de Volkskrant een reactie op een pleidooi voor het afschaffen van de eerste klas in de NS-treinen. “Om verzekerd te zijn van een zitplaats heeft men hiervoor de hogere ritprijs over. Het afschaffen van de eerste klas zal leiden tot minder zitplaatsen voor deze mensen, waardoor zij juist de trein gaan mijden.”
Later AOW gebaseerd op wensdenken
Er wordt besloten tot verhoging van de AOW-leeftijd zonder dat die is gebaseerd op een reële prognose, aldus een opiniestuk in Trouw. “Herstel van een hogere levensverwachting inboeken voordat deze gestart is, blijkt nu al twee jaar onverstandig. Op wonderen mag je hopen, maar je mag er niet mee rekenen.”
’Goedkoop’ bedankje mantelzorg valt slecht
Het afschaffen van de cadeaubon (75 euro) voor mantelzorgers in de Hoeksche Waard is volgens de Telegraaf slecht gevallen. Dat in plaats daarvan een pakketje met etenswaren die bijna over houdbaarheidsdatum zijn cadeau is gedaan heeft daarbij niet geholpen. De gemeente bekijkt of het volgend jaar anders moet. In omringende gemeenten wordt een geldbedrag van 100, 150 of 200 euro uitgekeerd.
Meer interactie met creatieve tech
Elk jaar gaat een delegatie van Nederlandse start-ups naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Crdl reist voor de eerste keer mee. Crdl wordt in de Telegraaf omschreven als een speelse manier om bij bijvoorbeeld mensen met dementie persoonlijk contact uit te lokken en zo ruimte te scheppen voor genegenheid en menselijke warmte.
Krachtig, Betrokken en Ondernemend
Seniorenclub KBO Velsen meldt in het lokale nieuwsblad de luiken open te houden. KBO staat in Velsen voor: krachtig, betrokken en ondernemend. Na een succesvolle dag in de Week van de Ontmoeting is er op 23 november aanstaande weer een ontmoetingsbijeenkomst, met een lezing over Droste, optreden van Senioren Bigband Kennemerland en een dinerbuffet.