Senioren Journaal van donderdag 17 maart

Wat niet weet…

De vrees voor dementie wordt regelmatig voorgelegd in onze spreekkamers, aldus het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ter inleiding van een artikel over het brede veld van vergeetachtigheid. Het is volgens het NTvG goed dat er een keuzehulp is ontwikkeld die patiënten, hun naasten en artsen kan helpen om een zorgvuldige afweging te maken. “Weten is meestal goed en helpend, niet-weten kan soms heel barmhartig zijn.”

Waar blijft de Oudere des Vaderlands

Er is een Fotograaf des Vaderlands, een Theoloog des Vaderlands, een Kok des Vaderlands en nog meer. Nu is het wachten op de Oudere des Vaderlands, schrijft oud-PCOB-voorzitter Gerard J. Hazenkamp  in Trouw: een ambassadeur die reageert op actualiteiten en die ook controversiële onderwerpen niet schuwt.

Medicijngebruik per 75-plusser afgenomen

De 75-plussers vormen de groep met het hoogste geneesmiddelgebruik, aldus Stichting Farmaceutische Kengetallen. Het totale gebruik van geneesmiddelen door deze groep nam in 2021 toe met 5,3%. Ondanks deze stijging nam het gebruik per hoofd bij 75-plussers af met 0,5%. Het aantal mensen in deze groep nam met 5,8% toe, doordat de grote groep mensen die vlak na de oorlog is geboren nu tot de 75-plussers behoort.

Maak aanvraag compensatie laagdrempelig

“Heel fijn dat deze compensatie nu verhoogd én beschikbaar is. Maar dan moeten alle senioren die hier aanspraak op willen maken dat ook kunnen doen.” Dat zegt Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB,over de extra compensatie voor de hoge energieprijzen. “Daarom onze oproep aan gemeenten om de aanvraagformulieren niet alleen digitaal aan te bieden, maar ook via een fysiek loket.”

Successen voor seniorenpartijen

Uit verschillende gemeenten worden opvallende successen gemeld voor seniorenpartijen. Zo werden de Ouderen Partij Heerlen en de Senioren Partij Maastricht de grootste in hun gemeenteraad en dat geldt ook voor de Senioren Partij Drechterland. In Rotterdam wordt de prestatie van Ellen Verkoelen (50Plus) bijzonder genoemd: ze wist een zetel winst te boeken. 50Plus boekte ook winst in bijvoorbeeld Tilburg, maar er waren voor 50Plus ook gemeenten met verlies. In Amsterdam raakt  het oudste raadslid van het land, de 85-jarige Wil van Soest van de Partij van de Ouderen, waarschijnlijk haar zetel kwijt.

Win-win met verhuiscoach

In Arnhem hebben provincie Gelderland, gemeente Arnhem en drie woningcorporaties een overeenkomst getekend over de inzet van de verhuiscoach van provincie Gelderland. Die gaat begin mei aan de slag in Arnhem om 55-plussers die in een sociale huurwoning wonen gratis te adviseren en te ondersteunen bij hun verhuiswensen. “We hopen dat er een win-winsituatie ontstaat. Met de verhuiscoaches willen we 1.500 ouderen die dat willen ondersteunen bij het zoeken naar passende woning.”

Zorg op afstand thuis in de nacht?

Nu mensen met dementie steeds langer thuis willen of moeten blijven wonen, groeit de behoefte aan gespecialiseerde intensievere zorg thuis. Zorg op afstand in de nacht bijvoorbeeld. “Steffi zoekt voor haar moeder een oplossing. Denkt u mee?” aldus een oproep van Innovatiekring Dementie. Steffi kan, vanuit haar eigen huis, haar moeder terug naar bed geleiden. “Intussen kan ze niet meer goed tegen de onderbroken nachten. Daarom zoekt ze een zorgcentrale die deze zorg op afstand van haar over kan nemen.”

