Senioren Journaal van dinsdag 17 mei

Aangifte opgelichte moeder (94) tegen zoon

Een 65-jarige man uit het Drentse Annen heeft een celstraf van zes maanden opgelegd gekregen voor het wegsluizen van bijna 75.000 euro van de rekening van zijn moeder, schrijft de Telegraaf. Hiervan zijn twee maanden voorwaardelijk. De 94-jarige vrouw deed aangifte tegen haar zoon. Na de dood van zijn vader werd de man gevolmachtigd om de bankzaken voor zijn moeder te regelen. Door een vechtscheiding kwam hij begin 2020 in financiële problemen.

Geen Nationale Ouderendag Den Helder

Het lokale comité van de Nationale Ouderendag stopt er mee in Den Helder. Het uitgedunde comité krijgt het volgens het Noordhollands Dagblad qua organisatie niet meer voor elkaar om wensen van ouderen te vervullen. “Ouderdom, andere banen, meer uren of een veranderende thuissituatie. We krijgen het niet meer voor elkaar om alles te organiseren.”

Met nazorg herhaling valpartij voorkomen

Elke vier minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp (SEH) vanwege een val. Eén op de 5 van deze ouderen komt binnen een maandweer terug na een val. Herhaling van valincidenten kan worden vermeden als de oorzaak ervan direct aangepakt wordt. Daarom is Amsterdam UMC een nazorgtraject gestart..

Bij 21 pensioenfondsen plus van 3% of meer

Ten minste 21 pensioenfondsen hebben de pensioenen dit jaar met 3% of meer verhoogd. De grootste sprong maken de pensioenuitkeringen bij het Philips Pensioenfonds (+7,4%), gevolgd door het fonds van ABN Amro (+6,4%) en Shell (+5,7%).

Met rollator én container: niet te doen

Òudere bewoners van het Minervaplein in Linne zijn niet te spreken over het ophalen van huisvuil aan hun hofje. Want met rollator of wandelstok ook nog je container naar de doorgaande weg duwen, is een ware beproeving. Talloze telefoontjes naar de gemeente Maasgouw, de vuilnisophaaldienst en een door dertig personen ondertekende brief naar het gemeentehuis, bleven volgens dagblad De Limburger. zonder resultaat.

Anders investeren in ouderenzorg

Ouderenzorginstellingen zullen moeten gaan nadenken over andere investeringen, zoals geclusterde woonvormen, zegt de ING: Instellingen kunnen zulke woonvormen niet alleen realiseren, daarom is intensieve samenwerking nodig met  woningcorporaties, vastgoedbeleggers en gemeenten.

Campagne #dezorgvanmorgen

Met een korte film lanceert Zorginstituut Nederland (met vanochtend ook veel aandacht in de media) de bewustwordingscampagne #dezorgvanmorgen. Iedereen met hart voor de zorg wordt via social media uitgenodigd mee te denken over de toekomst van de zorg en over noodzakelijke keuzes om zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.

Ouderenfonds trapt Beweegweek swingend af

Zo’n 350 senioren bewegen op muziek tijdens de afsluiting van de eerste dag van de Nationale Beweegweek voor Ouderen, is te zien in het AD. Gisteren vond de aftrap plaats van de campagneweek, georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds. Tijdens de beweegweek, die is gelanceerd onder de titel OldStars VitaliteitSpelen, worden door heel Nederland diverse activiteiten georganiseerd. Vrijdag is de afsluiting met de Nationale Balkon Beweegdag.

Ouderen inzetten

Het tekort aan arbeidskrachten is op te lossen door meer gepensioneerden in te zetten, aldus een Telegraaf-lezer: Veel ouderen kunnen best kantoor-/bel-/ baliediensten etc. op zich nemen na hun pensioen, maar er wordt nooit een beroep op hen gedaan. Verder zou het belastingstelsel hervormd moeten worden zodat extra bijverdienen of baan uitbreiden niet afgestraft wordt met extra hoge belasting en het verlies aan privileges.

Voorbereiding Laatste Levensfase

In Drenthe is een regionale campagne opgezet, met als thema ‘Voorbereiding Laatste Levensfase’. “We hopen dat dit jaar alle 70-plussers en alle mensen met een kwetsbare gezondheid in Drenthe de moeite zullen nemen om de website eens te bezoeken, de eigen wensen in te vullen en die ook vast te leggen.”

Met hoger inkomen in sociale huurwoning

De ervaring leert dat een groep ouderen blijft ‘hangen’ in hun ruime, sociale huurwoning, schrijft een coördinator van ‘Woning Zoeken’-spreekuren in Amsterdam Nieuw-West. Het gaat om ouderen die in de loop der jaren een inkomen hebben opgebouwd dat te hoog is voor een sociale huurwoning. “Om de doorstroom van woningen wat te ‘versnellen’, zou het naar mijn idee mogelijk moeten worden dat ouderen met een hoger inkomen zonder problemen toch kunnen verhuizen naar een duurdere sociale huurwoning.”

Handtekeningenactie behoud welzijnsactiviteiten

Door bezuinigingen, is het activiteitenaanbod in tal van welzijnslocaties verminderd, meldt RTV Stichtse Vecht: Ouderen hebben – met behulp van kinderen en kleinkinderen – een handtekeningenactie opgestart. De fractie van de SP steunt deze actie en vraagt alle politieke partijen in de raad hetzelfde te doen.