Senioren Journaal van vrijdag 17 juni

Straks is uw woning uw mantelzorger

Gaan woningen en buurten vol camera’s en sensoren het zorgtekort oplossen?  We krijgen een empathische woning in de empathische buurt , ‘zodat we mensen niet hoeven op te sluiten’: een omgeving die alles kan zien en horen.

Vakbond start energiespreekuren

Er is veel onduidelijkheid over wie recht heeft op een energietoeslag. De FNV start daarom met speciale energiespreekuren, om mensen te informeren over de toeslag en hen te helpen bij de aanvraag. O.a. ouderen met alleen AOW of een klein pensioen ontvangen de toeslag niet automatisch.

Volle pensioenpotten, niet royaal uitdelen

De Nederlandse pensioenfondsen beschikken over een groot vermogen, maar dat in stand houden is een stuk lastiger dan het royaal uitdelen voor koopkrachtherstel, schrijft voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie.

Niet vergeten extra te drinken

Voor ouderen vormt de hitte een risico. Net als bij griepgolven overlijden in een hitteperiode meer ouderen, vooral als zij onderliggend lijden hebben. “Hun dorstprikkel wordt steeds minder. Dus het zit vaak niet in hun patroon om veel te drinken. Als hun omgeving er niet echt alert op is, vergeten ze vaak om extra te drinken”, aldus Maria Hopman (hoogleraar Integratieve Fysiologie aan het Radboudumc) bij de NOS.

Optimale zorg aan einde van het leven

“We staan heel erg in de modus: we moeten vechten tegen de dood. Nee, we moeten vechten voor een goede dood. Wat dat is, is aan een ieder.” ‘Dat we geen optimale zorg krijgen aan het einde van ons leven, draagt bij aan het huidige zorginfarct, zegt een arts palliatieve geneeskunde.

Veel wordt nu neergelegd bij de oudere zelf

De grootste zorg is hoe we met minder handen de groter wordende groep ouderen van de juiste zorg gaan voorzien, schrijft voorzitter Jacqueline de Groot van de specialisten ouderengeneeskunde in Medisch Contact. “Veel wordt nu neergelegd bij de oudere zelf: zorg voor een goed netwerk, preventie et cetera. Maar gaat ons dat een overload aan zorgvragen schelen?”

Amsterdam voorrangswoningen onder de loep

De gemeente Amsterdam wil meer grip op woningen die met voorrang verhuurd worden aan zorg-, politie- en onderwijspersoneel. De vraag is namelijk zo groot dat groepen elkaar verdrukken. Eerlijke verdeling moet dit tegengaan.  Ook ouderen moeten voorrang krijgen op ouderenwoningen. Dat gaat dan om woningen tot 70 vierkante meter.

Onnodig onder het sociaal minimum

Het gisteren gepresenteerde rapport van de Nationale Ombudsman bevestigt voor KBO-PCOB “de signalen die we al langer krijgen: toeslagen worden niet altijd aangevraagd door ouderen die het nodig hebben”. ANBO benadrukt dat het advies van de ombudsman niet ver genoeg gaat.

Graag één contactpersoon voor alle vragen

De Nationale Ombudsman oppert voor financieel kwetsbare ouderen een speciaal loket. Ouderen zouden namelijk hechten aan persoonlijk contact en willen graag één contactpersoon of loket voor al hun vragen. Intermediairs zien dat ouderen vaak bij de overheid komen met meerdere problemen. Voor ieder probleem worden ze weer naar een ander loket gestuurd.

Studenten wijzen de weg

De spreekuren van de Hogeschool van Amsterdam voor financieel kwetsbare ouderen, waar er in totaal vier van zijn in Amsterdam, voorzien in een behoefte, blijkt uit het rapport van Nationale ombudsman. ‘Sommige mensen krijgen het al benauwd bij het zien van een blauwe envelop’, zegt een docent/fiscalist in de Volkskrant. De studenten: ‘Als je ouderen helpt, heb je geduld nodig.’