Nu ook groene huiskamer

Zelfstandig wonende ouderen in Echt-Susteren, Roerdalen en Maasgouw kunnen de komende drie jaar deelnemen aan dagactiviteiten in de natuur. De gemeenten hebben een samenwerking met een zorgboerderij opgesteld, meldt dagblad De Limburger. Bestaande ‘huiskamers’ zijn gericht op activiteiten binnenshuis. Wat ontbrak was volgens de deelnemende gemeenten nog een locatie waar deelnemers activiteiten in de buitenlucht kunnen doen.

Politieke keuzes nodig voor langdurige zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit  maakt zich grote zorgen over de steeds stijgende kosten voor de langdurige zorg. ‘Nu het aantal ouderen boven de 75 jaar in 2040 verdubbelt, zijn duidelijke politieke keuzes nodig om de langdurige zorg in de toekomst betaalbaar te houden,’’ waarschuwt bestuursvoorzitter Marian Kaljouw van de NZa. “We denken graag mee over oplossingen om de zorg toekomstbestendig te houden.’’

Langer thuis met Hello Dordrecht

Nog twintig families kunnen zich opgeven voor de proef ‘Hello Dordrecht’. Een app maakt het mogelijk dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Ook hun kinderen worden hierdoor eenvoudig betrokken bij de zorgtaken. De eerste reacties van ouderen en hun verzorgers die deelnemen aan de proef zijn enthousiast, aldus AD  De Dordtenaar.

Levensloopbestendig en klimaatbestendig

In Amsterdam-Zuid zijn de handtekeningen gezet voor een vernieuwingsplan waarin onder meer zijn opgenomen  “14 mooie hofwoningen, bedoeld voor senioren. Deze woningen krijgen een groen dak en de tuin van het hof zal klimaatbestendig worden ontworpen (o.a. regenwateropvang).”

Beweegprogramma bij woonzorgcentra

Het Nationaal Ouderenfonds lanceert samen met SportVibes OldStars Vitaal een landelijk programma om het beweegaanbod en -plezier voor ouderen in en rondom woonzorgcentra te vergroten. “Met onder meer een beweegscan, advies op maat en door mee te denken over gerichte opleidingen en effectieve beweeginterventies, geeft OldStars Vitaal zorginstellingen concrete handvaten om ouderen structureel meer te laten bewegen.”

Multifunctionele ouderenhub IJsselmonde

Ouderenzorgorganisatie Aafje, gemeente Rotterdam, woningcorporatie SOR, kinderopvang Mundo, welzijnsinstelling SOL en een huisartsenpraktijk, slaan de handen ineen voor de realisatie van de toekomstbestendige ouderenhub Meerweide in IJsselmonde. Dat meldt de Havenloods.  Volgens de gemeente gaat het om een moderne woonzorglocatie die een belangrijke functie kan vervullen voor de senioren in de wijk.

Waarom ouderen op de SEH belanden

Ouderen belanden geregeld op de Spoedeisende hulp (SEH) en het is volgens een artikel in Huisarts & Wetenschap de vraag hoe dat komt. In een Nederlands onderzoek naar redenen voor spoedverwijzingen vond men 159 factoren die leidden tot SEH-bezoek bij 100 zelfstandig wonende ouderen(≥ 70jaar). De meeste redenen waren ziektegerelateerd. In hoeverre een SEH-bezoek voorkomen had kunnen worden, daarover waren de geïnterviewde patiënten en artsen het slechts viermaal eens.

AOW moet in gemeentelijk coalitieakkoord

“Ontkoppeling AOW en minimumloon moet in de gemeenteraad aandacht krijgen”, aldus een pleidooi in het Eindhovens Dagblad. Was vroeger de groep 65plussers klein, nu is 25% van de Eindhovense bevolking ouder dan 65. “Het is belangrijk dat de gemeentelijke politiek al zijn mogelijkheden gebruikt om de onzalige gedachten van de landelijke overheid te compenseren. Dit hoort dan ook zeker in een coalitieakkoord van de gemeente Eindhoven.”